Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Bizi78
20-03-2024, 12:25
Od stycznia 2024 Paliwo E5 /E10 co lepiej wlewać do baku ?
Autor Wiadomość
Lukihallo 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-12-2023, 10:29   Od stycznia 2024 Paliwo E5 /E10 co lepiej wlewać do baku ?

Mam pytanie w sprawie paliwa. Moje auto ASX 1.6 / Jak wiadomo od stycznia pojawia się E5 i E10 różnica taka ze pierwsze miało 5% biokomponentów a drugie będzie miało 10%. Czytałem trochę w temacie i zgłupiałem, na klapie paliwa mam oznaczenie 95 + octane czyli niby można lać 95 i wyższe typu 98Pb. I tu moje pytanie bo z tego co wiem E5 zostanie ale będzie to paliwo droższe zostanie jako Pb98 natomiast E10 to Pb95. W instrukcji niemieckiej znalazłem info ze można lać 95 RON bądź wyższe , w instrukcji PL znalazłem info jak w niemieckiej plus ze silnik może przyjąć za równo E5 jak E10 paliw które mieszczą się w europejskiej normie EN228. W instrukcji jest tez opis ze jeżeli na klapce baku znajduje się napis „95 + OCTANE” należy wlewać tylko paliwo 95RON. Domyślam się ze chodzi o to by łac bezołowiowe. Co wy lejecie i będziecie wlewać do swoich jednostek ?

Czy któreś z tych paliw ma większy sens ?
Czy według was coś może się wydarzyć przez E10 ?

Różne opinie słyszałem ponoć jest to paliwo bardziej higroskopijne prowadzi do osadzania się w wody w wydechu przez co naraża go na rdzewieje ,to samo dotyczy uszczelek czy czesci alu. same wtryski tez mogą negatywnie znosić dodatkowe biokomponenty. Plusem ma być mniejsze emitowanie rosłym. Czy 98Pb w tej sytuacji to lepsze rozwiązanie ? Silniki maja czujnik spalania stukowego. Podsumowując : Co będzie lepsze dla naszych jednostek ? Żeby działały i nie trzeba było odwiedzać warsztatów w powodu wachy.

uki.banialuki 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 Intense Plus
Wysłany: 11-12-2023, 20:21   

Według raportu dotyczącego kompatybilności samochodów różnych marek i modeli względem używania benzyny E10 wydanego przez stowarzyszenie producentów samochodów ACEA, dla modeli samochodów marki MITSUBISHI, cytuję - "Benzyna E10 jest dopuszczona do użytku we wszystkich modelach z silnikami benzynowymi z wyjątkiem modeli wyposażonych w silnik GDI (bezpośredni wtrysk benzyny) do modeli z 2007 roku." ang - "E10 petrol is cleared for use in all models with petrol engines except those equipped with the GDI engine (gasoline direct injection) until 2007 models."

Raport dostępny na rządowej stronie: https://www.gov.pl/web/klimat/paliwo-e10

Więc można lać, benzynę.

kipp3r 
Nowy Forumowicz

Auto: Evo 9 Evo 5
Wysłany: 13-12-2023, 11:17   

e10 - 10% zawartości bioetanolu w paliwie, podskoczy troszkę spalanie moim zdaniem. Ciekawostka w USA można tanakować E85 z dystrybutora co jest bardzo przyjemne

Bioetanol (alkohol rolniczy) – odwodniony (< 1% wody) alkohol etylowy (etanol) otrzymywany z biomasy (jako odnawialnego źródła węgla) lub z biodegradowalnej

wbrew pozorom im więcej etanolu tym lepsze osiągi silnika i brak prawdopodobieństwa spalania stukowego - osiągi po remapie lub w autach z czujnikiem flexifuel

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 13-12-2023, 14:51   

https://www.dat.de/filead...aeglichkeit.pdf

Każde mitsubishi pojedzie oprócz GDI

[ Dodano: 13-12-2023, 14:54 ]
kipp3r napisał/a:
e10 - 10% zawartości bioetanolu w paliwie, podskoczy troszkę spalanie moim zdaniem.

Tu piszesz ze podskoczy spalanie....
ale wspominasz ze
kipp3r napisał/a:
wbrew pozorom im więcej etanolu tym lepsze osiągi silnika i brak prawdopodobieństwa spalania stukowego - osiągi po remapie lub w autach z czujnikiem flexifuel

wiec suma sumarum nie zauważymy lub będzie mniejsze :) tak jak na "niemieckim" paliwie bedzie lepiej
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

kipp3r 
Nowy Forumowicz

Auto: Evo 9 Evo 5
Wysłany: 13-12-2023, 16:21   

nie bedzie nic odczuwalne :)

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 13-12-2023, 17:50   

Warto obejrzeć i posłuchać
https://youtu.be/EOJoNlEVNyo?si=rEX3VaJMbTJgdzSm
Powinno rozwiać wszelkie wątpliwości ;)

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 16-12-2023, 16:50   

https://youtu.be/ghBNep_crUo?feature=shared&t=1265

zbigniew77 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 MIVEC 2018r
Wysłany: 16-12-2023, 18:23   

Warto poczytać
https://www.forumsamochod...wo-benzyna-e10/
a tutaj lista pojazdów przystosowanych do paliwa Pb E-10
https://www.dat.de/filead...aeglichkeit.pdf

A tak przy okazji jeśli ktoś ma w pobliżu stacje paliw ,,Circle K" to tam w ciągłej sprzedaży będzie nadal paliwo Pb95 Miles+ to zwykła benzyna Pb95 E-5 z nieco większą ilością dodatków uszlachetniających stąd jej nazwa Miles+.Taką informację uzyskałem od pracownika stacji. Paliwo to będzie dostępne nadal bo zmiana dotyczy tylko podstawowego paliwa Pb95 E-5 o nazwie Miles. Paliwo PB-95 E-5 o nazwie Miles + będzie nadal dostępne mimo wprowadzanych zmian. Wprowadzane zmiany tego paliwa nie dotyczą :D .

Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Wysłany: 18-03-2024, 17:44   

Na stacjach paliw dostępna jest już tylko Pb E10. Jak się wam silniki sprawują na tym paliwie? Czy zauważyliście np. spadek mocy albo zwiększone zużycie paliwa?

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2024, 18:25   

pitt63 napisał/a:
Na stacjach paliw dostępna jest już tylko Pb E10

Czyżby ??
Wszystkie benzyny 98 oktan i 100 oktan (ta jedna konkretnie na stacjach Shell) są E5.

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 18-03-2024, 19:56   

[quote="apg2312"]
pitt63 napisał/a:

Czyżby ??
Wszystkie benzyny 98 oktan i 100 oktan (ta jedna konkretnie na stacjach Shell) są E5.[/quot

No ok, tylko pytanie nie brzmiało "gdzie można dostać E5". Informację, że nie ma już w handlu E5 uzyskałem na stacji benzynowej. Przecież sam sobie tego nie wymyśliłem. Liczyłem raczej na merytoryczne wypowiedzi a nie na informacje handlowe.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-03-2024, 21:48   

Ale chyba nie uważasz, że jest to dla kogoś zaskoczenie ??
Przecież E10 wprowadzono w Polsce 1-go stycznia 2024, czyli 2,5 miesiąca temu. Oczywiście, na jakiejś stacji mogła się jakimś cudem jeszcze uchować, ale w hurcie 95 oktan E5 od stycznia już nie można było kupić, rafinerie E5 też przestały produkować.
Dlatego też ciut zaskoczył mnie Twój post, szczególnie w formie, w jakiej go napisałeś :
pitt63 napisał/a:

co ewidentnie nie jest prawdą ;)
A mój post to nie jest żadna informacja handlowa, tylko po prostu stwierdzenie faktu - oczywiście, gdyby ktoś o tym nie wiedział że benzyna E5 jest cały czas w Polsce wszędzie dostępna, no dobra, oprócz stacji Statoil/Circle K, gdzie wbrew doniesieniom zarówno 95 miles jak i 95 milesPLUS to E10, a która to sieć sprzedaży benzyny 98 oktanowej w ogóle nie prowadzi ;) Chyba że dla Ciebie informacją handlową jest to, że na Shellu (i tylko na Shellu) można kupić benzynę 100 oktanową ??
pitt63 napisał/a:
Czy zauważyliście np. spadek mocy

Fajnie, że jesteś takim optymistą ;) Oczywiście dlatego, że uważasz że kazdy Mitstumaniak ma w domu czy w piwnicy hamownię silnikową i co chwila robi sobie (wiarygodne, nie subiektywne) pomiary ;) A tak serio to konia z rzędem temu, kto odczuje 1-2 czy nawet 3% spadek mocy, to samo ze zużyciem paliwa. Nawet gdyby było to te 3%, to ze 100 KM tracisz 3, a spalanie z powiedzmy 10L/100 km wzrasta do 10,3 litra. Większą różnicę zrobi temperatura na zewnątrz, warunki drogowe i styl jazdy. Ba, gwarantuję Ci, że większą różnicę w w/wym robi np. włączenie klimatyzacji, a jakoś nie widzę wszędzie wlokących się resztkami sił samochodów ;) ani kolejek na stacjach, bo przecież większe zużycie to konieczność częstszego tankowania ;)
Ale OK, nie jest to wypowiedź merytoryczna i z własnego doświadczenia, bo przynajmniej połowa paliwa u mnie w baku (pełnym) to benzyna 98 i 100 oktan, a reszta to stara, dobra 95 E5 z ubiegłego roku ;) Niestety albo stety, zainwestowałem kilka lat temu w instalację LPG, i mam święty spokój ze zmartwieniem co lać - tańszą E10 czy droższą E5, bo dla aut z LPG zalecana jest E5 ;) Ale wlanie nawet tych 10 czy 12 litrów 98 czy setki na kwartał nie jest w końcu aż tak wielkim wydatkiem ;)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 19-03-2024, 08:23   

Sam teraz nie wiem czy to efekt tej benzyny, ale w maździe (rok 2008, silnik 2.3) 2x pojawił mi się błąd systemu oparów paliwa. Co prawda zmieniałem korek wlewu i to od tej pory się tak dzieje, ale dopiero jak dorwę oryginalny to będę mógł na 100% potwierdzić co jest przyczyną.
Pozostałe auta to albo jeszcze tankowane w grudniu (Galant, Leon) albo przystosowane do E10 (Dacia).

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 19-03-2024, 09:37   

Wczorak zalałem PB95 do galanta bo poprzednio jesienią. Puki co nie widze problemów, ale ja głównie na LPG
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

pitt63 
Forumowicz
pitt63

Wysłany: 19-03-2024, 15:17   

No to ciąg dalszy przepychanki. Jeżeli ktos jeździ na LPG, to z całym szacunkiem, co może powiedzieć o spalaniu E10? Pytanie brzmiało jasno i wyraźnie, jakie spalanie jest na tym paliwie, czy jest spadek mocy i wzrost zużycia paliwa. W odpowiedziach, jakie uzyskałem nie ma takich informacji. Dowiedziałem się natomiast, że nie każdy mitsumaniak ma hamownie, że nic nie powiedzą o spalaniu E10 bo jeżdżą na LPG oraz, gdzie można kupić E5. Trochę słabo. Dzisiaj zadałem pani pytanie na Orlenie, czy jest jeszcze dostępna benzyna E5? Za chwilę dołączyła koleżanka a w końcu zawołały kierownika, bo nie miały pojęcia. Kierownik stanowczo mi wyjaśnił, że owszem jest dostępna E5 Pb98 i będzie dostępna. Teraz widzicie, jaki kompetentny personel jest na stacjach benzynowych.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi