|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
Kijanka, młodsza siostra Żaby. |
| Autor |
Wiadomość |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5387 Skąd: Pińczów TPI
|
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23713 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-04-2026, 20:37
|
|
|
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Masakra 1545pln za rozrząd Kijanki. Ładnie sobie cenią. | Panie ale to łancuch jest, pewnie platiniowy |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Pomógł: 826 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21160 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 10-04-2026, 20:54
|
|
|
| Bzyk_R1 napisał/a: | | Masakra 1545pln za rozrząd Kijanki. Ładnie sobie cenią. |
Tylko dodam, że nie ma tam wycenionego jeszcze koła zmiennych faz + drugiego zwykłego i zębatki na wale co pewnie podwoi cenę zestawu .
Robert, tak z ciekawości zapytam, czy przy wymianie rozrządu należy wymienić wszystkie zębatki (koła)? |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 11-04-2026, 15:05
|
|
|
| Bizi78 napisał/a: | | Bzyk_R1 napisał/a: | | Masakra 1545pln za rozrząd Kijanki. Ładnie sobie cenią. |
Tylko dodam, że nie ma tam wycenionego jeszcze koła zmiennych faz + drugiego zwykłego i zębatki na wale co pewnie podwoi cenę zestawu .
Robert, tak z ciekawości zapytam, czy przy wymianie rozrządu należy wymienić wszystkie zębatki (koła)? |
Proceduralnie powinno sie lancuch z kolami zebatymi w parze zmieniać, praktycznie to roznie bywa |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 655 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24657 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 11-04-2026, 20:40
|
|
|
Musisz ocenić zębatki po zdjęciu obudowy - jak się łańcuch rozciąga, to potrafi ładnie te zęby spiłować. Już wklejałem dla przykładu co się robi w silnikach mercedesa (także w tym, który miałem w swoim - m272):
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 12-04-2026, 17:24
|
|
|
| Krzyzak napisał/a: | | Musisz ocenić zębatki po zdjęciu obudowy - jak się łańcuch rozciąga, to potrafi ładnie te zęby spiłować. Już wklejałem dla przykładu co się robi w silnikach mercedesa (także w tym, który miałem w swoim - m272): | Panie tutaj nie ma się nad czym rozpisywać i porównywac, bo ta marka zadbala by zuzycie bylo równomierne |
 |
|
|
|
 |
ledziu
Forumowicz
Auto: Toyota/mitsu
|
Wysłany: 13-04-2026, 10:44
|
|
|
| Cytat: | | Już wklejałem dla przykładu co się robi w silnikach mercedesa (także w tym, który miałem w swoim - m272): |
W m272 był problem zębatki wałka wyrównoważającego niezależnie od łańcucha. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: Wczoraj 15:56
|
|
|
Co do rozrządu to przy 200kkm wleci komplet, nawet zawór zmiennych faz, a co kto bogatemu zabroni .
Wreszcie znalazłem czas aby ogarnąć fajerę, a dokładnie wymienić srebrny panel na piano black i wymienić przyciski głośniści radia bo przestały kontaktować.
Trzeba było zdjąć cała kierownicę bo od tyłu pod osłoną były wkręty trzymające cały panel .
Dodatkowo trzeba było zmienić wiązkę multi funkcji bo dawca miał 1 kostkę a biorca 2.
Grunt, że wszystko działa i wreszcie wygląda jak chciałem .
Before.
After.
 |
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Pomógł: 655 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24657 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: Dzisiaj 7:08
|
|
|
| Zmiana na lepsze, jest ładniej. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: Dzisiaj 9:34
|
|
|
Jeszcze trochę mnie drażnią srebrne klamki od drzwi wewnętrzne.
Muszę poszukać czy występowały oryginalnie czarne bo zwykłe malowanie sprayem to raczej będzie mało trwałe.
Ewentualnie kupię używki, dam znajomemu lakiernikowi może przy okazji pryśnie jak będzie coś malował na czarno.
Pewnie mnie pogoni abym mu gitary duperelami nie zawracał.
Pozostanie wtedy kupić spray 2K z utwardzaczem.
Dodatkowo ojca gofer dostał wypiaskowane i pomalowane proszkowo felgi + odświeżone dekielki i nowe letnie opony yokohamy.
Po założeniu kółek sprawdzono, luzy zawieszenia i amorki, po przejechaniu płyty na skp zbieżności nie trzeba było korygować.
Latem gofer idzie do lakiernika bo na podszybiu, nadkolach i pasie przednim i tylnym pojawiły się małe purchle.
Do wymiany niedługo przednie tarcze i klocki + czyszczenie tylnych bębnów.
Tak z ciekawości, przednie tarcze Brembo kupione jeszcze bezpośrednio od producenta mają już 180kkm nalotu.
 |
 |
|
|
|
 |
|
|
|