Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.8 TD] Klimatyzacja-montaż
Autor Wiadomość
Lotnik1414 
Forumowicz

Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-05-2024, 11:16   [2.8 TD] Klimatyzacja-montaż

Witajcie
Chciałbym założyć do mojego Pajero klimatyzacje o napędzie elektrycznym(prostszy montaż)
Dlatego mam kilka pytań:
1.Gdzie jest fabrycznie parownik od klimatyzacji
2. Czy ma dodatkowy wentylator w układzie nawiewów?
3. Czy da się go założyć do samochodu który klimatyzacji nie ma i czy jest dużo przeróbek?
4. Czy w miejsce włącznika klimatyzacji podciągniętą jest wiązka i gdzie jest jej drugi koniec?
5. Czy ktoś montował elektryczna klimatyzacje/używał?
6. Ile A daje alternator w 2.8
7. Jaki pobór mocy ma 2.8 przy włączonych światłach, radiu, ładującym się telefonie i gps

Można kupić gotowe kompletne zestawy elektrycznej klimatyzacji jednak maja one bardzo duży parownik którego fizycznie nie ma gdzie zamontować w samochodzie a dodatkowo ma on swoje dwa wentylatory i mam pomysł taki żeby założyć w układ fabryczny parownik i podłączyć go do klimatyzacji elektrycznej. Czy to ma sens czy to zadziała?

Rander 
Forumowicz

Auto: Outlander III PHEV
Wysłany: 27-05-2024, 16:41   Re: Klimatyzacja-montaż

To, co pamiętam ze swojego:

Lotnik1414 napisał/a:
Witajcie
Chciałbym założyć do mojego Pajero klimatyzacje o napędzie elektrycznym(prostszy montaż)
Dlatego mam kilka pytań:
1.Gdzie jest fabrycznie parownik od klimatyzacji

Są dwa. Jedne równolegle z chłodnicą "wody", a drugi pod spodem.

Cytat:
2. Czy ma dodatkowy wentylator w układzie nawiewów?

Oba parowniki mają swoje dodatkowe wentylatory.

Cytat:
3. Czy da się go założyć do samochodu który klimatyzacji nie ma i czy jest dużo przeróbek?
4. Czy w miejsce włącznika klimatyzacji podciągniętą jest wiązka i gdzie jest jej drugi koniec?

Wiązki powinny być pełne, a gdzie dochodzi drugi koniec, to nie pamiętam.

Cytat:
5. Czy ktoś montował elektryczna klimatyzacje/używał?
6. Ile A daje alternator w 2.8

Były co najmniej trzy typy alternatorów. Były chyba 80A dla wersji standard, a dla aut z dwoma fabrycznymi akumulatorami to 100 lub 120 i większe.

Cytat:
7. Jaki pobór mocy ma 2.8 przy włączonych światłach, radiu, ładującym się telefonie i gps

Można obliczyć.

Cytat:
Można kupić gotowe kompletne zestawy elektrycznej klimatyzacji jednak maja one bardzo duży parownik którego fizycznie nie ma gdzie zamontować w samochodzie a dodatkowo ma on swoje dwa wentylatory i mam pomysł taki żeby założyć w układ fabryczny parownik i podłączyć go do klimatyzacji elektrycznej. Czy to ma sens czy to zadziała?

Jeśli będzie zrobione zgodnie ze sztuką, to musi zadziałać.
Tylko pamiętaj o dwóch rzeczach:
    - wersja long ma dwa parowniki i dwa skraplacze - na dwóch obwodach
    - kompresor elektryczny wymaga innego oleju - musisz nabijać tam, gdzie robią auta elektryczne albo PHEV.

Nie prościej dać oryginalne parowniki?

Adam.

Lotnik1414 
Forumowicz

Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Wysłany: 28-05-2024, 04:44   

chyba odwrotnie nazywamy parownik i skraplacz...

chodzi mi o to gdzie w kabinie w układzie znajduje się ten element który ochładza powietrze.

bo chłodnica dodatkowa to najmniejszy problem...

a słyszałem że mają dwa układy do przodu i do tyłu osobno-u mnie tak jest z ogrzewaniem

Odpowiedz do tematu