Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Problemy z ogrzewaniem
Autor Wiadomość
hotbird555 
Nowy Forumowicz

Auto: Montero 3.5 V6 163KW
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-03-2018, 12:00   

W moim podobnie
Zima poniżej minus 10 - w aucie zimno przez 30km, potem sie jakoś tam nagrzewa
Wiosna plus 10 - średnio gorąco, raczej tylko ciepło. Ale tylko z lewej strony, prawa tak sobie. Nagrzewnica zapowietrzona, lub i zapchana, lub i rozczepione kanały na prawą stronę.
Dodatkowo ciągle minimalnie zapotwietrzający się układ chłodzenia - po zgaszeniu i zapalniu auta w krótkim czasie wskazówką od temp płynu leci w górę, potem spada na poziom - ewidentnie gorący bąbel pod czujnikiem, dopiero po otwarciu dużego obiegu pompa przegania bąbel gdzie indziej. Odpowietrzanie śrubkami za i przed termostatem załatwia temat ale u mnie na krótko.

Co zrobiłem? Wymieniłem termostat. Czujnik temperatury wymieniany 3 razy i nadal wskazania takie same. Problem jest z wydajnością/niedrożnością/rozszczelnieniem układu chłodzenia a szczególnie nagrzewnicy. Do chłodnicy wsypałem opakowanie kwasku cytrynowego. Dlaczego kwasek? Bo kosztuje złotówkę a w innych autach nalewałem różnych siuwaksów za ....pln i skutek był miernawy - tylko kwasek robi robotę z kamieniem. A aluminium poleruje jak nowe.
Po tygodniu jazdy w aucie przy minus 10 w końcu gorąco - ruszyło zakamieniałą nagrzewnicę. Silnik tez szybciej łapie temperaturę, jak widać i chłodnica zyskała, pod korkiem lśni jak nowe aluminium. Nie zdąrzyłem wymienić szlamu na nowy płyn chłodniczy. Wywalilo aluminiowe rurki na podszybiu do nagrzewnicy. Kamień został usunięty ale i znalazły się stare dziury na kolankach. Rurki wymienione, układ w końcu jest szczelny. Wskażnik pokazuje co musi czyli poziomo. Ciepło w miarę szybko trafia do kabiny, ale lewa mocno ciepła a prawa tak sobie. Przegląd kanałów i niestety mają luzy na zapinkach i miejscami gąbkę której już nie ma. Trzeba by to od nowa uszczelniac. Dałem temu spokój - te typy w tym wieku tak mają.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 12-03-2018, 17:23   

Bez wymiany nagrzewnicy nie obędzie się.

Gryka1 
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 did 2004
Wysłany: 18-02-2021, 13:50   

Witam. Mam dokładnie ten sam problem w pajeraku z ogrzewaniem czy udało się kolegom znaleźć przyczynę jeśli tak to prosiłbym o podpowiedź. Pozdrawiam

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 19-02-2021, 10:03   

Gryka1 napisał/a:
Witam. Mam dokładnie ten sam problem w pajeraku z ogrzewaniem czy udało się kolegom znaleźć przyczynę jeśli tak to prosiłbym o podpowiedź. Pozdrawiam

Tak, wymiana nagrzewnicy

Odpowiedz do tematu