|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
diody/zarowki podswietlenie zegarow i kokpitu |
Autor |
Wiadomość |
Piotrek12345
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI GALANT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-02-2025, 23:01 diody/zarowki podswietlenie zegarow i kokpitu
|
|
|
Witam spowrotem.. chcialem sie zapytac czy posiadacie wiedze odnosnie tematu jakie diody sa w zegarach i kokpicie w galancie e56a. Szukalem na forum tematu i widzialem tylko mniej wiecej odpowiedzi o galanta wyzej (diody t3 z wasami), ale nie jestem pewien czy do mojego tez podejda. Chcialbym zmienic u siebie podswietlenie na troche zywsze i jasniejsze cos ala cieply bialy bo fabryczne juz powoli zdycha szczegolnie w kokpicie i pytanie jest czy zamiast tradycyjnych zarowek mozna wsadzic tam zarowki/diody ledowe? Moze macie jakies sprawdzone linki do podswietlenia ktore jest faktycznie rownomierne i przyjemne dla oka dodam tylko ze pokretlo do regulowania jasnoscia zegarow mi nie dziala... a nie moge go nigdzie znalezc na allegro czy olx wiec w tej kwesti jest lipa. planuje to wyjac i zobaczyc moze czy jest to naprawialne. Generalnie glownie chodzi o podswietlenie bo mam pustke w glowie co to moga byc za zarowki Pozdrawiam i milego dnia zycze |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2309 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 01-03-2025, 12:31
|
|
|
Piotrek12345 napisał/a: | co to moga byc za zarowki |
Najprościej samemu sprawdzić
https://www.osram.pl/apps/gvlrg/pl_PL
ewentualnie drugie wyjście - możesz rozebrać zegary, i sprawdzić, jakie tam są żarówki założone.
Bo sadząc po roczniku, masz tam zwykłe żarówki.
Bez problemu powinno dać się założyć ledy, tyle tylko, że musisz je odpowiedni założyć - kwestia biegunów plusowego i minusowego - z żarówkami nie ma tego problemu. Przy odrobinie pecha będziesz kilka razy rozbierał zegary , w Carismie chyba ze 4 razy wyciągałem, zanim założyłem wszystkie ledy odpowiednio. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem... |
|
|
|
 |
Piotrek12345
Nowy Forumowicz
Auto: MITSUBISHI GALANT
|
Wysłany: 01-03-2025, 14:03
|
|
|
apg2312 napisał/a: | Piotrek12345 napisał/a: | co to moga byc za zarowki |
Najprościej samemu sprawdzić
https://www.osram.pl/apps/gvlrg/pl_PL
ewentualnie drugie wyjście - możesz rozebrać zegary, i sprawdzić, jakie tam są żarówki założone.
Bo sadząc po roczniku, masz tam zwykłe żarówki.
Bez problemu powinno dać się założyć ledy, tyle tylko, że musisz je odpowiedni założyć - kwestia biegunów plusowego i minusowego - z żarówkami nie ma tego problemu. Przy odrobinie pecha będziesz kilka razy rozbierał zegary , w Carismie chyba ze 4 razy wyciągałem, zanim założyłem wszystkie ledy odpowiednio. |
Niestety z linku nie mozna zobaczyc jakie zarowki sa w kokpicie i zegarach.. odnosnie zarowek to tak sa tam zwykle zarowki ale ciekawilo mnie czy moze ktos z was wie jaki to dokladnie typ aby kupic i zamontowac. Wymontuje i zobacze moze po wygladzie uda mi sie cos z dzialac. Dzieki za odpowiedz 😀 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 643 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24166 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-03-2025, 19:08
|
|
|
Najlepiej jednak będzie wymontować zegary i samemu się przekonać. To są najczęściej 2 śrubki maskownicy i 4 śrubki zegarów. W starszej wersji - E3x, oraz w nowszej EAx są tam głównie żarówki W5W wciskane w takie plastikowe kapturki do przekręcenia. Nie sądzę aby nagle E5x miało coś mocno innego. Diody możesz zamontować, ale nie będzie to tak równomiernie rozproszone światło - diody zawsze świecą bardziej punktowo niż żarówka, która niemal 360° kąt padania światła (diody różnie, jak jest pojedyncza to można przyjąć, że 120°).
W oświetleniu konsoli to już różnie, ale najczęściej W1,2W. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 121 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 10968 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 01-03-2025, 20:14
|
|
|
Mam złe wspomnienia z żarówkami led w zegarach. Najlepszy efekt, który do dziś dnia działa w moim EA, dały paski ledowe wklejone pod tarczami. Trzeba tylko na zasilaniu wstawić stabilizator 12V. Jest sporo zabawy z montażem, ale efekt dobry. |
|
 |
|
|