Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CZX 04-XX] Colt Czx a rdza
Autor Wiadomość
gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-06-2024, 09:15   [CZX 04-XX] Colt Czx a rdza

Cześć być może nadszedł czas aby powrócić do korzeni.
Jak wiadomo w Mitsubishi z blacharką bywało różnie. Różne modele jakie miałem na przestrzeni lat miało różne przypadłości jeśli chodzi o korozję. Pytanie jak jest z Coltem??? Czy ma jakieś szczególne ( np dziwne) miejsca gdzie trzebaa zajrzeć koniecznie?
Dodatkowe pytanie poza konkursem- czy colt 1,1 cz y 1,3 z przebiegiem 200tkm. to już mina, czy jeszcze polata?

[ Dodano: 02-07-2024, 11:44 ]
??? Nikt nic?

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 02-07-2024, 15:50   

hej,
jaka rdza? nie widziałem...

mój czerwony (2005) miał 270tys, lałem 5w30 i do dziś mam nieotwarty 1l castrola...

i nie słyszał o regulacji zaworów, bo wg mnie (i serwisu) nie było potrzeby.

Niebieski (2011) tak samo, choć tu na razie 140tys

ColtZach 
Nowy Forumowicz
ColtZach

Auto: Colt
Wysłany: 02-07-2024, 15:54   

Nie wiem jak inne roczniki ale mam colta z koncówki 2010 i jakiś miesiąc temu robiłem sam konserwacje podwozia więc dobrze go obejrzałem, śmiało mogę napisać że jak na te kilkanaście lat to uto miało minimalne zaczątki korozji czyli takie do przeczyszczenia papierkiem. Wyczytałem że Colty podobno mają jakiś defekt i woda gromadzi się pod fotelem kierowcy. Sprawdziłem u siebie i nic takiego nie występuje.
U mnie trochę skorodowane były takie wygięte uchwyty które trzymają przedni zderzak, dobrze widoczne są po ściągnięciu grila.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 02-07-2024, 16:05   

Potwierdzam - Colt 2008 r. nie był konserwowany , ale wygląda b. dobrze od spodu- tak jak pisze ColtZach - min. do przeczyszczenia papierem

CB4W_00 
Forumowicz

Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Wysłany: 25-12-2024, 23:16   

Rok 2009 od spodu wygląda tak https://zapodaj.net/plik-PVrpTiFBnf

Są miejsca np pod korkiem wlewu koroduje dosyć intensywnie ale ogólnie przyzwoicie, pewnie dlatego że stal nie japońska tylko zrobiony w EU.

Od lat w samochodach stosuję patent że tam gdzie pojawia się ruda to psikam jakimś smarem w sprayu i korozja dalej nie postępuje. Zabieg trzeba co jakiś czas powtarzać.

Odpowiedz do tematu