Lampy i ich przeróbki. |
Autor |
Wiadomość |
Turbocbr
Forumowicz
Auto: outlander turbo
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 09-01-2022, 22:47
|
|
|
Cytat: | Rozumiem , że taką drogę przeszedłeś i zaraz nam wkleisz dokument homologacyjny z dokumentem dopuszczającym do ruchu drogowego wydanym przez TDT, oczywiście po zamazaniu danych wrażliwych, bo numer rejestracyjny możesz zostawić, prezentowałeś go na zdjęciach wielokrotnie. Myślę, że wiele osób jest ciekawych jak taki dokument wygląda. I pewnie tym wszystkim znajomym, którym przerabiałeś światła, po zakończonej pracy, również wręczyłeś stosowne dokumenty, żeby mogli bezpiecznie i bez obawy o utratę dowodu rejestracyjnego , poruszać się po drogach publicznych. |
Teraz to juz popłynąłeś. zejdź na ziemię |
_________________ Turbocbr |
|
|
|
 |
tościk
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
|
Wysłany: 10-01-2022, 12:30
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | nowoczesne auta faktycznie sprawiają wrażenie, że świecą wszędzie, ale zauważyłem, że gdy się zbliżą na kilkadziesiąt metrów, to całkowicie przestają oślepiać (pomijam dostawczaki z wysoko umieszczonymi lampami) - i to jest ta przewaga nad domowymi sposobami polepszenia widzenia drogi |
Odnosząc się tylko do tego fragmentu:
to jest pupka, a nie przewaga, bo to świecenie wszędzie z daleka, wystarczy, do tego, żeby mieć refleksy, jak się z takim wynalazkiem wymijasz. Czyli kończysz oślepiony przez super nowoczesny homologowany twór, który absolutnie z tego względu nie powinien być dopuszczony do ruchu ulicznego. Podobnie jak automatyczne światła drogowe, które wyłączają się, jak już oślepią. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
|
Wysłany: 10-01-2022, 19:48
|
|
|
Turbocbr napisał/a: | Teraz to juz popłynąłeś. zejdź na ziemię | Dlaczego , skoro ma legalne światła, a tak pisze, to musi mieć te dokumenty. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 11-01-2022, 08:20
|
|
|
tościk napisał/a: | Podobnie jak automatyczne światła drogowe, które wyłączają się, jak już oślepią. |
No działa to tak sobie.... ale znam kierowców którzy maja to gdzieś i na tym jeżdżą |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: 11-01-2022, 08:52
|
|
|
tościk napisał/a: | jak się z takim wynalazkiem wymijasz |
Uważam odwrotnie, LED-y świecą wszędzie tak samo mocno (oświetlenie jest bardziej miękkie bez dominacji w centrum), więc jak się wymijasz w deszcz to się tak mocno nie odbija. Xeony mają w centrum mocniejszą wiązkę i to się mocno odbija od mokrego asfaltu prosto w oczy.
Marcino napisał/a: |
No działa to tak sobie.... ale znam kierowców którzy maja to gdzieś i na tym jeżdżą |
Na jednojezdniowych jeżdżę bardzo często na dynamicznych LEDach. Świetnie się sprawdzają jak jadę za kimś ponieważ świetnie oświetlają pobocza (jakby np. jakaś zwierzyna miała wbiegać). Na 2 jezdniowych z barierami energochłonnymi nie jeżdżę bo niestety światła często się chowają za barierami i wtedy przywali długimi. Problem zaczyna się jak jest nawet delikatna mgła, nawet taka od smogu w zimę, wtedy dziwnie nie daje rady.
I teraz ciekawostka, nikt mi jeszcze nie mrugał czy włączał długie na adaptacyjnych drogowych. Za to wystarczy górka/szczyt na jakiejś wiosce jak jadę na mijania i siłą rzeczy mijania trochę oślepią. Wtedy to ze 3 razy mi przywalali drogowymi. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
|
Wysłany: 11-01-2022, 10:06
|
|
|
Cytat: | Na jednojezdniowych jeżdżę bardzo często na dynamicznych LEDach. Świetnie się sprawdzają jak jadę za kimś ponieważ świetnie oświetlają pobocza (jakby np. jakaś zwierzyna miała wbiegać). |
No to świetnie, właśnie taka jazda najbardziej oślepia w lusterkach jadącego przed. Jak jadę przed takim delikwentem z takimi ledami to coraz bardziej mam ochotę zamontować w tylnej szybie jakiś spory reflektor i poświecić nim tak jak on oślepia po lusterkach. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2022, 10:56
|
|
|
A w jaki sposób to niby oślepia, jak jadę za kimś to świecą tylko boczne drogowe (w mojej wersji są 4 wiązki drogowych), a na wprost są zwykłe mijania? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2022, 18:29
|
|
|
Nie wiem jak działają te światła bo mnie to nie interesowało ale oślepiają strasznie. Jedyny sposób to zacząć się wlec by taki łobuz wyprzedził. i stąd wiem jakie auto mnie oślepiało. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2022, 18:33
|
|
|
To chyba jakieś inne światła. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-01-2022, 18:54
|
|
|
Pewnie tak:) Te auta to przeważnie suvy z oryginalnymi ledami. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 12-01-2022, 12:55
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Pewnie tak:) Te auta to przeważnie suvy z oryginalnymi ledami. |
Zauwazyłem ze nowa KIA sportage chyba (suw) ma takie o slepiajace mijania.
Co do przeróbek to sam stoję właśnie przed operacja wstawienia soczewek do mojego galanta... |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 18-01-2022, 19:46
|
|
|
Nie wiem gdzie tu widzisz skrajność - skoro tydzien przed auto przeszło przeglad, jezeli biegly okeslil taka a nie inna przyczyne to diagnosta będzie sie tlumaczyl, ameryka tu raczej nie zostala odkryta, a temat raczej nie zwiazany z oswietleniem/reflektorami/etc |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-01-2022, 19:55
|
|
|
Np. dla mnie zaskoczeniem jest możliwy wyrok do 8 lat...
A skrajność też widzę w tym aby to udowodnić. Nie sądzę aby to było proste, na pewno łatwiejsze jak od badania upłynął bardzo krótki okres czasu. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
|
Wysłany: 18-01-2022, 20:14
|
|
|
Oczywiście biegli tez ludzie i moga sie mylić, diagnosta może sie tłumaczyć, nikt nikomu jeszcze wyroku nie wypisał, poza starosta ktory wstrzymał uprawnienia, ale meritum jest takie: nawet nie wiesz co było przyczyną, na czym prokurator i biegły sie "uwiesili", a już piszesz że będzie to cięzko udowodnić, tutaj akurat krótki okres czasu jest tylko jednym z wielu czynników, ale nie decydujacym. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|