Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana radia.
Autor Wiadomość
pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 30-06-2022, 07:29   

Ładnie to wygląda. Mam jednak nie ciekawe doświadczenia z takimi urządzeniami, co prawda w innym aucie. Przypuszczam, że to jakiś chinol i będą z nim tylko problemy. A to coś nie będzie działać, a to akumulator będzie rozładowywać albo się będzie zawieszać. Może jednak odezwie się ktoś kto akurat takie urządzenie zakupił i ma już jakieś doświadczenie w użytkowaniu. A co do radia: https://www.bing.com/vide...0ED4F&FORM=VIRE

tościk 
Forumowicz

Auto: '20 Yukio 1.2T
Wysłany: 30-06-2022, 08:15   

MJ23 napisał/a:
Ktoś montowal jakies radio z androidem ale z fizycznymi guzikami a nie tylko dotykowymi? Wypatrzylem takie na aukcjach ale nie wiem czy to coś warte.
Przykład: https://allegro.pl/oferta/radio-nawigacja-gps-mitsubishi-asx-2010-11256263648?utm_source=notification&utm_medium=platformMessageCopy&utm_campaign=be43a64a-ba9d-4632-9055-84017c4c170c&utm_content=offer-link

Każdy jeden chińczyk na androidzie to loteria, bo nie wiadomo jakie śmieci dorzucili do systemu, jakie dali podzespoły i czy jakoś sensownie to dźwigną bez bardzo uciążliwych lagów.
Poza tym to z linka to działa na starym Windowsie CE wedle opisu aukcji.

MJ23 
Nowy Forumowicz

Auto: asx
Wysłany: 30-06-2022, 20:07   

Tak to jest na windzie bo praktycznie nie ma zestawow na androidzie zi fizycznymi guzikami i pokrętłami. Dorwałem jednego gościa ktory to zamontował u siebie i powiedział mi że działa to niebo płynnej niż inne z android z 2GB ramu a to ma tylko 256MB. Minusem jest to że jestesmy skazani na aplikacje w nim zaimplementowane bo raczej nic nowego sobie nie uruchomimy.

tościk 
Forumowicz

Wysłany: 01-07-2022, 13:48   

MJ23 napisał/a:
Dorwałem jednego gościa ktory to zamontował u siebie i powiedział mi że działa to niebo płynnej niż inne z android z 2GB ramu a to ma tylko 256MB. Minusem jest to że jestesmy skazani na aplikacje w nim zaimplementowane bo raczej nic nowego sobie nie uruchomimy.

Dokładnie tak będzie. Na Windows CE 6 hulały naście lat temu nawigacje samochodowe (debiut bodajże w 2006 roku miał), choć nie wiem jak jest teraz, bo dawno żadnej w ręku nie miałem. Ale może da się pod to na przykład jeszcze Automapę kupić, o ile nie porzucili wsparcia dla tego systemu. Na więcej bym nie liczył.

W Androidzie żaden chińczyk się nie będzie bawić w przyciski fizyczne, które trzeba oprogramować, skoro od kilku wersji systemu ma programowe dotykowe dostarczone z systemem. Oni tam nie mają R&D tylko montownie. Co najwyżej klawiaturka pod usb zostaje.

MJ23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-07-2022, 19:43   

Można kupić chinczyka w fajnej obudowie z przycikami fizycznymi, niestety koszt ponad 1600zł. No i trzeba masakryczne ilości ramu żeby te nowe androidy działały płynnie :/

RobertPK 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsu ASX
Wysłany: 28-07-2022, 21:15   

Mi zostało po zakupie ASX-a parę groszy i poszedłem "na bogato". Kupiłem taki sprzęt:
V&S
Pasuje idealnie i bardzo ładnie komponuje stylem.

adamMadam 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1,6 Mivec 117 kM
Wysłany: 11-08-2022, 15:03   Radio oryginał na oryginał ?!

ASX 2010 chciałem trochę "uwspółwcześnić". Kupiłem radio od nowszego ( już z innym panelem) i przełożyłem - niby wszystko proste a jednak nie - po uruchomieniu silnika ( już utrudnionym jakby w trybie awaryjnym) swiecą mi się wszystkie kontrolki i wyświetla mnóstwo różnych komunikatów - nie rozszyfrowałem ich jeszcze ale radio gra, sterowanie w kierownicy działa . Po ponownym założeniu starego radia prawie wszystko się "naprawiło" poza kontrolką airbagu - świeci i komunikat o serwisie ukł. airbag.Co robię nie tak albo co trzeba zrobić inaczej ?

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 11-08-2022, 16:29   

Trudno powiedzieć co robisz nie tak jednak błąd poduszki podpowiada mi, że odłączyłes coś czego nie powinieneś kiedy akumulator jest podłączony. Przed takimi pracami polecam odłączyc akumulator.
Błędu poduszki nie skasujesz bez dostepu do poważniejszego urządzenia diagnostycznego. Zwykłe OBD2 może niewystarczyć. Błąd poduszki zostaje pomimo tego, że wszystko jest juz ok. Musi zostac skasowany.

marecki338 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 6, COLT
Wysłany: 12-08-2022, 18:24   

miałem taki sam objaw w lancerze . instalacja radiowa ma inny układ jak w radiu 2 din . wywaliło wszystkie błędy . trzeba dostosować instalację radiową do nowego radia . stare radio ma 2 kabelki więcej .

lucasupermario 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Wysłany: 27-12-2022, 12:17   

Witam. Mam podobny problem,podobno do radia sa dwa przewody od CAN odciąć zaizolować i będzie działać i błędy znikną.Zmiany radia na ten z polifcie.Jeden z kolegę podpowiedział ,,Jak zmieniłeś z radia fabrycznego na nowszy model fabryczny to jest plug and play, namierz tylko większą wtyczkę od auta która wchodzi do radia z dwóch przewodow utnij dwa ze schematu gdzie chip C-103 ma kabelki 23 i 33, (odlaczyc ) i auto ożyje. Że przewody CAN trzeba uciąć.? Nie chce czegoś na stałe w aucie zepsuć..poza Tym już AUX ma nie działać?

MJ23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-08-2023, 08:49   

A ktoś zna model na androidzie ktory ma podtrzymanie i radio uruchamia sie w akceptowalnym czasie? Pytałem sprzedawców np na allegro i przecietny start takiego radio na androidzie to 35-45s... jakiś żart.

tościk 
Forumowicz

Wysłany: 09-08-2023, 12:11   

MJ23 napisał/a:
Pytałem sprzedawców np na allegro i przecietny start takiego radio na androidzie to 35-45s... jakiś żart.

Jakiś czas temu jak przeglądałem te bajerzaste chińczyki na androidzie, to kazdy jeden miał podzespoły gorsze niż low-endowe telefony sprzed 3-5 lat, więc jak dla mnie nie ma to prawa działać sprawnie. Nawet jak się odpali, to się potem wiesza niemiłosiernie. Ale może ktoś ma inne doświadczenia.

MJ23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-08-2023, 18:45   

wiadomo że te chinskie konstrukcje mają tylko z wyglądu być ok, a bebechy są minimalistyczne. Jednak za 1.5k można już kupić w miarę radyjko. Niestety wybór nie jest prosty.

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 09-08-2023, 19:31   

MJ23 napisał/a:
A ktoś zna model na androidzie ktory ma podtrzymanie i radio uruchamia sie w akceptowalnym czasie? Pytałem sprzedawców np na allegro i przecietny start takiego radio na androidzie to 35-45s... jakiś żart.

Tak tylko nie dopisali, że to w trybie normalnym. W trybie czuwania startuje w parę sekund.
Mam takiego chińczyka w C5 na procesorze UIS7682 i jest rewelacyjny. Masz pełnego androida z działającym sklepem, możesz wrzucić co chcesz nawigację, sterowanie głosowe, kamery 360 czy tuner DAB. Obsługuje pełną architekturę auta po CAN (czujniki, radary, fabryczny dodatkowy wzmacniacz itd). Przy kupnie trzeba tylko trochę uważać na wersje tzn. jaki procesor i jaki system. Ja mogę polecić platformę FYT na UIS7682 np Mekede, Junsun. Unikać Teyes z uwagi na poblokowany soft. Do tego musisz mieć tez dobrany taki CANbox, który obsłuży CAN'a ASX.
Dużo informacji znajdziesz na stronie XDA

https://forum.xda-developers.com/t/general-fyt-based-spreadtrum-uis7862-s-unisoc-ums512-uis8581a-sc9863-q-a-mods-tips-firmware.4396339/

Trochę jeszcze doczytałem. Przy ASX jest kwestia czy macie wzmacniacz Rockford. Jeżeli tak to trzeba brać CANboxa. Jeżeli nie to nie trzeba a sterowanie z kiery jest za pomoca kabli key1,2. W ASX nie ma po canie danych typu temperatura i reszta czujników.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

MJ23 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-08-2023, 07:48   

Ok a ile w trybie czuwania wytrzyma akumulator? W jakimś komentarzu czytałem że w tych radyjkach tryb czuwania oznacza po prostu wygaszony ekran i odlączenie głosników i często leci ponad 150mA prądu czyli aku po tygodniu jest wyzerowany. Moj asx często stoi cały weekend albo i dłużej.
Co do modelu to wiekszosc sprzedających nie podaje na jakim procku jest dane radio a już dokładniejsza specyfikacja to marzenie...

Odpowiedz do tematu