Check engine |
Autor |
Wiadomość |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2007, 17:06 Check engine
|
|
|
witam
Mam taki objaw z tą kontrolką. Od pewnego czasu kiedy przekręce kluczyk odczekam aż zgaśnie CE i SRS i odpalam silnik CE znowu się zapala na jakieś 4 - 5 sek. i gaśnie. Tak jakby komp. jeszcze raz przeprowadzał test. Może ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem. |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2007, 21:35
|
|
|
1. Sprawdź jaki błąd wywala ! |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2007, 21:40
|
|
|
Próbowałem sprawdzić przeprowadzając test tj. zwarłem 1 i 4 pin złącza diagnostycznego i po przekręceniu kluczyka kontrolka CE miga, ale ze stałą częstotliwością tj. ok 3 razy na sek., więc błędu nie odczytałem. Czyżby to była oznaka, że komp nie znalazł błędu?
A zauważyłem jeszcze, że wraz z kontrolką CE podczas rozruchu ponownie zapala się SRS i gaśnie tak jak i CE za parę sekund. I tak zastanawiam się czy to nie jest czasami wina słabego akumulatora, siada napięcie i dlatego komp jeszcze raz robi test. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 29-01-2007, 21:57
|
|
|
tutaj masz jak gasna kontrolki w roznych opcjach odpalania |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 30-01-2007, 19:51
|
|
|
Dzięki za link Matejko, ale ten plik odtwarzany jest do 25s i wraca. A do 25s kontrolki zachowują się jak u mnie przedtem tzn. ja przekracam zawsze kluczyk w drugie położenie czekam aż zgaśnie CE i SRS i odpalam silnik. Do niedawna po odpaleniu silnika robiło się ciemno i już. Teraz po pierwszym cyklu czyli kiedy gasną CE i SRS, odpalam i w momencie jak kręci rozrusznik CE zapala się raz jeszcze, a następnie gaśnie. Kontrolka SRS w momencie kręcenia nie zawsze się zapala, ale jak się zapali to też po chwili gaśnie.
Ale powiedz mi, czy to miganie CE przy zwartym 1 i 4 pinie złącza diagnostycznego ze stałą częstotliwością tzn. ok 3 razy/s oznacza, że komp nic nie znalazł? A w ogóle jeżeli nie ma błędu to jak miga CE? |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 30-01-2007, 20:02
|
|
|
nie mam pojecia co oznacza miganie tu juz chooper potrzebny,
co do kontrolek to u mnie odtwarzaja sie cale 42 sek, moze poprostu poczekaj az sie zaladuje caly film, a i koniecznie z dzwiekiem, chociaz wg mnie jesli kontrolka gasnie to szkoda sobie zawracac glowe |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2007, 16:34
|
|
|
Dla wszystkich którzy będą przeprowadzli test kompa (zwarty 1 i 4 pin złącza diagnostycznego) w Carismie 1.6 miganie CE ze stałą częstotliwością ok. 3razy/s, oznacza, że komp nie zanalzł błędu - wskazówka Choopera - " kontrolka miga jednostajnie w cyklach po 9 mrugnięć, ale bez wyraźnej przerwy, więc wygląda to jak mruganie jednostajne ". |
|
|
|
 |
chrystian87 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-06-2007, 23:23
|
|
|
ja mam tak z kontrolka ABSu, tzn przekrecam, czekam na koniec diagnozy i odpalam silnik i w trakcie pracy rozrusznika swieci sie ABS i gasnie, ale dziala w praktyce bo sprawdzalem:) wiec chyba nie ma problemu do zmartwien:) |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 13-06-2007, 17:51
|
|
|
Witam
W pierwszym poście napisałem:
"Mam taki objaw z tą kontrolką. Od pewnego czasu kiedy przekręce kluczyk odczekam aż zgaśnie CE i SRS i odpalam silnik CE znowu się zapala na jakieś 4 - 5 sek. i gaśnie. Tak jakby komp. jeszcze raz przeprowadzał test."
Trzy dni temu kupiłem nowy akumulator Kager 60Ah 600A i problem z zapalaniem się kontrolek CE i SRS podczas rozruchu minął. Czyli najprawdopodobniej była to wina słabego akumulatora. Podczas rozruchu silnika spadało napięcie i komp robił test jeszcze raz.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 14-06-2007, 07:34 A u mnie Check Engine czasem mrugnie na zakręcie ?!?
|
|
|
Witajcie,
dołączem się tutaj, bo właśnie mi się przypomniała moja sytuacja.
Od jakiegoś czasu sporadycznie zauważylem, iż gdy skręcam w prawo (jakiś ostry zakręt) to mam wrażanie iż lubi "łypnąć" kontrolka Check Engine. Nie jestem do końca pewien czy to ona, ale kolor pomarańczowy jest a nie mam kontroli trakcji czy też wskaźnika ekonomicznej jazdy.
To łypnięcie jest bardzo krótkie (tak jakby na zakręcie np. się zwierał jakiś kabelek i robi kontrolka "mrug"), a na dodatek ciężko dokładniej się przyjrzeć bo zwykle w trakcie pokonywania zakrętu ramię kierownicy skutecznie ogranicza widok na kontrolki.
Spotkał się ktoś z Was z czymś takim?
Pozdrawiam
Woxy |
_________________ <?php
psql_connect('database', 'user', 'topsecret');
SELECT * FROM carisma WHERE date >= (data - 1);
?>
Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ. |
|
|
|
 |
Piotr Góralski [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2007, 08:10
|
|
|
Może to być błyśnięcie kontrolki poziomu płynu hamulcowego lub do spryskiwania szyb. Jeśli sobie dobrze przypominam, to każda z nich przy niskim poziomie płynu lubi sobie "łypnąć" na zakręcie. Dopiero przy dalszym ubytku w/w płynów zapala się na stałe. |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 14-06-2007, 09:07
|
|
|
dokladnie - dolej plynu do spryskiwacza |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
woxy
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 05 Kwi 2006 Posty: 204 Skąd: okolice Chełma
|
Wysłany: 19-06-2007, 12:27
|
|
|
Piotr Góralski napisał/a: | Może to być błyśnięcie kontrolki poziomu płynu hamulcowego lub do spryskiwania szyb. Jeśli sobie dobrze przypominam, to każda z nich przy niskim poziomie płynu lubi sobie "łypnąć" na zakręcie. Dopiero przy dalszym ubytku w/w płynów zapala się na stałe. |
Matejko napisał/a: | dokladnie - dolej plynu do spryskiwacza |
macie rację, dawno płynu nie dolewałem do spryskiwacza hihihihi
Dzięki i pozdrówka
Woxy |
_________________ <?php
psql_connect('database', 'user', 'topsecret');
SELECT * FROM carisma WHERE date >= (data - 1);
?>
Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ. |
|
|
|
 |
|