Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Polibusze w zawieszeniu
Autor Wiadomość
pablo eldiablo 
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-09-2023, 11:39   Polibusze w zawieszeniu

Hej

od ok. 2 lat jeżdżę na wszystkich elementach gumowych w zawieszeniu wymienionych na poliuretany.

Nie chcę tu rozpętać burzy czy warto, czy nie warto było przechodzić na polibusze, ale od pewnego czasu mam problem z piszczeniem/skrzypieniem tulei. Niby to przy polibuszach normalne, ale nie do końca, znam osoby, które latami jeżdżą w terenie i zawieszenie im nie skrzypi, u mnie prawie 2 lata było cicho.

Oczywiście rozwiązaniem jest rozebranie całości i przesmarowanie - i tu rodzą się wątpliwości.

Różni producenci/sprzedawcy tulei polecają różne rodzaje smarów, jedni miedziany, inni grafitowy, silikonowy... Pewnie zaraz po montażu każdy będzie się dobrze sprawdzał i wszystko ucichnie - pytanie na jak długo? Roboty przy rozkręceniu całości zawieszenia trochę będzie, chciałbym, żeby efekt był jak najlepszy.

Może ktoś z forumowiczów już się doktoryzował w tej materii i podzieli się doświadczeniami? ;-)

To masz 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2012 2.2DID AT
Wysłany: 20-09-2023, 14:03   Re: Polibusze w zawieszeniu

pablo eldiablo napisał/a:
Nie chcę tu rozpętać burzy

To nie grozi :twisted:

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 22-09-2023, 17:43   

Kto wie, kto wie.. :roll: :lol: :lol: :lol:
Ad meritum. Chyba jednak skłaniam się ku miedziowemu...

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: Kia Venga 1.6Pb 125KM 2019r.
Wysłany: 22-09-2023, 18:22   

Producent strongflex do swoich wyrobów daje smar silikonowy, przynajmniej takie info mają na www.

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 25-09-2023, 11:01   

Elast-Pol z Olkusza (takie polibusze mam w aucie) też daje silikonowy, ale wystarczył na niecałe 2 lata, więc teraz dam szansę miedziowemu ;-)

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 08-10-2023, 17:46   

To masz napisał/a:
Nie chcę tu rozpętać burzy

To nie grozi :twisted:
Bo tuleje stałe tuleje to pomyłka w zawieszeniu gdzie tuleje nie są profilowane (w różnym kierunku mają różną elastyczność) i tuleje wahliwe (gdzie sworzeń wewnętrzny ma ślizgającą się kulę). Oprócz braku komfortu na dziurach, niszczą inne elementy napędowe a potem auto głucho puka przy przyśpieszania/hamowaniu.

Ad meritum. Chyba jednak skłaniam się ku miedziowemu...

Może wyjdę na marudę, ale miedziowy nic nie da jak się skończy tłuszcz, to będzie to samo co po silikowym. A masz pewność że to skrzypią same polibusze, czy jakieś inne elementy?

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 09-10-2023, 13:51   

Właśnie takich dyskusji pragnąłem uniknąć ;-)

1. W L200 standardowe tuleje wahaczy są zalane jednolicie gumą, nie mają stref elastyczności w zależności od kierunku pracy. Przy zwiększonym skoku zawieszenia notorycznie się urywają - stąd polibusze nie są pomyłką w tym aucie.

2. Komfort po zmianie tulei się nie zmienił, za to reakcja na ruch kierwnicy się poprawiła.
Na komfort ma wpływ wiele czynników: rozmiar kół, sprężyny, amortyzatory - a wszystko mam nieseryjne.

3. Polibusze skrzypią na pewno (chociaż teraz, jak zrobiło się chłodniej i jest większa wilgotność, skrzypią dużo mniej). Czy coś jeszcze - okaże się po rozłożeniu zawieszenia i złożeniu na świeżym smarze ;-)

slamacek 
Forumowicz

Auto: Montero Ltd 3.5V6 2002
Wysłany: 15-05-2024, 21:52   

3. Polibusze skrzypią na pewno (chociaż teraz, jak zrobiło się chłodniej i jest większa wilgotność, skrzypią dużo mniej). Czy coś jeszcze - okaże się po rozłożeniu zawieszenia i złożeniu na świeżym smarze

I jak ze skrzypieniem?

pablo eldiablo 
Forumowicz

Wysłany: 20-05-2024, 16:40   

Wstyd się przyznać, ale przez jesień/zimę/wiosnę była cisza ze względu na wyższą wilgotność i niższą temperaturę, teraz znowu poskrzypują... ale nie mam się kiedy za to zabrać ;-)
Trochę już przywykłem i traktuję to jako cechę a nie wadę ;-)

A pucha nowego smaru dawno kupiona i czeka! :-D

Zygmunt55 
Forumowicz

Auto: Golf
Wysłany: Wczoraj 10:39   

U mnie po przejściu na poliuretany najlepiej sprawdza się smar silikonowo-teflonowy (PTFE) – jest gęsty, nie wypłukuje go woda i w przeciwieństwie do miedziaka nie degraduje struktury tworzywa. Jeśli masz taką możliwość, przy okazji smarowania warto naciąć wewnątrz tulei delikatne rowki (tzw. kanały smarowe), które zatrzymają smar na znacznie dłużej niż gładka powierzchnia.

Odpowiedz do tematu