Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Migająca kontrolka napędu
Autor Wiadomość
zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-06-2018, 08:04   

jez-jerzy napisał/a:
U mnie problem pozostał. Mechanik stwierdził, że sprawdził wszystkie możliwe przyczyny i może pomóc jeszcze wymiana modułu sterującego napędami (MR 222642), schowany po stronie pasażera przy drzwiach.
Generalnie jedyne co się zmieniło po ingerencji mechanika w czujniki na skrzyni to to, że pojawiły się wibracje w aucie powyżej 90 km/h...

W jakich okoliczność przestały działać napędy?

jez-jerzy 
Nowy Forumowicz
Jeżyk

Auto: Pajero Sport
Wysłany: 28-06-2018, 11:18   

napędy działają, kontrolka tylko mruga cały czas nawet jak jadę w trybie 2H, a powinna mrugać tylko w momencie dopinania/odpinania przodu

mrbooss 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi pajero Sport
Wysłany: 02-07-2018, 20:04   

Witam

miałem dokładnie to samo ale wymieniem czujnik który znajduje się z lewej strony silnika za filtrem powietrza. Przykręcony do wewnętrznej strony błotnika. Są na mim żółta i niebieska kropka. W późniejszym czasie pojawiał sie ten sam problem ale to już była wina pękających gumowych przewodów które wychodziły od tego czujnika. Warto posprawdzać te przewody czy gdzieś nie są pęknięte pod ta elastyczną osłoną w którą są owinięte.

kmakar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.4GDI 1999r
Wysłany: 08-03-2019, 09:42   

Generalnie zanim zaczniecie wymieniać elektrozawory proponuje po 1 dać na każdy 12V i posłuchać czy cyka - jak cyka to jest OK po 2 sprawdzić kostki czy nie są zaśniedziałe i potraktować je kontaktem w ostateczności wziąć miernik i zobaczyć podczas zapinania napędu czy pojawia się na nich napięcie i po 3 sprawdzić wężyki podciśnieniowe w kierunku uszkodzeń.
zapalająca się kontrolka ABSu jest z migającą kontrolką napędów powiązana, i wibracje na kierze również bo jak miga to w reduktorze napęd jest odpięty ale na moście nie i stąd drgania. Tyle w temacie. Pozdrawiam.

tatom 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2.5
Wysłany: 14-03-2021, 13:44   

kmakar napisał/a:
Generalnie zanim zaczniecie wymieniać elektrozawory proponuje po 1 dać na każdy 12V i posłuchać czy cyka - jak cyka to jest OK po 2 sprawdzić kostki czy nie są zaśniedziałe i potraktować je kontaktem w ostateczności wziąć miernik i zobaczyć podczas zapinania napędu czy pojawia się na nich napięcie i po 3 sprawdzić wężyki podciśnieniowe w kierunku uszkodzeń.
zapalająca się kontrolka ABSu jest z migającą kontrolką napędów powiązana, i wibracje na kierze również bo jak miga to w reduktorze napęd jest odpięty ale na moście nie i stąd drgania. Tyle w temacie. Pozdrawiam.

Cześć

Wczoraj kupiłem sporta 2.5 z 2000r. Kierownica wali przy 80k/h, kontrolka napędów mruga. Rozumiem, że zanim, jak sugerował sprzedający, wyważać koła powinienem sprawdzić czy napęd w moście się odpina. I tu moje pytanie: podciśnienie rozłącza czy załącza napęd?

Torq 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2001r 2,5TD
Wysłany: 21-03-2021, 15:35   

Właśnie stałem się posiadaczem 2,5TD Sport z 2001
Jak łatwo się domyśleć (skoro piszę w tym wątku) :) Kontrolka przy jeździe z napędem na tył mruga.
Przeczytałem wszystkie posty powyżej i mam jeszcze jedno pytanie. Czym może grozić "olanie tematu"
Nie jestem mechanikiem, sam nie grzebię w swoich samochodach, uwagi przekażę komuś, kto w tym aucie grzebał będzie.
Nie chcę jednak pchać się w jakieś kosmiczne koszty jeśli mrugająca lampka ma mnie tylko wkurzać bez innych konsekwencji.

piotrc5 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander 2.0 2012r
Wysłany: 15-12-2021, 19:57   

Witam.
Powoli przybieram się do zakupu pajero sport i czytam wszystkie tematy na forum odnośnie tego auta. Czy ktoś rozwiązał definitywnie problem ty zaworków, świecących kontrolek, czy może się podzielić swoją wiedzą? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

klabton 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport
Wysłany: 14-04-2022, 13:09   

Temat jest wielowątkowy :)
Z moich doświadczeń mam wiem na pewno, że przy wymianie czujników istotne jest ich dokręcenie. Czasem podkładka jest za gruba i wtedy czujnik pomimo że nowy, to nie reaguje.
Jeśli napędy się nie załączają, to najczęściej ( na początku ) winne są zaworki podciśnienia znajdujące się pod filtrem powietrza.

Ja aktualnie mam nowe zaworki, nowy siłownik i napęd nie zapina się w trakcie jazdy.
Natomiast potrafi się zapiąć, kiedy załączę go przed odpaleniem auta. :) W trakcie jazdy pozostaje załączony więc chyba wszystko gra z siłownikiem i zaworkami...
Ale coś jednak nie działa :D

Odpowiedz do tematu