[1.6] Wymiana emblematu Mitsubishi na kierownicy w ASX |
Autor |
Wiadomość |
mantoCK
Nowy Forumowicz
Auto: Mistubishi ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-05-2025, 21:59 [1.6] Wymiana emblematu Mitsubishi na kierownicy w ASX
|
|
|
Cześć MitsuManiacy! 👋
Mam pytanie dotyczące wymiany emblematu Mitsubishi na kierownicy w moim ASX-ie. Na oryginalnym znaczku zaczął się łuszczyć chrom, więc zamówiłem nowy na AliExpress. Nowy emblemat wygląda dobrze, ale ma od spodu bolce/nóżki i nie wiem, czy pasuje jako zamiennik.
Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was miał już do czynienia z wymianą takiego emblematu? Czy do jego demontażu i montażu nowego trzeba ściągać poduszkę powietrzną, czy może da się jakoś "podważyć" i wyjąć stary znaczek bez demontażu airbaga?
Z góry dzięki za wszelkie rady i doświadczenia – nie chcę nic uszkodzić, szczególnie jeśli chodzi o elementy związane z bezpieczeństwem 🚗💥🙂 |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1913 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 12-05-2025, 07:54
|
|
|
mantoCK napisał/a: | szczególnie jeśli chodzi o elementy związane z bezpieczeństwem |
A chcesz zamontować emblemat z Alli. Sprawdź najpierw czy spełnia normy bezpieczeństwa, czy przy wybuchu poduszki będzie nożem. |
|
|
|
 |
mantoCK
Nowy Forumowicz
Auto: Mistubishi ASX
|
Wysłany: 12-05-2025, 10:32
|
|
|
apikus napisał/a: | A chcesz zamontować emblemat z Alli. Sprawdź najpierw czy spełnia normy bezpieczeństwa, czy przy wybuchu poduszki będzie nożem. |
W takim razie gdzie kupić oryginał i jak wygląda jego montaż? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 820 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 20961 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 12-05-2025, 10:57
|
|
|
Ogólnie emblemat na jaśka nie występuje jako część wymienna w ASX-ie.
Sprzedawany jest w komplecie razem z poduchą .
Ten emblemat, który kupiłeś pewnie jest na maskę lub tylną klapę.
 |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 18 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 510 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
 |
Wiktorrr
Nowy Forumowicz
Auto: mi
|
Wysłany: 21-05-2025, 13:11
|
|
|
Cześć!
Z mojego doświadczenia z ASX-em i ogólnie Mitsu – emblemat na kierownicy zazwyczaj można wymienić bez demontażu poduszki powietrznej. Wystarczy delikatnie podważyć stary znaczek od spodu np. cienkim płaskim narzędziem (np. plastikową łopatką do elektroniki), żeby nie uszkodzić kierownicy. Nowy emblemat z bolcami powinien się po prostu "wklipsować" w miejsce starego.
Trzeba tylko uważać, żeby nie zrobić zbyt dużego nacisku i nie uszkodzić airbaga ani kierownicy. Jak coś jest mocno przyklejone, to można użyć np. suszarki do delikatnego podgrzania kleju.
Oczywiście, jeśli czujesz się niepewnie, warto zajrzeć do serwisu lub kogoś, kto już to robił, ale ogólnie to raczej prosta i bezpieczna sprawa. Powodzenia! |
|
|
|
 |
|