|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.8 TD] Klimatyzacja-montaż |
Autor |
Wiadomość |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 204 Skąd: Strzebiń / Gdańsk
|
Wysłany: 27-05-2024, 11:16 [2.8 TD] Klimatyzacja-montaż
|
|
|
Witajcie
Chciałbym założyć do mojego Pajero klimatyzacje o napędzie elektrycznym(prostszy montaż)
Dlatego mam kilka pytań:
1.Gdzie jest fabrycznie parownik od klimatyzacji
2. Czy ma dodatkowy wentylator w układzie nawiewów?
3. Czy da się go założyć do samochodu który klimatyzacji nie ma i czy jest dużo przeróbek?
4. Czy w miejsce włącznika klimatyzacji podciągniętą jest wiązka i gdzie jest jej drugi koniec?
5. Czy ktoś montował elektryczna klimatyzacje/używał?
6. Ile A daje alternator w 2.8
7. Jaki pobór mocy ma 2.8 przy włączonych światłach, radiu, ładującym się telefonie i gps
Można kupić gotowe kompletne zestawy elektrycznej klimatyzacji jednak maja one bardzo duży parownik którego fizycznie nie ma gdzie zamontować w samochodzie a dodatkowo ma on swoje dwa wentylatory i mam pomysł taki żeby założyć w układ fabryczny parownik i podłączyć go do klimatyzacji elektrycznej. Czy to ma sens czy to zadziała? |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 371 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 27-05-2024, 16:41 Re: Klimatyzacja-montaż
|
|
|
To, co pamiętam ze swojego:
Lotnik1414 napisał/a: | Witajcie
Chciałbym założyć do mojego Pajero klimatyzacje o napędzie elektrycznym(prostszy montaż)
Dlatego mam kilka pytań:
1.Gdzie jest fabrycznie parownik od klimatyzacji |
Są dwa. Jedne równolegle z chłodnicą "wody", a drugi pod spodem.
Cytat: | 2. Czy ma dodatkowy wentylator w układzie nawiewów? |
Oba parowniki mają swoje dodatkowe wentylatory.
Cytat: | 3. Czy da się go założyć do samochodu który klimatyzacji nie ma i czy jest dużo przeróbek?
4. Czy w miejsce włącznika klimatyzacji podciągniętą jest wiązka i gdzie jest jej drugi koniec? |
Wiązki powinny być pełne, a gdzie dochodzi drugi koniec, to nie pamiętam.
Cytat: | 5. Czy ktoś montował elektryczna klimatyzacje/używał?
6. Ile A daje alternator w 2.8 |
Były co najmniej trzy typy alternatorów. Były chyba 80A dla wersji standard, a dla aut z dwoma fabrycznymi akumulatorami to 100 lub 120 i większe.
Cytat: | 7. Jaki pobór mocy ma 2.8 przy włączonych światłach, radiu, ładującym się telefonie i gps |
Można obliczyć.
Cytat: | Można kupić gotowe kompletne zestawy elektrycznej klimatyzacji jednak maja one bardzo duży parownik którego fizycznie nie ma gdzie zamontować w samochodzie a dodatkowo ma on swoje dwa wentylatory i mam pomysł taki żeby założyć w układ fabryczny parownik i podłączyć go do klimatyzacji elektrycznej. Czy to ma sens czy to zadziała? |
Jeśli będzie zrobione zgodnie ze sztuką, to musi zadziałać.
Tylko pamiętaj o dwóch rzeczach:
- wersja long ma dwa parowniki i dwa skraplacze - na dwóch obwodach
- kompresor elektryczny wymaga innego oleju - musisz nabijać tam, gdzie robią auta elektryczne albo PHEV.
Nie prościej dać oryginalne parowniki? |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
Lotnik1414
Forumowicz
Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Lis 2018 Posty: 204 Skąd: Strzebiń / Gdańsk
|
Wysłany: 28-05-2024, 04:44
|
|
|
chyba odwrotnie nazywamy parownik i skraplacz...
chodzi mi o to gdzie w kabinie w układzie znajduje się ten element który ochładza powietrze.
bo chłodnica dodatkowa to najmniejszy problem...
a słyszałem że mają dwa układy do przodu i do tyłu osobno-u mnie tak jest z ogrzewaniem |
|
|
|
 |
|
|