Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
29-05-2007, 23:29
[EAx]Trzeszczy przednia szyba jak jade po dziurach!!!???
Autor Wiadomość
Lukaas 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant EA2A `99
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-04-2007, 13:21   [EAx]Trzeszczy przednia szyba jak jade po dziurach!!!???

Witam!

Problem: Podczas jazdy po nierównościach (np. kamieniach, takie "kocie łby") trzeszczy mi przednia szyba. Czy ktoś już doznał takiego zjawiska?
Help!
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 29-05-2007, 20:08, w całości zmieniany 1 raz  

Okiren
[Usunięty]

Wysłany: 24-04-2007, 14:24   

Znajoma miała kiedyś taki problem w Fordzie. Piasek i brud dostał się po uszczelkę i przy drganiu karoserii słychać było lekkie piski. Pomogło podważenie uszczelki tępym nożem i wypłukanie wodą pod dużym ciśnieniem. Chyba, że u Ciebie to nie "piski" kiedy parę małych kamyczków trze o szkło.

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-04-2007, 14:40   

do pisków nie mogę tego porównać, to takie typowe trzeszczenie. Może tarcie plastiku o szybę?

stani78 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Wysłany: 24-04-2007, 15:26   Trzeszcząca szyba

Czy auto nie było stukniente przodem?

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-04-2007, 16:09   

Było niestety, ale tak ze nawet błotnik nie był wymieniany.

stani78 
Mitsumaniak

Auto: Galant E33A 2.0 GLSi 92r
Wysłany: 24-04-2007, 18:03   Trzeszcząca szyba

Witam . Proponuje sprawdzić przednie słupki przy progach oraz podłużnice ,może być gdzieś pękniencie.

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-04-2007, 07:44   

Ok! Jak znajde odpowiedniego speca to sprawdzi. Dziex!

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Auto: Galant 2.0 16 V + LPG
Wysłany: 25-04-2007, 10:39   

Lukaas - a czy przypadkiem te odgłosy nie dochodzą z okolić słupka przedniego ? Bo ja też myślałem że to szyba ale po dłuższej analizie stwierdzam że to w okolicy przedniego słupka, u mnie prawego w jego górnej części i wydaje mi się że to plastik. Jeszcze nie znalazłem sposobu na uciesznie go :D

Ursus - dziękuję :)

Mój Galant!

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2007, 15:43   

Kurtka, trudno dokładnie określić miejsce. Słyszę to z przodu, ale może racja że słupek bo bardziej z lewej strony. Chyba będę musiał z tym żyć bo rozbierać pół samochodu dla głupiego trzeszczenia... Gume do żucia podkleję tu i tam ;-) a tak serio dopóki woda nie cieknie to chyba nie ma sensu grzebać.

[ Dodano: 04-06-2007, 10:27 ]
Czy sensowne jest udanie się do porządnego szklarza samochodowego, wyciągnięcie szyby, wyczyszczenie wszystkiego i zamontowanie na nowo?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 04-06-2007, 16:11   

Sam sobie wcześniej odpowiedziałeś: póki nic nie cieknie czy nie rdzewieje, to nie ma sensu wyjmować szyby.
Posadź kogoś na fotelu pasażera i niech dokładnie sprawdzi, skąd te piski ;) . No chyba, że już jesteś pewien, skąd te trzeszczenia, to poszukaj tam piachu/brudu za uszczelką, podłóż coś pod plastiki (jakiś kawałek gumy) na próbę itp itd. Kombinuj :D

PS. Ponownie do adminów i modów: powyższy post tylko potwierdza to, jakim błędem było wyłączenie opcji "nie łącz posta z poprzednim". Dziś post został edytowany. Kto z Was to zauważył? Zapewnie nikt. No właśnie...

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Wysłany: 05-06-2007, 09:38   

Lukaas, kurcze tak się zastanawiam, ale powiem ci że u mnie słupek przestał a zaczęła szyba trzeszczeć :D zaczyna mnie to śmieszyć, zauważyłem że zmienia się to również w zależności od temperatury i powiem że jeżeli chodzi o stuki, trzeszczenie, stukanie i skrzypienie to misiek mnie troszkę rozczarował :( ale i tak go kocham :D , jeszcze ;)

Mój Galant!

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-06-2007, 11:38   

Siema!

Wydawało mi się, że przyzwyczaję się do tego trzeszczenia. Niestety nie udało mi się :-( W moim samochodzie wszystko musi być idealne (chciałbym przynajmniej żeby tak było. To trzeszczenie coraz bardziej mnie wpienia! Z tego co słyszę, a słuch mam nienajgorszy to to trzeszczenie dochodzi właśnie gdzieś spomiędzy mocowania szyby, uszczelek ogólnie mówiąc na obwodzie szyby. Dla świętego spokoju dałbym tą szybę do wyjęcia i osadzenia na nowo, w końcu specjalistycznbe zakłady robią to na co dzień. Gwarancję pewnie też jakąś dają, a ja mam do chaty dziurawą drogę i jak jadę to mnie trzeszczy i jak tak nie chcę BUUUUUUUUUUUU :sad1:

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Wysłany: 05-06-2007, 11:53   

Pytałem o wyjęcie i zamontowanie ponowne szyby, u mnie kosztuje to 120 zł, i jak będę miał gotówkę to nie wiem czy się nie zdecyduje, może pomoże, o ile to szyba a nie plastiki które przylegają do szyby :?

Mój Galant!

Lukaas 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-06-2007, 12:37   

Jest pewne ryzyko, ale jak oczyszczą płaszczyzny styku plastków i szyby i potem to jeszcze na nowo uszczelnią to wydaje mi się, że nie ma siły i również jeżeli znajdę zbędną gotówkę to się na to zdecyduję.

pa_pi 
Mitsumaniak
Piotrek

Wysłany: 05-06-2007, 14:57   

Byłem sprawdzić czy da się posmarować, silikonem, hymmm powiem tak, piasek, syf i takie tam dziadostwo pod uszczelkami że może faktycznie skrzypieć na razie zastanowie się czy nie wyjąc samych uszczelek i nie przesmarować silikonem, od nowa zamotować. Jak ktoś wie jak się wyjmuje te uszczelki od przedniej szyby proszę o informację.

Mój Galant!

Odpowiedz do tematu