Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Słabe hamulce w Outlander 3 2019
Autor Wiadomość
jack78 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.4 PHEV 2020
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-07-2026, 14:32   Słabe hamulce w Outlander 3 2019

Cześć ,
jestem pół rocznym posiadaczem Outlandera 3 z 2019/2020 2,4 PHEV
Problemem są hamulce.
Czy to normalne że na suchej drodze nie można zmusić auta do zablokowania kół/włączenia ABS??
Nigdy się mi to jeszcze nie udało na suchej nawierzchni.
mam wrażenie że hamulce w tym aucie sa znacznie słąbsze jak w Lancerze 2014 z którego się przesiadłem.
Ktoś może podpowie czy to norma w tym aucie czy może mój sposób jazdy, czyli głównie hamowanie systemem odzyskiwania jest tego powodem? Myślę ze 90% hamowań wykonuję tylko poprzez system odzyskiwania energii z kół.

MiG25 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV
Wysłany: 27-07-2026, 14:48   

Na suchej nawierzchni to chyba żadnego auta ( na dobrych oponach) nie zmusisz ,chyba ,że to będą zimowki na rozgrzanym asfalcie....
Ale generalnie ciężar i rekuperacja na pewno robią swoje.

misiak1988 
Nowy Forumowicz
unknown

Auto: mitsubishi eclipse 2
Wysłany: 28-07-2026, 08:24   

Mimo wszystko wydaje mi się, że przy szybkim depnięciu w pedał hamulca, system powinien działać. Taka jego funkcja. Może się wydawać, że raczej nie, ze względu na to, że wielu z nas pewnie hamuje w miarę płynni, nawet mimo mocniejszego wciśnięcia hamulca. Generalnie ja bym myślał o serwisie.

jack78 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.4 PHEV 2020
Wysłany: 28-07-2026, 10:01   

Wczoraj na śląsku padało. Spróbowałem zablokować koła na mokrej nawierzchni i też się nie udało. Chyba faktycznie trzeba na serwis podjechać. Szczególnie że mam końcówkę gwarancji, więc tym bardziej warto się temu przyjrzeć.

mohinder 
Forumowicz

Auto: Outlander PHEV 2016r
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 29-07-2026, 21:37   

Jak nie czujesz że aktywuje się ABS to znaczy, że masz coś nie tak z hamulcami bo nawet na suchej i dobrej nawierzchni da się zablokować koła, a ABS będzie odpuszczał. Tak to działa.

nemmooo 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-08-2026, 17:58   

A zatrzymuje się tak jak powinien z prędkości np 60 czy 100km/h? Mnie chyba przez 80kkm nie zdarzyło się latem złapać poślizgu, zresztą zimą zanim złapie poślizg do zabawy włącza się kontrola trakcji. Zimą zdarzyło się chyba ze dwa razy poczuć że jest ABS, ale to wszytko.

Fred.X 
Forumowicz

Auto: Lancer SB + Outlander IV 2.5
Wysłany: Wczoraj 9:41   Re: Słabe hamulce w Outlander 3 2019

jack78 napisał/a:
czy może mój sposób jazdy, czyli głównie hamowanie systemem odzyskiwania jest tego powodem? Myślę ze 90% hamowań wykonuję tylko poprzez system odzyskiwania energii z kół.

Sam sobie odpowiedziałeś , przez nie używanie hamulcy spada ich skuteczność , to samo możesz zaobserwować w autach elektrycznych , po pierwsze do przeglądu (czyszczenie i smarowanie ewentualnie wymiana) prowadnic/tuleji zacisków, po drugie musisz cześciej a wrecz regularnie korzystać z pedału hamulca , bo inaczej nawet po wymianie tarcz i klocków na nowe sytuacja po paru tys km się powtórzy ...

MiG25 
Forumowicz

Wysłany: Wczoraj 12:00   

A co na to test na rolkach na stacji kontroli pojazdów ....

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2, UU
Wysłany: Wczoraj 20:26   

Bardzo dobra rada - od pomiaru skuteczności na SKP bym zaczął.

Odpowiedz do tematu