Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Interfejs obd2
Autor Wiadomość
MarcinJas 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 MIVEC 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-12-2023, 22:38   Interfejs obd2

Jaki polecacie interfejs obd2 do asx 2017rok? Czy interfejs pozostawiony w gnieździe może spowodować rozładowanie akumulatora? Jakie apki polecacie do diagnostyki?

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 02-01-2024, 16:14   

Mam Vgate iCar2, który od kilku lat służy bezawaryjnie z różnymi aplikacjami. Wyposażony jest w 30 minutowy wyłącznik czasowy wygaszający nie używane urządzenie. Na obudowie znajduje się przycisk uruchamiający, więc nie ma potrzeby wyciągania go z gniazda.

Swar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 ben. 2015r.
Wysłany: 07-02-2024, 23:45   

Dzień dobry,
chciałem dopytać się w temacie czy mają Państwo sprawdzony tester/komputer diagnostyczny, ale zintegrowanym kablem OBDII (czyli nie na komórkę lub laptopa).
Jestem osobą w "dojrzalszym wieku". Nie posługuję się smartfonem.
Lampka "check engine" pojawia się i znika. Nie wiem, czy zawsze będzie wola, aby jeździć i płacić za diagnozę (założywszy, że będą to błahe rzeczy do wykrycia).
Znajomy mechanik (nie mieszkający w pobliżu moich okolic) powiedział mi, że do ASX trudno znaleźć coś w przystępnej cenie, co będzie działało. Dlatego wolę się dopytać.
pozdrawiam

jan1994 
Mitsumaniak
02505/KMM

Auto: ASX 1,6 Intense
Wysłany: 08-02-2024, 23:29   

Kup sobie interfejs Open port 2.0 (Aliexpress ok 60 zł) a darmowy program pobierz ze strony https://forum.kolyandex.su/ To najtańsza opcja (i moim zdaniem najwygodniejsza) oczywiście z laptopem.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-02-2024, 10:24   

Ale OBDII to standard. Więc możesz kupić coś za 20zł i jak masz szczęście to będzie działać. Do 150zł to są po prostu lepsze i gorsze adaptery, a robią to samo.

Tyle, że to ciągle pozwala odczytać tylko podstawowe parametry i błędy. Vgate iCar2 - sporo go ludzi poleca. Wyłącznik się przydaj jak ma być wpięty na stałe.

Ale też nie rozumiem pytania, jeśli nie do komórki lub laptopa to do czego? Taki z ekranem? To chyba taniej jest jednak kupić jakaś najtańszą komórkę/laptop do tego celu w dzisiejszych czasach.

Jak chcesz na kablu to raczej szukaj czegoś z USB-C, będzie bardziej przyszłościowo.

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 09-02-2024, 22:09   

Ja miałem jakiś ELM 327, kupiony kilkanaście lat temu na eBayu, ale jako że nie chciało mi się z laptopem biegać do garażu, to rok temu nabyłem coś takiego: https://www.aliexpress.co...7Cquery_from%3A. Na moje potrzeby wystarcza. Myślę, że spełni wymagania kolegi Swar.

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 11-02-2024, 20:14   

:shock: 30 zł? Czy jest możliwy podgląd parametrów takich jak czas wtrysków itp.?

PTE 
Forumowicz

Auto: był ASX 1.6
Wysłany: 11-02-2024, 21:43   

To cena w przypadku zakupu z nowego konta. Co do czasów otwarcia wtrysków to nie wiem.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 11-02-2024, 22:01   

To masz napisał/a:
Czy jest możliwy podgląd parametrów takich jak czas wtrysków itp.?

To zależy, jakie parametry pracy podaje komputer auta (ECU).
Ale bez problemu takie dane na żywo pokazuje apka na Androida Car Scanner
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ovz.carscanner&hl=pl&gl=US
Wersja Pro kosztuje coś ok. 40 zł, o ile pamiętam. Podstawowa zaleta - apka jest regularnie aktualizowana i dodawane są zarówno nowe funkcje, jak i marki czy auta. A o aktualizacji oprogramowania takich kieszonkowych komputerków możesz zapomnieć.
Do tego interfejs ODB2 Bluetooth
https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-obd2-elm327-vgate-icar2-bt-15077766645
cena od 16 do 70 zł na Aledrogo i możesz się podłączyć do każdego dostępnego auta.
Oczywiście, o podłączeniu się np. do ABS-u zapomnij, tego nawet taki mini komputerek za 200 czy 500 zł nie zrobi ;) O programowaniu (przypisaniu numerów) wtrysków czy czujników ciśnienia w oponach też nie ma mowy. Taki profesjonalny przenośny komputer diagnostyczny to już wydatek rzędu kilku czy nawet kilkunastu tysięcy złotych.

Swar 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi ASX 1.6 ben. 2015r.
Wysłany: 15-02-2024, 07:02   

Dziękuję za wszelakie odpowiedzi.
Zgodnie z poradą kupiłem coś tańszego i zadziałało (T31 V3 MARKI QERK).
Błąd: "P0421 - Rozgrzany katalizator, rząd 1 - wydajność poniżej progu ", czyli standard. Ale to już wątek na inny temat.
pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz do tematu