Problem ze sprzęgłem (zmienna charakterystyka) |
Autor |
Wiadomość |
unseeable
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CSO
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 14-03-2021, 18:21 Problem ze sprzęgłem (zmienna charakterystyka)
|
|
|
Witam
Niedawno miałem przyjemność wymienić komplet hamulców w Lancerze. Przy cofaniu jednego z tłoczków w tylnym zacisku niestety puściła uszczelka, przez co płyn przez noc wykapał z układu. Dokończyłem wymianę hamulców, odpowietrzyłem, wszystko śmiga. 2/3 dni później zacząłem zauważać, że sprzęgło zaczęło inaczej działać. Stwierdziłem, że to placebo ale teraz już wiem że nie . Pedał sprzęgła raz działa super miękko (jazda na wysokich obrotach), a czasami twardo i na zmianę losowo - miękko, sprężyście, twardo. Pedał nie wpada w podłogę, zawsze odbija. Problemów z wrzucaniem biegów też nie ma, ale mimo wszystko takie nieprzewidywalne zachowanie sprzęgła bardzo irytuje. Czy możliwe, że układ najzwyczajniej się zapowietrzył? Teoretycznie próbowałem go odpowietrzać, ale żadnych bąbli powietrza cofających się do zbiorniczka wyrównawczego nie widziałem. Myślę nad odpowietrzeniem układu w warsztacie, bo sam to robiłem strzykawką. Wycieków płynu w układzie nie zauważyłem. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
ohara [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2021, 07:25
|
|
|
Koła wszystkie odpowietrz wężykiem a nie strzykawką,jak nie dasz rady to do mechanika wymiana płynu z odpowietrzeniem to 100-120. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 15-03-2021, 07:54
|
|
|
Sprzęgło odpowietrza sie przy pomocy układu hamulcowego. Podłączasz wężyk do odpowietrznika w lewym przednim zacisku a po jego napełnieniu płynem drugi koniec do odpowietrznika siłownika sprzęgła. Następnie przy pomocy drugiej osoby normalnie odpowietrzasz tak jak hamulce a w zbiorniczku obserwujesz czy lecą bańki powietrza. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
cefaloid
Forumowicz
Auto: 1.6
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Maj 2010 Posty: 388 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-03-2021, 10:39
|
|
|
pitt63 napisał/a: | Sprzęgło odpowietrza sie przy pomocy układu hamulcowego. |
Jesteś pewien? Przecieżna wysprzęgliku jest odpowietrznik do tego celu... |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 19 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 516 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 15-03-2021, 10:58
|
|
|
cefaloid napisał/a: | pitt63 napisał/a: | Sprzęgło odpowietrza sie przy pomocy układu hamulcowego. |
Na 100%. Sam tak robiłem. |
_________________ piotr57 |
|
|
|
 |
ohara [Usunięty]
|
Wysłany: 15-03-2021, 11:10
|
|
|
cefaloid napisał/a: | pitt63 napisał/a: | Sprzęgło odpowietrza sie przy pomocy układu hamulcowego. |
Dokładnie tak jest i tak się robi bez zbędnych ceregieli,ale jak mu tam dużo płynu wyciekło to lepiej podjechać do warsztatu. |
|
|
|
 |
unseeable
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer CSO
|
Wysłany: 15-03-2021, 18:48
|
|