|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r. |
| Autor |
Wiadomość |
Oskar Nowak
Nowy Forumowicz OskarN
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-01-2025, 16:11 [Cari 1.8 GDI] Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r.
|
|
|
| Witam, mam pewien problem z moim Mitsubishi. Mianowicie, przy dodawaniu gazu ona gasła, wymieniłem obie pompy, czujnik ciśnienia, świece, wtryskiwacze i uszczelniłem wydech bo był nieszczelny. Przestała tak robić, ale zaczęła robić dziwne rzeczy. Silnik się rozgrzeje, dodaje mu gazu do dechy a on zatrzymuje się na np. 4000 obrotach i delikatnie faluje. Tylko na rozgrzanym silniku tak jest, już nie wiem co to może być. Może ktoś kiedyś miał podobnie i wie o co z tym chodzi? |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Pomógł: 825 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21143 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 01-01-2025, 16:45
|
|
|
Sprawdzałeś błędy?
Często w gdi jest problem z przepustnicą. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Oskar Nowak
Nowy Forumowicz OskarN
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 01-01-2025, 19:37
|
|
|
| Błędy wyskakują różne, np. wtryskiwacz, czujnik prędkości (wymieniony), ciśnienie paliwa (mimo że jest dobre z obu pomp). A co do przepustnicy to chodzi, organoleptycznie i w komputerze sprawdzając działanie czujników chodzi bez zastrzeżeń. A żabka fajna fajna |
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 314 Skąd: Sandomierz
|
|
|
|
 |
ross
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Pomógł: 7 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Posty: 314 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 09-01-2025, 13:55
|
|
|
| kaczul napisał/a: | | Miałeś to u siebie wymieniane i pomogło? | Tak to pomogło . |
_________________ Ross |
|
|
|
 |
7ukasz
Forumowicz
Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
|
Wysłany: Wczoraj 23:17 Re: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 125 KM 2000 r.
|
|
|
| Oskar Nowak napisał/a: | | Witam, mam pewien problem z moim Mitsubishi. Mianowicie, przy dodawaniu gazu ona gasła, wymieniłem obie pompy, czujnik ciśnienia, świece, wtryskiwacze i uszczelniłem wydech bo był nieszczelny. Przestała tak robić, ale zaczęła robić dziwne rzeczy. Silnik się rozgrzeje, dodaje mu gazu do dechy a on zatrzymuje się na np. 4000 obrotach i delikatnie faluje. Tylko na rozgrzanym silniku tak jest, już nie wiem co to może być. Może ktoś kiedyś miał podobnie i wie o co z tym chodzi? |
Cześć. I co udało się naprawić? Ja już od ponad roku nie mogę znaleźć przyczyny. Najpierw podbijał obroty. Co chwilę musiałem czyścić świece, bo były czarne. Wyczyściłem przepustnicę i to był błąd, bo po czyszczeniu stracił moc jakby uleciało połowię koni. Wymieniłem złącze elastyczne na wydechu, bo było nieszczelne, sprawdziłem szczelność na dolocie zadymiarką. Wymieniłem rozdzielacz paliwa, na pompie WC przeczyściłem ten mały filterek. Wyczyściłem też filtr pompy w zbiorniku. Kupiłem jedną fajkocewkę na testy. Niby jest lepiej ale nieznacznie. Numery na fajkocewce są inne ale chyba wszystkie mają inne numery. Wszysto się zaczęło odkąd wprowadzili te gówniane dodatki do paliwa. Nie wiem czy to zbieg okoliczności. Chyba będzie trzeba zezłomować, bo tak w ciemno się nie znajdzie. Ciężkie auto do diagnozy, a nic się nie chce z nim łączyć. Przebieg 180 tys km to już chyba ostatnie podrygi tego awaryjnego silnika. |
| |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 654 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24629 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Dzisiaj 7:10
|
|
|
| 7ukasz napisał/a: | | zaczęło odkąd wprowadzili te gówniane dodatki do paliwa | Mitsubishi oficjalnie wycofało się z silników GDI na Europę przez - cytuję - "niską jakość paliwa"
ale to było lata przed wprowadzeniem spirytusu... |
|
|
|
 |
|
|
|