Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r.
Autor Wiadomość
Oskar Nowak 
Nowy Forumowicz
OskarN

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 01-01-2025, 16:11   [Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r.

Witam, mam pewien problem z moim Mitsubishi. Mianowicie, przy dodawaniu gazu ona gasła, wymieniłem obie pompy, czujnik ciśnienia, świece, wtryskiwacze i uszczelniłem wydech bo był nieszczelny. Przestała tak robić, ale zaczęła robić dziwne rzeczy. Silnik się rozgrzeje, dodaje mu gazu do dechy a on zatrzymuje się na np. 4000 obrotach i delikatnie faluje. Tylko na rozgrzanym silniku tak jest, już nie wiem co to może być. Może ktoś kiedyś miał podobnie i wie o co z tym chodzi?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Wysłany: 01-01-2025, 16:45   

Sprawdzałeś błędy?
Często w gdi jest problem z przepustnicą.

Oskar Nowak 
Nowy Forumowicz
OskarN

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 01-01-2025, 19:37   

Błędy wyskakują różne, np. wtryskiwacz, czujnik prędkości (wymieniony), ciśnienie paliwa (mimo że jest dobre z obu pomp). A co do przepustnicy to chodzi, organoleptycznie i w komputerze sprawdzając działanie czujników chodzi bez zastrzeżeń. A żabka fajna fajna

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 07-01-2025, 09:19   

Wymień filterek w pompie wc taki mały ale potrafi robić różne zakłócenia nawet silnik może się zatrzymać. dla podpowiedzi tu jest temat https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109849

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 09-01-2025, 13:55   

kaczul napisał/a:
Miałeś to u siebie wymieniane i pomogło?
Tak to pomogło .

7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Wysłany: Wczoraj 23:17   Re: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r.

Oskar Nowak napisał/a:
Witam, mam pewien problem z moim Mitsubishi. Mianowicie, przy dodawaniu gazu ona gasła, wymieniłem obie pompy, czujnik ciśnienia, świece, wtryskiwacze i uszczelniłem wydech bo był nieszczelny. Przestała tak robić, ale zaczęła robić dziwne rzeczy. Silnik się rozgrzeje, dodaje mu gazu do dechy a on zatrzymuje się na np. 4000 obrotach i delikatnie faluje. Tylko na rozgrzanym silniku tak jest, już nie wiem co to może być. Może ktoś kiedyś miał podobnie i wie o co z tym chodzi?

Cześć. I co udało się naprawić? Ja już od ponad roku nie mogę znaleźć przyczyny. Najpierw podbijał obroty. Co chwilę musiałem czyścić świece, bo były czarne. Wyczyściłem przepustnicę i to był błąd, bo po czyszczeniu stracił moc jakby uleciało połowię koni. Wymieniłem złącze elastyczne na wydechu, bo było nieszczelne, sprawdziłem szczelność na dolocie zadymiarką. Wymieniłem rozdzielacz paliwa, na pompie WC przeczyściłem ten mały filterek. Wyczyściłem też filtr pompy w zbiorniku. Kupiłem jedną fajkocewkę na testy. Niby jest lepiej ale nieznacznie. Numery na fajkocewce są inne ale chyba wszystkie mają inne numery. Wszysto się zaczęło odkąd wprowadzili te gówniane dodatki do paliwa. Nie wiem czy to zbieg okoliczności. Chyba będzie trzeba zezłomować, bo tak w ciemno się nie znajdzie. Ciężkie auto do diagnozy, a nic się nie chce z nim łączyć. Przebieg 180 tys km to już chyba ostatnie podrygi tego awaryjnego silnika.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: Dzisiaj 7:10   

7ukasz napisał/a:
zaczęło odkąd wprowadzili te gówniane dodatki do paliwa
Mitsubishi oficjalnie wycofało się z silników GDI na Europę przez - cytuję - "niską jakość paliwa"
ale to było lata przed wprowadzeniem spirytusu...

Odpowiedz do tematu