|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Asx 2.4 4x4 dziwne stuki-proaba o pomoc |
| Autor |
Wiadomość |
jzjsycxroxoqvkl
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi rxr
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 11-12-2025, 20:01 Asx 2.4 4x4 dziwne stuki-proaba o pomoc
|
|
|
Na początku witam wszystkich Państwa i proszę o pomoc. Posiadam Mitsubishi RVR 4X4 z 2017 r z przebiegiem 110000 km, silnikiem 2.4L mivec benzyna (4B12 taki sam jak w Outlander II, Citroen C-Crosser i Peugeot 4007) Od pewnego czasu zaobserwowałem dziwne stuki, szczególnie przy zimnym silniku. Po rozgrzaniu stuki te są bardzo słabo słyszalne ale są a wygląda to tak jak w załączonym linku(nie jest to mój filmik)
nadmieniam, że wymienione zostały koła zmiennych faz rozrządu, napinacz, odma i zostały ustawione zawory. Przy zdjętym pasku wielorowkowym stuki nie ustały. Nie mam pojęcia co jeszcze może powodować takie odgłosy. Proszę o pomoc, jeśli ktoś się spotkał z taką usterką. Z góry dziękuję i pozdrawiam.https://youtube.com/shorts/qn5Vy9OZxQQ?feature=share |
_________________ podpisu |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 652 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24546 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-12-2025, 20:33
|
|
|
| Klasycznie klepiący zawór - tylko czy tu są jeszcze hydrauliczne popychacze czy już regulacja luzu na szklankach? |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 552 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 11-12-2025, 23:46
|
|
|
| Oczywiście, że zawór klepie. LPG niestety w tych silnikach ma to siebie, że trzeba sprawdzać i ewentualnie regulować zawory co 40 tysięcy. Nie są to tanie rzeczy. |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
jzjsycxroxoqvkl
Nowy Forumowicz
|
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 552 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 12-12-2025, 14:36
|
|
|
| Nadal celuję w zawór. Czy wiesz może, czy i kiedy były regulowane zawory? Na LPG w tych silnikach lubią się rozregulować. |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 652 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24546 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 12-12-2025, 15:01
|
|
|
| jzjsycxroxoqvkl napisał/a: | | i zostały ustawione zawory | tak było w 1 poście, ale wg mnie to klepią zawory a jeden to szczególnie |
|
|
|
 |
jzjsycxroxoqvkl
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 12-12-2025, 15:20
|
|
|
| Panowie, bardzo cenię wasze opinie ale nie jest to zawór ponieważ regulację zaworów i wymianę rozrządu wykonano w autoryzowanym serwisie mitsubishi około 200 km temu, tam nie mogli stwierdzić co jest przyczyną. Oddałem więc samochód do drugiego (bardzo dobrego) mechanika, który stwierdził że zawory są idealnie ustawione i sprawne. Sprawdził również rozrząd, który był poprzednio, czyli ok 200km temu wymieniony. Wszystko jest ok a dźwięki pozostały |
_________________ podpisu |
|
|
|
 |
|
|
|