Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Odgłosy klocków hamulcowych
Autor Wiadomość
Ferdek1991 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 15-09-2025, 21:59   Odgłosy klocków hamulcowych

Witam,

Od niedawna jestem posiadaczem MO 3 ze skrzynią CVT. Po jakimś czasie zacząłem slyszeć dziwne dziwieki w przednich kołach. Okazało się, że to klocki.

Kupiłem na przód klocki jak i tarcze, bo one również już nadawały sie do wymiany. Po wymianie ustało, oczywiście był pełny serwis u mnie w garażu.

Po jakimś czasie znów zaczeło się dziać to samo. Dziwne dżwieki + piszczenie klocków. Chce tylko nadmienić, że wszystko było zrobione poprawnie. Na forum ten temat był już poruszany i były tez opinie, że w takim wypadku trzeba jeszcze wymienić prowadnice. Więc zamówiłem nowe i wymieniłem. Prowadnice wysmarowane, tłloczki w dobrym stanie, piasty wyczyszczone.
klocki mazniete plastitube etc..

Sytuacja dzieje sie w momencie bardzo powolnej jazdy (ruszania z miejsca jak i parkowania).

Czy macie jakieś pomysły ??? :shock: :shock:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 16-09-2025, 07:42   

Jak się długo nie wymienia płynu hamulcowego to zaczyna się korozja tłoczka - wtedy nie cofa się tak lekko jak powinien i w początkowym okresie może być słychać szuranie.
Jest też kwestia samego zestawu - niektóre klocki i tarcze tak już współpracują, że podczas hamowania je słychać.

Ferdek1991 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Wysłany: 16-09-2025, 21:31   

Hej, dzieki za poświecony czas :)

To co, tłoczki do wymiany ?
Podczas wymiany je oglądałem, klocków z przodu już prawie nie było, więc miałem okazje je dokładnie wyczyścic i nasmarować. Ewentualnie może wymiana blaszek na nowe i lepsze, pytanie czy to coś da. Na tym forum też wyszukałem ten sam problem, jakiś czas temu. Gość napisał, że zamienił lewe jarzmo z prawym i problem został rozwiązany.

Klocki, może warto je wymienić na inne tylko co byś polecił ?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: 17-09-2025, 07:26   

U mnie sprawdzały się dobrze zestawy ATE, TRW i Brembo - kupowane jako komplety tarcze + klocki.

Stalowy 
Nowy Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 23-09-2025, 23:33   

2 lata temu wymieniałem tarcze i klocki. Zamontowałem zestaw od Textara (ponoć dostarczają do Mitsu na pierwszy montaż), dodatkowo wszystko przesmarowane zgodnie z biuletynami warsztatowymi i póki co cisza, zero dziwnych odgłosów, chociaż nie zawsze tak było.

W okresie gwarancji walczyłem z odgłosami "strzelania/pykania" z okolic hamulców i "specjaliści" z ASO nie potrafili sobie z tym poradzić, ewentualnie ich interwencje wystarczały na miesiąc.
A najlepsze, w ramach "czyszczenia" układu hamulcowego, pomalowali mi srebrnym sprayem zaciski, jak również elementy gumowe, wszystko pociągnęli srebrzanką błazny...
Także róbcie sami, aby dobrze, będziecie mieć spokój na długie lata.

MarceliMar 
Nowy Forumowicz

Auto: OUTLANDER III
Wysłany: 10-10-2025, 16:55   

Czy kupiłeś ścięte klocki na bokach? Ja kupiłem ATE które tego ścięcia nie miały i piszczały od nowości. Zeszlifowałem lekko kanty i problem zniknął :)

Tu masz wyjaśnione jak to zrobić:

https://youtu.be/LXiqnsP0RaU?si=-Kzav0vmqkBQh4x2

Następnym razem kupię oryginalnie ścięte klocki bo są dostępne do tego modelu.

Odpowiedz do tematu