[3.2 DID] szarpnięcie przy zmianie biegów |
Autor |
Wiadomość |
konan1412
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3 long 3.2 did manual
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-11-2021, 21:46 [3.2 DID] szarpnięcie przy zmianie biegów
|
|
|
Witam jestem tu nowy tak jak i jest to moje pierwsze pajero które posiadam od 3 dni , Poprzedni właściciel jeździł na oponach 285 na których był okropny hałas więc postanowiłem zmienić je na zimówki 265 jest o wiele ciszej lecz słyszę cały czas buczenie które jak mi się wydaje dochodzi z przedniego lewego koła buczenie niejednostajne które zamienia się w szum przy większych prędkościach i chciałbym się dowiedzieć co może być powodem z góry dzięki |
Ostatnio zmieniony przez konan1412 20-11-2021, 23:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Olson
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III 3,2 2006
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Paź 2020 Posty: 30 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 20-11-2021, 16:24
|
|
|
W moim wypadku buczenie było spowodowane wadliwym łożyskiem w lewym, przednim kole. Do wymiany poszła cała piasta, bo wymiana samego łożyska graniczyła z cudem. Powodem wadliwego łożyska, prawdopodobnie była osłona przegubu, którą dostawała się woda. Najlepiej na podnośnik wstawić autko i posłuchać. |
_________________ Obczaj gruza z fotki.
 |
|
|
|
 |
konan1412
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-11-2021, 23:19
|
|
|
Olson napisał/a: | W moim wypadku buczenie było spowodowane wadliwym łożyskiem w lewym, przednim kole. Do wymiany poszła cała piasta, bo wymiana samego łożyska graniczyła z cudem. Powodem wadliwego łożyska, prawdopodobnie była osłona przegubu, którą dostawała się woda. Najlepiej na podnośnik wstawić autko i posłuchać. |
Wielkie dzięki za zainteresowanie tez mysle ze to moga byc łożyska niestety czuc tez szarpniecie przy wrzucaniu biegów i nie wiem co to dodatkowo może byc, zauważyłem też ze wał napędowy ma luzy w zakresie ok.2mm czy może być to przyczyna problemów ?? |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 22-11-2021, 08:24 Re: szarpnięcie przy zmianie biegów
|
|
|
konan1412 napisał/a: | Witam jestem tu nowy tak jak i jest to moje pierwsze pajero które posiadam od 3 dni , Poprzedni właściciel jeździł na oponach 285 na których był okropny hałas więc postanowiłem zmienić je na zimówki 265 jest o wiele ciszej lecz słyszę cały czas buczenie które jak mi się wydaje dochodzi z przedniego lewego koła buczenie niejednostajne które zamienia się w szum przy większych prędkościach i chciałbym się dowiedzieć co może być powodem z góry dzięki |
Jedź i kierownica skręcaj w lewo prawo, zobacz czy dźwięk się zmienia, to potwierdzi że piasty przednie do wymiany. Al nie zawsze tak jest ale wtedy to potwierdza na 100%.
Ale moim zdaniem to piasta |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
konan1412
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-11-2021, 19:37
|
|
|
wielkie dzięki za zainteresowanie w środę mam wizytę u mechanika od terenówek mam nadzieje ze zdiagnozuje problem.
Temat zostawiam otwarty i przyjmę kadzą poradę .
[ Dodano: 26-11-2021, 00:12 ]
Bylem u mechanika w Radomiu który zajmuje się autami terenowymi i jego diagnoza to przegub który powoduje szumy oraz wybite tuleje wahaczy tylnych które powodują szarpnięcie przy zmianie biegów. |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 26-11-2021, 09:00
|
|
|
konan1412 napisał/a: | wielkie dzięki za zainteresowanie w środę mam wizytę u mechanika od terenówek mam nadzieje ze zdiagnozuje problem.
Bylem u mechanika w Radomiu który zajmuje się autami terenowymi i jego diagnoza to przegub który powoduje szumy oraz wybite tuleje wahaczy tylnych które powodują szarpnięcie przy zmianie biegów. |
mało prawdopodobne |
 |
|
|
|
 |
konan1412
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 26-11-2021, 17:56
|
|
|
zbyszekm2 napisał/a: | konan1412 napisał/a: | wielkie dzięki za zainteresowanie w środę mam wizytę u mechanika od terenówek mam nadzieje ze zdiagnozuje problem.
mało prawdopodobne |
Po jego diagnozie pojechal na stacje diagnostyczna na szarpaki i tylne tuleje są w bardzo fatalnym stanie |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

|
Wysłany: 29-11-2021, 14:42
|
|
|
konan1412 napisał/a: | zbyszekm2 napisał/a: | konan1412 napisał/a: | wielkie dzięki za zainteresowanie w środę mam wizytę u mechanika od terenówek mam nadzieje ze zdiagnozuje problem.
mało prawdopodobne |
które są w fatalnym stanie tuleje? W wahaczu wzdłużnym?
Po jego diagnozie pojechal na stacje diagnostyczna na szarpaki i tylne tuleje są w bardzo fatalnym stanie |
|
 |
|
|
|
 |
|