Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik ABS przód Galant gdzie znaleźć czy jest zamiennik?
Autor Wiadomość
nuclear 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-05-2025, 12:53   Czujnik ABS przód Galant gdzie znaleźć czy jest zamiennik?

Cześć,
Szukam do Galant Sport 2.0 benzyna czujników ABS na przód lewa i prawa strona.
Czy ktoś wie gdzie znaleźć. Numer części mr370907.
Lub jakiś zamiennik, ktoś próbował wsadzić i działa?

Od 2,5 podobno nie pasuje. Czy ktoś wie czy z Diesla 2.0 będzie taki sam jak w benzynie 2.0?

Jak ktoś ma niepotrzebny to kupię z chęcią.

Dzięki za pomoc

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 12-05-2025, 18:51   

Czujniki są jednakowe we wszystkich wersjach silnikowych, musisz sobie zmierzyć i kupić jakiś zamiennik na popularnym portalu aukcyjnym, bo te czujniki z zasady nie wychodza w całości gdyż korozja w zwrotnicy skutecznie im to utrudnia, jezeli szukasz oryginału to albo serwis, albo uzywana zwrotnica (wazne rocznik bo sa rózne rozstawy mocowania na jarzmo zacisku)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 13-05-2025, 06:52   

Ja montowałem z Lancera, pasują średnicą, wtyczka ta sama, tylko kabelek trochę krótszy, ale można puścić ciut inaczej i spełni swoją rolę. U mnie działało bez problemu.
Tu przykładowy (są prawe i lewe):
https://allegro.pl/oferta/hca-ms-015-nty-czujnik-abs-przod-13354848523

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 13-05-2025, 08:12   

Jak masz Galanta w wersji Sport Edition to możesz mieć zarówno przedliftową zwrotnicę, jak i poliftową. Oprócz tego, że różnią się rozstawem otworów na śruby mocujące jarzma zacisków to czujniki ABS do jednej i drugiej zwrotnicy są inne. Już nie pamiętam, ale chyba do przedliftowej są krótsze, a do poliftowe dłuższe. I nie chodzi tu o długość kabla, bo ten się nie różni, a o długość samego czujnika, czyli części, którą wchodzi w zwrotnicę. Dłuższy czujnik można założyć do zwrotnicy, w której był krótszy czujnik podkładając pod niego jakieś podkładki, ale odwrotnie się nie da. Musisz to sprawdzić.

Jakby co jeden czujnik przedni mam, ale musiał bym sprawdzić która strona i do jakiej zwrotnicy.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 13-05-2025, 11:05   

To ja zakładałem do zwrotnicy przedliftowej (130 mm) - na pewno, bo miałem wcześniej 160mm i robiłem downgrade ze względu na montaż jarzm z outlandera i zacisków 2 tłoczkowych. Zatem można przyjąć, że te z linka są do przedlifta.

nuclear 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant Sport
Wysłany: 29-05-2025, 12:03   

Krzyzak napisał/a:
Ja montowałem z Lancera, pasują średnicą, wtyczka ta sama, tylko kabelek trochę krótszy, ale można puścić ciut inaczej i spełni swoją rolę. U mnie działało bez problemu.
Tu przykładowy (są prawe i lewe):
https://allegro.pl/oferta/hca-ms-015-nty-czujnik-abs-przod-13354848523

Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Podesłałem mechanikowi, żeby mi sprawdził i zmierzył.
Pytanie czy ten, który brałeś to na pewno ten link, bo tam chyba jest napisane, że do Outlandera.
To tak dla pewności czy to taki, jeśli mi te wymiary będą pasowały.
Pisałeś, że "robiłem downgrade ze względu na montaż jarzm z outlandera i zacisków 2 tłoczkowych" - czy to znaczy, że one będą pasowały tylko jeśli dodatkowo te zmiany będą?
Dzięki

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 29-05-2025, 22:41   

Zmieniałem zwrotnice z rozstawu 160mm na mniejszy rozstaw 130mm. Do tego zakupiłem jarzma z outlandera na ten rozstaw i potem nowe zaciski 2 tłoczkowe (to są te same zaciski co w Galancie, tylko jarzmo musi być większe), które można kupić już za 160zł. Plus oczywiście nowe tarcze 294 mm - mają 5 otworów na szpilki koła i trzeba dowiercić 3 otwory aby taką tarczę założyć na Galanta.

Odpowiedz do tematu