Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działają światła w trybie AUTO na manetce
Autor Wiadomość
actirana 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-01-2021, 14:41   Nie działają światła w trybie AUTO na manetce

Dzień dobry,
przejrzałem wątki o światłach, ale nie znalazłem punktu zaczepienia. Generalnie nie palą się światła (żadne) gdy wybieram tryb auto. Wcześniej działało ok, teraz niestety nie.
Na podstawie innych wątków wymieniłem żarówkę w schowku bo nie świeciła i to pomogło, ale na parę dni, potem problem powrócił.
W skrzynce bezpieczników przy silniku jest bezpiecznik, który odpowiada za światła dzienne (w rzędzie od strony lampy ostatni po prawej). Najpierw wyjąłem, żeby zobaczyć czy nie jest przepalony, nie był i po włożeniu z powrotem problem się rozwiązał ;-) Na parę dni...

Teraz wymieniłem bezpiecznik na nowy, nic się nie zmieniło, żarówka w schowku działa, ale świateł dziennych nie ma. Co to może być? Do przypadkowego elektryka chyba nie ma sensu jechać bo nie będzie wiedział od czego zacząć...

mały update - gdy troszkę się ściemniło to działą prawidłowo - czyli wygląda na to, że nie działa gdy jest jasno na dworze - czujnik???

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 11-01-2021, 20:26   

Światła w systemie auto > jak sama nazwa mówi działają pod dyktando tzw, czujnika zmierzchu
Przy małym naświetleniu sensor który jest umieszczony przy czujniku deszczu > przy szybie na wprost lusterka > włączy światła nawet w dzień jak np wjedziesz do tunelu .Odczytuje małe natężenie światła słonecznego i je włączy .Ale jak nie natężenie światła nie przekroczy określonych minimalnych wartości to ich nie włączy. U mnie często jest tak ,że nie włącza ich w czasie deszczu tylko trzyma włączone światła dzienne. Ja widząc że inni jadą na światłach mijania musze włączyć je ręcznie aby nie zarobić mandatu.
Co z tego ,że pada deszcz ale natężenie światła jest na tyle duże ,że świateł mijania nie włączy tylko jedzie na dziennych LED ,ale czujnik deszczu to już w tym samym czasie wycieraczki włączy. Muszę ich nauczyć wzajemnego porozumiewania się że jak włączasz wycieraczki to powiedz temu drugiemu niech włączy światła mijania :wink: :wink:

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-01-2021, 21:45   

jasne, ale o ile rozumiem instrukcję i Twój post to przy ustawieniu auto powinny palić się światła dzienne z przodu i z tyłu, a potem w razie potrzeby przełączyć się na mijania. Ale ja na auto nie mam nic... Jak się robi ciemniej, albo wyjeżdżam z garażu to się palą i pojawia się dioda świateł na pulpicie, a jak jest jasno do dioda gaśnie i światła gasną ;-) To chyba coś nie tak...

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 12-01-2021, 07:53   

ASX tak ma. U mnie tez tak było, ale nie było świateł do jazdy dziennej. Dodałem światła do jazdy dziennej i wszystko działa.

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 12-01-2021, 23:31   

actirana napisał/a:
... a jak jest jasno do dioda gaśnie i światła gasną ;-) ...

I wtedy powinny zapalić się światła do jazdy dziennej.

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-01-2021, 09:10   

otóż to, tyle, że się nie zapalają

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 13-01-2021, 10:35   

Może być w instalacji problem niekontaktu, jeśli Ci światła raz działają raz nie. Ja bym posprawdzał wszystkie bezpieczniki - jeśli są sprawne to udałbym się do elektryka. Jeśli jesteś elektrykiem to powinieneś wiedzieć jak znaleźć i usunąć tę usterkę.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 13-01-2021, 16:28   

zbigniew77 napisał/a:
Światła w systemie auto > jak sama nazwa mówi działają pod dyktando tzw, czujnika zmierzchu
Przy małym naświetleniu sensor który jest umieszczony przy czujniku deszczu > przy szybie na wprost lusterka > włączy światła nawet w dzień jak np wjedziesz do tunelu .Odczytuje małe natężenie światła słonecznego i je włączy .Ale jak nie natężenie światła nie przekroczy określonych minimalnych wartości to ich nie włączy. U mnie często jest tak ,że nie włącza ich w czasie deszczu tylko trzyma włączone światła dzienne. Ja widząc że inni jadą na światłach mijania musze włączyć je ręcznie aby nie zarobić mandatu.
Co z tego ,że pada deszcz ale natężenie światła jest na tyle duże ,że świateł mijania nie włączy tylko jedzie na dziennych LED ,ale czujnik deszczu to już w tym samym czasie wycieraczki włączy. Muszę ich nauczyć wzajemnego porozumiewania się że jak włączasz wycieraczki to powiedz temu drugiemu niech włączy światła mijania :wink: :wink:

Na AUTO światła do jazdy dziennej zawsze są uruchomione (od uruchomienia silnika). Nie wiem który masz rocznik ale w moim DRL to te same co postojowe. Jak chce sprawdzić czy ok to przełączam gałkę na postojowe i widzę czy działają (wtedy też tył się załącza). Druga sprawa to, że w AUTO nie działają przednie i tylne tylko sam przód - jedno z życzeń które spełnił dla mnie Tokyo (normalnie masz 2 tryby: dzienne przód albo przełączenie na mijania z tyłem) a mianowicie dodatkowo uaktywnił pośrednie ustawienie czyli dzienne + tylne.

Czujnik wygląda, że działa prawidłowo bo kontrolka Ci znika z pulpitu oraz wyłącza CI mijania jak robi się jasno. Raczej bym optował za jakimś nie kontaktem (może gdzieś izolacja poszła i wilgoci dostaje, ciężko stwierdzić).

Jakbym nie wiedział, że masz DRL to bym pomyślał to co napisał apikus

kamil508 
Forumowicz

Auto: ASX 2011r 1.8 DiD 4WD 150KM
Wysłany: 14-01-2021, 07:57   

actirana napisał/a:
jasne, ale o ile rozumiem instrukcję i Twój post to przy ustawieniu auto powinny palić się światła dzienne z przodu i z tyłu, a potem w razie potrzeby przełączyć się na mijania. Ale ja na auto nie mam nic... Jak się robi ciemniej, albo wyjeżdżam z garażu to się palą i pojawia się dioda świateł na pulpicie, a jak jest jasno do dioda gaśnie i światła gasną ;-) To chyba coś nie tak...

Z którego roku pojazd i jakie ma światła z przodu.
Dla przykładu ASX z lat 210-2014:
W trybie AUTO, jak jest widno światła dzienne świecą się tylko z przodu (w halogenach jest dodatkowa żarówka do dziennych), a po wykryciu zmierzchu gasną i zapałają się światła pozycyjne przód i ty l oraz mijania z przodu.

actirana 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 14-01-2021, 08:52   

wow, fajnie, że jest tyle odpowiedzi ;-)
auto jest z 2016
w ostatnich dniach mam sporo na głowie i włączam światłą mijania po prostu, sprawdzę wszystkie bezpieczniki, a jeśli tu nie znajdę rozwiązania poszukam elektryka. Dziękuję

Odpowiedz do tematu