|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Mitsubishi ASX 1.6 benzyna stuki z silnika? |
| Autor |
Wiadomość |
kiwdro
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: Dzisiaj 2:59 Mitsubishi ASX 1.6 benzyna stuki z silnika?
|
|
|
Czy ten silnik już pada? 120tys przebiegu i takie stukanie go dopadło. Pojawia się głownie na zimnym. Na luzie tak nie słychać jak podczas ruszania i przyspieszania. Po rozgrzaniu już tak nie stuka.
Wrzucam nagranie: https://youtube.com/shorts/4GuL12O_grE?si=ALUidxzI23o46Sd7
40s i 48s - kluczowe momenty
Komentarz: nagranie po nocnym postoju. Pierwsze 30s to odpalony na luzie, potem pare sekund jazdy na wstecznym i tu pojawia się pierwsze metaliczne stukanie. Potem jedynka i jazda do przodu (pojawia się ponownie stukanie 48s i potem dwójka, chwilę postoju na luzie i znów ruszanie na jedynej 1min 30s - i znów słychać stukanie przy przyspieszaniu. Obroty cirka 1200-2000). Olej świeżym 5w30.
Nie wiem czy to silnik, wydech a może osprzęt (jakieś łożyska w obszarze paska klinowego).
Ktoś tak miał? Wszelkie rady dobrze widziane. Oleju nie bierze, spadku mocy nie ma. Ale stuka i to niepokoi. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky Ed
Pomógł: 20 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 553 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Dzisiaj 7:59
|
|
|
| Moim zdaniem nie jest to wina silnika ani też jego osprzętu. Dla pewności zdejmij pasek wielorowkowy, odpal i wtedy posłuchaj. Wygląda mi to natomiast na skrzynię biegów i/lub sprzęgło. Czy i kiedy wymieniałeś olej i na jaki? Najlepiej posłuchać go od spodu na kanale po zdjęciu osłony silnika. Jak nie posiadasz kanału to jedź na stację diagnostyczną. Tam mają długie kanały, więc nie będzie problemu z wychwyceniem tego zjawiska. |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
kiwdro
Nowy Forumowicz
Auto: ASX
|
Wysłany: Dzisiaj 12:36
|
|
|
| pitt63 napisał/a: | | Moim zdaniem nie jest to wina silnika ani też jego osprzętu. Dla pewności zdejmij pasek wielorowkowy, odpal i wtedy posłuchaj. Wygląda mi to natomiast na skrzynię biegów i/lub sprzęgło. Czy i kiedy wymieniałeś olej i na jaki? Najlepiej posłuchać go od spodu na kanale po zdjęciu osłony silnika. Jak nie posiadasz kanału to jedź na stację diagnostyczną. Tam mają długie kanały, więc nie będzie problemu z wychwyceniem tego zjawiska. |
Dzięki z podpowiedz. Auto ma 7 lat. 5 lat serwisowane w ASO Wrocław: olej 0w20. Ostatnie 2 lata kontynuowałem olej 0w20, kupowane na allegro: 0w20 Mitsubishi genuine parts GF 6a (od Mitsubishi Kalisz, banka 5l). Mam aktualnie 123000km. Jakieś 2-3tys km temu zmieniłem na olej 5w30 (mając nadzieję że coś to pomoże na te stuki - sądziłem że może dopadł mnie piston slap).
Czy twoje podejrzenie o skrzyni biegów - mogę jeszcze samodzielnie jakoś diagnozować, jakiś test/jazdę? Szczerze to nie miałem żadnych problemów ze skrzynią. Około 100tys km miałem wymieniany olej w skrzyni. |
|
|
|
 |
|
|
|