|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Odgłosy klocków hamulcowych |
Autor |
Wiadomość |
Ferdek1991
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-09-2025, 21:59 Odgłosy klocków hamulcowych
|
|
|
Witam,
Od niedawna jestem posiadaczem MO 3 ze skrzynią CVT. Po jakimś czasie zacząłem slyszeć dziwne dziwieki w przednich kołach. Okazało się, że to klocki.
Kupiłem na przód klocki jak i tarcze, bo one również już nadawały sie do wymiany. Po wymianie ustało, oczywiście był pełny serwis u mnie w garażu.
Po jakimś czasie znów zaczeło się dziać to samo. Dziwne dżwieki + piszczenie klocków. Chce tylko nadmienić, że wszystko było zrobione poprawnie. Na forum ten temat był już poruszany i były tez opinie, że w takim wypadku trzeba jeszcze wymienić prowadnice. Więc zamówiłem nowe i wymieniłem. Prowadnice wysmarowane, tłloczki w dobrym stanie, piasty wyczyszczone.
klocki mazniete plastitube etc..
Sytuacja dzieje sie w momencie bardzo powolnej jazdy (ruszania z miejsca jak i parkowania).
Czy macie jakieś pomysły ??? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 647 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24393 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Wczoraj 7:42
|
|
|
Jak się długo nie wymienia płynu hamulcowego to zaczyna się korozja tłoczka - wtedy nie cofa się tak lekko jak powinien i w początkowym okresie może być słychać szuranie.
Jest też kwestia samego zestawu - niektóre klocki i tarcze tak już współpracują, że podczas hamowania je słychać. |
|
|
|
 |
Ferdek1991
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander III
|
Wysłany: Wczoraj 21:31
|
|
|
Hej, dzieki za poświecony czas
To co, tłoczki do wymiany ?
Podczas wymiany je oglądałem, klocków z przodu już prawie nie było, więc miałem okazje je dokładnie wyczyścic i nasmarować. Ewentualnie może wymiana blaszek na nowe i lepsze, pytanie czy to coś da. Na tym forum też wyszukałem ten sam problem, jakiś czas temu. Gość napisał, że zamienił lewe jarzmo z prawym i problem został rozwiązany.
Klocki, może warto je wymienić na inne tylko co byś polecił ? |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 647 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24393 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Dzisiaj 7:26
|
|
|
U mnie sprawdzały się dobrze zestawy ATE, TRW i Brembo - kupowane jako komplety tarcze + klocki. |
|
|
|
 |
|
|