[EA5A/W 2.5] Brak ładowania, alternator sprawny. |
Autor |
Wiadomość |
ZEKORI
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant 2.5 v6
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-09-2022, 19:32 [EA5A/W 2.5] Brak ładowania, alternator sprawny.
|
|
|
Witajcie. Mam nietypowy problem ze swoim galantem. Stracił ładowanie, więc na chlopski rozum skończył się alternator. Wyciąglem go z auta i zawiozłem do regeneracji. Zadzwonili do mnie i się okazało że na stole alternator jest sprawny. Przywiozłem go, zamontowałem, przy okazji wyczyściłem wszystkie masy co są i dupa dalej. Brak ładowania jest.
Sprawdziłem miernikiem czy jest przejście prądu z alternatora na akumulator. Niestety jest.
Może ktoś się spotkał z takim nietypowym problemem i coś doradzi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 292 Skąd: Złotoryja
|
|
|
|
 |
ZEKORI
Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2022, 20:23
|
|
|
Alternator był rok temu regenerowany, wymieniane były szczotki i łożyska bo rok temu faktycznie alternator siadł. Po zregenerowaniu wszystko śmigało. Dzisiaj alternator jak dałem do regeneracji znowu, miał na stole ładowanie. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-09-2022, 20:54
|
|
|
Próbowałeś czy zacznie ładować po przygazowaniu? |
|
|
|
 |
ZEKORI
Forumowicz
|
Wysłany: 21-09-2022, 21:12
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Próbowałeś czy zacznie ładować po przygazowaniu? |
Po gazowaniu nic, napięcie 11.7v i powoli spada.
Parę razy miałem też taka sytuację że podczas jazdy przestał ładować alternator, a gdy mu depnalem to ładowanie wracało. Az do wczoraj gdzie ładowanie znikło i go do tej pory brak. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 21-09-2022, 22:37
|
|
|
Albo masz bubel w instalacji - uwalona masa silnik/karoseria, uwalony obwód w skrzynce kolo akumulatora, albo zakład sprawdzał alternator po łebkach |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
szwagierr
Forumowicz
Auto: Galant
|
Wysłany: 22-09-2022, 07:38
|
|
|
Kontrolka ładowania świeci normalnie (jasno) po włączeniu zapłonu i gaśnie od razu po uruchomieniu silnika? |
|
|
|
 |
ZEKORI
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2022, 09:10
|
|
|
szwagierr napisał/a: | Kontrolka ładowania świeci normalnie (jasno) po włączeniu zapłonu i gaśnie od razu po uruchomieniu silnika? |
Tak. Kontrolka normalnie gasnie. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24315 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 22-09-2022, 14:34
|
|
|
Dyskusja toczy się też na FB. Chyba jednak altek zdehu |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 292 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 22-09-2022, 15:27
|
|
|
Miałem sytuację że regulator zamiennik do alternatora mitsubishi 110A na stole kontrolnym działał a w samochodzie już nie.
Jak kupiłem używkę wszystko wróciło do normy. |
|
|
|
 |
ZEKORI
Forumowicz
|
Wysłany: 22-09-2022, 18:29
|
|
|
Chwilowo temat zamknięty. Ładowanie postanowiło samo z siebie wrócić. Ciekawe na jak długo, także zostawiam auto u elektryka na tydzień bo będę miał urlop także zobaczymy czy coś się zmieni.
[ Dodano: 03-10-2022, 20:04 ]
Wraca temat braku ładowania. Elektromechanik kontrolował ładowanie. Było cały czas. Dzisiaj odebrałem, ładowania brak. Zmieniłem na drugi akumulator, ładowanie powróciło.
Wrzuciłem spowrotem stary akumulator, ładowanie cały czas było. Jednak podczas jazdy gdy auto wyhamowywuje to obroty spadają na 200-300,jakby chciało zgasnąć Po dodaniu gazu wszystko jest w porządku. Po przejechaniu trochę autem wszystko się normuje. Wrzuciłem spowrotem drugi akumulator, żeby trochę pojeździć i po obserwować.
Zauważyłem też jedna rzecz. Po włożeniu drugiego akumulatora, gdy się obroty unormują i włączę coś co np. zżera dużo prądu czyli np klimatyzacja spadają obroty jakby auto chciało zgasnąć. Po wyłączeniu klimy wszystko się normuje. Czy to normalne?
Trzeba pewno wykonać ulubiony tekst mechaników, jeździć, obserwować |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24315 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2022, 07:58
|
|
|
Każde wyjęcie akumulatora resetuje fragment pamięci komputera odpowiedzialny m.in. za utrzymanie wolnych obrotów. Po podpięciu akumulatora odpal go i zostaw na 10-15 minut, to się nauczy.
Podłącz w kabinie woltomierz, np do zapalniczki i obserwuj ile wynosi napięcie ładowania gdy obroty spadają, chociaż dość oczywiste jest, że skoro są niskie, to i napięcie będzie niższe... Generalnie jeśli na wolnych napięcie nie spada poniżej 12.5V to jest OK, po przegazowaniu powinno wzrosnąć. |
|
|
|
 |
ZEKORI
Forumowicz
|
Wysłany: 07-10-2022, 00:08
|
|
|
Do dzisiejszego wieczora było wszystko okej. Wracając wieczorem z miasta znowu problem z ładowaniem. Ładowanie było w wartościach 12v-11.3. Na prostej do domu przeciągiem auto do odciny to ładowanie wróciło. Na jałowych obrotach w granicach 13,6v,po lekkim przygazowaniu 13.8v-13.9v.
Dobija mnie to auto powoli już...
[ Dodano: 02-11-2022, 17:44 ]
Została znaleziona przyczyna braku ładowania.
Napięcie na kostkach do alternatora jest. Wyczytałem że na jednym przewodzie (żółto-czarny) powinno być napięcie akumulatora. Niestety okazało się że napięcie jest o połowę mniejsze.
Czyli na 90% sterownik silnika chrzani sytuację.
I teraz moje pytanie. Czy wystarczy wymiana samego sterownika o tych samych numerach, czy trzeba kupować kompletny pakiet startowy, bądź naprawiać sterownik.
[ Dodano: 22-11-2022, 05:15 ]
Temat uważam za zamknięty. Winny jednak okazał się alternator. Po wymianie kompletnej elektryki ładowanie wróciło.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|