|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
| Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
|
[EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła |
| Autor |
Wiadomość |
Akuma supido
Forumowicz
Auto: Galant2,5V6 outlander 09 2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-05-2024, 01:00
|
|
|
| Przed wymianą łapy skrzynia działała prawidłowo dopiero po skręceniu całości do kupy przez mechanika czwórka nie działa. |
|
|
|
 |
savagger995
Forumowicz Savagger
Auto: Galant 99', 6a13
|
Wysłany: 08-05-2024, 08:49
|
|
|
| Marcino napisał/a: | | Akuma supido napisał/a: | | niestety od tego momentu wyskakuje mi czwórka |
To raczej nie wysprzeglik ma na to wpływ a skrzynia.
| Krzyzak napisał/a: | | Jak odpowietrzyłeś wysprzęglik? |
No manual mówi grawitacyjnie. Jeszcze trzeba sptrawdzic tzw free travel czyli podregulowac popychaczem |
Podregulować popychaczem mógłbyś rozwinąć temat? I JAK to zrobić ? |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11457 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 08-05-2024, 16:25
|
|
|
savagger995, Chodzi o regulację luzu geja sprzęgła. Jeśli jest on nadmierny, to możesz go wyregulować przy tymże osobniku. Trzeba się wcisnąć pod kokpit, tam gdzie zazwyczaj są nogi, i za pomocą latarki obadać, czy luz nie jest zbyt duży. Popychacz ma regulację, ale pamiętaj, że niewielki luz musi zostać.
A jak to zrobić? o ile dobrze pamiętam, trzeba poluzować nakrętkę na popychaczu, i kręcąc tym drutem skorygować ewentualny luz. Potem kontrujesz nakrętkę, i zastanawiasz się jak teraz wyjść spod kokpitu |
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23718 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 12-05-2024, 07:31
|
|
|
| Akuma supido napisał/a: | | Przed wymianą łapy skrzynia działała prawidłowo dopiero po skręceniu całości do kupy przez mechanika czwórka nie działa. |
Lapa sprzegla a wypadanie pozycjonowanego biegu to tematy nie zwiazane ze sobą, chyba że mechanik sie pomylił i zepsuta skrzynie Ci zalozył |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11457 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 12-05-2024, 10:00
|
|
|
| Jedyne na co można zwrócić uwagę, jeśli chodzi o wypadający bieg, to uchwyty linek przy skrzyni. |
|
 |
Akuma supido
Forumowicz
Auto: Galant2,5V6 outlander 09 2.2
|
Wysłany: 29-07-2026, 14:54
|
|
|
| Witajcie, Od pewnego czasu mam problem z płynnym ruszaniem no chyba że puszczam sprzęgło bardzo powoli, dodam że sprzęgło się ślizga od dwóch lat, jeżdżę spokojnie nie przeszkadzało mi to. Zastanawiam się czy szarpanie podczas ruszania jest wynikiem coraz bardziej zużytego sprzęgła czy jest inny powód np. uszkodzona łapa sprzęgła, Jestem na etapie zamawiania sprzęgła i być może czegoś jeszcze tak żeby mieć komplet części żeby nie blokować potem podnośnika u mechanika w oczekiwaniu na części. |
|
|
|
 |
pitt63
Forumowicz pitt63
Auto: ASX 1,6 Blue Sky Edytion Pb
Pomógł: 21 razy Dołączył: 24 Lut 2020 Posty: 591 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: Wczoraj 14:35
|
|
|
| Masz odwagę! Dwa lata ze ślizgającym się sprzęgłem to chyba jesteś tutaj i nie tylko rekordzistą. Nie wiem, czego oczekujesz od nas, że piszesz o tym? Chcesz usłyszeć, że wszystko jest ok i możesz jeździć dalej? Sprzęgło jest od dawna do wymiany a jego niesprawność tylko pociąga za sobą kolejne awarie. Teraz oprócz kompletu sprzęgła możesz też myśleć o kole zamachowym bo pewnie nity z tarczy je uszkodziły. Wszystko okaże się po demontażu i weryfikacji części. |
_________________ Piotr63 |
|
|
|
 |
|
|
|