Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
jakie nakrętki kół do stalówek OEM?
Autor Wiadomość
Marco1973 
Forumowicz

Auto: Colt VI Z30 2007/5D 1.3i 95KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 22-11-2020, 23:06   jakie nakrętki kół do stalówek OEM?

sprawa jest poważna bo chodzi o dokręcenie kół i problemy z hamulcami.

mimo dobrego dokręcenia nakrętek jest chyba jakiś luz nakrętka-szpilka bo zawsze przy pierwszym hamowaniu po zmianie kierunku jazdy przód-tył slyszę stuknięcie w przednich kołach. jak zluzuję nakrętki i od nowa przykręcę (żeby nie dociągać ponad zalecany moment obrotowy) to jakiś czas jest ok ale problem powraca.

i tutaj pytanie jakie nakrętki powinny być do oryginalnych stalówek MR9613 do COLT VI Z30? stożkowe czy sferyczne?

mam przykręcone te stalówki nakrętkami stożkowymi do alu - widać na tych nakrętkach, że one nie dochodzą jakby całą płaszczyzną do gniazda, do tego na końcu gniazda na nakrętkach jest rant. nie jestem w stanie stwierdzić czy gniazda w feldze są pod nakrętki stożkowe czy kuliste, może jakbym miał felgi o różnych gniazdach to bym rozpoznał, a tak to naprawdę ciężko bo to stalówka.
krawędź pilniczka przykładałem i prześwitu nie ma, ale na tak krótkim kawałku jak grubość felgi to może jest mało widoczny prześwit. nakrętka stożkowa kiepsko jakoś w tym gnieździe siedzi, jakby nie pasowała. a kulistej nakrętki nie mam żeby przyłożyć.

czy jeśli jednak są stożkowe to dlaczego te od alu kiepsko w gniazdach siedzą, jakby były niedopasowane? przykładałem nawet zupełnie nową ale jest podobnie. widziałem, ze do Colta sprzedają na OLX takie przelotowe krótkie, ale chyba stożek to stożek i nie powinno być różnicy. są stożkowe do stalówek, do stalówek/alu i do alu ale czy to ma jakieś znaczenie czy chodzi tylko o wygląd i cenę?

to znalazłem
https://japancars.ru/index.php?route=catalog/mitsubishi&grp_id=31&vin=XMCXNZ34A7F084319&area=M60&cat=C601H401D&mdl=Z34A&clf=XNLHL6&cfg_id=1&blk_id=010

z tego wynika, że powinienem mieć nakrętki stożkowe MR297927 (otwarte)
https://allegro.pl/oferta/nakretka-kola-galloper-lancer-outlander-mr297927-6741730532
lub ewentualnie MR910032 (zamknięte)
https://allegro.pl/oferta/nakretka-kola-felga-stalowa-pajero-mr910032-9942418692

dlaczego w takim razie te moje stożkowe zamienniki kiepsko pasują do stalówek? nową przymierzałem i też kiepsko to siedzi w gnieździe.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 23-11-2020, 09:30   

ja kupiłem do felg aluminiowych, ale do stalowych też powinny pasować:

Kod:
https://allegro.pl/oferta/nakretki-m12x1-5-do-felg-mitsubishi-colt-zamkniete-7913300620

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 23-11-2020, 09:33   

Jeśli masz stożkowe zakryte to może są za płytkie, tzn. szpilka się nie mieści.
Kolega tak miał przy nakrętkach antykradzieżowych i musiał jedná szpilkę na każdym kole skracać.

Leszekl66 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1,5b 2006r
Wysłany: 23-11-2020, 09:37   

Rok temu miałem nieco podobny problem - oturz po sezonie chciałem wymienić oryginalne ALU na stalowe 14" z oponami zimowymi. Zamontowałem stalowe , pomierzyłem długość śurby i wyszło żę szpilka jest na styk. U mnie tak było ale tak myślę że jeśli Twoja felga ma okoł 0,5 m mniejsze gniazdo to może nie da się dokręcić właściwie. Ja na Twoim miejscu podjechał był do dobrego serwisy niech to sprawdzą.
Pozdr

Marco1973 
Forumowicz

Wysłany: 23-11-2020, 10:07   

byłem w dwóch serwisach i stwierdzili ze gniazda są stożkowe. dodatkowo w serwisie Mitsu sprawdzili mi po Vinie i tez powiedzieli że felga ma stożkowe gniazda.
chociaż tyle sprawdzone.
co do śrub, które mam obecnie to są zamknięte i najprawdopodobniej oryginalne nawet. miejsca na szpilkę w środku jest wystarczająco - kilka mm zapasu.
doradzili mi i jakieś 20Nm mocniej dokręcić koła, bo ponoć stalówki dokręcone zalecanym momentem często jednak się luzują.
zastanawiam się jednak nad wymianą tych śrub, bo są trochę 'zmęczone' i na stożkach mają ranty.

[ Dodano: 23-11-2020, 11:13 ]
rozmawiałem też z dystrybutorem felgeo.pl i dowiedziałem się, że generalnie do stalówek najlepiej zakładać te śruby najzwyklejsze - otwarte, z krótkim stożkiem i bez żadnych kołnierzy. one są do stalówek właśnie dedykowane i najpiej w gniazdach siedzą. z tymi do alu (z kołnierzami, zamknięte i o długim stożku) może być róźnie podobno w stalówkach.
i w sumie te zwykłe też powinny być założone do stalówek na pierwszym montażu właśnie.

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 23-11-2020, 11:25   

czyli takie:
Kod:
https://automator.pl/nakretka-kola-febi-bilstein-11939--151417s

Marco1973 
Forumowicz

Wysłany: 23-11-2020, 11:42   

tomusn napisał/a:
czyli takie:
Kod:
https://automator.pl/nakretka-kola-febi-bilstein-11939--151417s

tak, i takie też widzę w kompletach do Colta na OLX sprzedają.

Odpowiedz do tematu