[Cari 1.8 GDI] Wskazania komputera (spalanie chwilowe) |
Autor |
Wiadomość |
rafad77 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-06-2007, 15:37 [Cari 1.8 GDI] Wskazania komputera (spalanie chwilowe)
|
|
|
Witam wszystkich posiadaczy Carism.
Mam pytanie do wlaścicieli Carism z silnikiem GDI a mianowicie jak wygląda spalanie chwilowe w waszych Carismach np. przy ruszaniu na pierwszym biegu, przyśpieszaniu na 2,3,4,5 przy jakich obrotach jakie są wskazania komputera (ja dla przykladu podam że u mnie maksymalne chwilowe spalanie wynioslo przy ruszaniu i na pierwszym biegu i trzymaniu do okolo 6ooo obrotów 60 litrów. A na przykład przy wciskaniu gazu na 2 biegu spalanie od 20 do nawet 40 litrów co wydaje mi sie trochę za duże. Natomiast średnie na trasie to od6,2 do 7 litrów w zależności od prędkości i częstotliwości wyprzedzania. W mieście przejeżdzając 2km czasem mniej to spalanie około 14!! litrów. Jeśli ktoś robil podobne obserwacje przy silniku 18GDI to proszę o posty |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 26-06-2007, 15:55
|
|
|
rafad77 napisał/a: | u mnie maksymalne chwilowe spalanie wynioslo przy ruszaniu i na pierwszym biegu i trzymaniu do okolo 6ooo obrotów 60 litrów. A na przykład przy wciskaniu gazu na 2 biegu spalanie od 20 do nawet 40 litrów co wydaje mi sie trochę za duże. |
a ile ma być 12 litrów? jak otwierasz szeroko gardziel, to i apetyt wzrasta i 40/100 nie jest tu dziwnym wynikiem |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 26-06-2007, 16:02
|
|
|
Nom,to jest nromalne i nawet jakbyś miał samochód z jakimś silniczkiem 1.2 z kompem kótry pokazuje chwilowe spalanie to pewnie by cię również przeraziło ile on pali przy ruszaniu:P Nie od dziś wiadomo że właśnie jazada w korku(ruszanie i zatrzymywanie się) pochłania masakryczne ilości benzyny. |
_________________ Carisma 1,8 GDI Honda Accord VII 2.0 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 26-06-2007, 21:14
|
|
|
rafad77 widać że pierwszy raz masz kompa z chwilowym spalaniem nie przejmuj się - takie chwilowe wyskoki po kilkadziesiąt litrów to efekt ciężkiego buta - za jakiś czas ci przejdzie ciężka noga a i przestaniesz zerkać z przerażeniem na ten komp a co do średniego spalania to moja z automatem w trasie około 7-7.5 a po moim mieście 11-12
Za jakiś czas nauczysz się też delikatnie odpuszczać gazu by ci się silnik na małym obciążeniu przełączał w tryb ECO jazdy na ubogiej mieszance - zaobserwujesz po gwałtownym zmniejszeniu spalania chwilowego na wyświetlaczu lub zapaleniem kontrolki ECO na zegarach (jeśli masz wersję po liftingu) i delikatnym bziuum silnika w tym momencie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
burzasty [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 00:01
|
|
|
też twierdzę , że to normalne:) chociaż wydawało mi się że przed wymianą pasków itp było troszkę inaczej:) ale 60-pare przy ruszaniu i cięzkiej nodze spoko:)przy miejszych szaleństwach jak ruszam jakieś 25,jak przesiadam się do "bejcy" to wskazówka się chowa więc pewnie tez 60 by wywaliła.Srednie spalanie na moim kompie to około 7-9 litrów. Kiedyś przy spokojnej jezdzie po przejechaniu na trasie 80 km nocą komp pokazał 5,4 litra to był szok-może przymarzł:):):) .Jak chcesz mieć niskie spalanie to noga z gazu.Koniki trzeba jakoś nakarmić na powietrze nie pojedziesz. Inna sprawa że to tylko komp. Chcesz sprawdzić spalanie zalej do pełna przejedz 100 tak jak zawsze jeździsz i zalej znowu do pełna-wtedy się dowiesz i tak mniej więcej -zauważyłem, że w niektórych stacjach litr litrowi nierówny:) ale wskazanie bedziesz miał rzeczywiste poza kompem.Porównanie bedziesz miał wtedy. |
|
|
|
 |
dareckipl [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 11:29
|
|
|
Czesc ten komputer to taki bajer tak naprawde opierac sie i przejmowac to co niekiedy sie tam wyswietla to paranoja te wskazania nic nie daja moze w autach mlodszych z 2007 sa te komputery dokladniejsze to tyle ode mnie pozdrawiam |
|
|
|
 |
tanemar [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 19:29
|
|
|
Zgadzam się w 100% z dareckipl ten bajer wywołuje tylko frustracje osób które zbytnio zwracają na niego uwagę o ile średnie spalanie jest w normie to nie ma się co przejmować kosmicznymi wskazaniami przy spalaniu chwilowym |
|
|
|
 |
leugdi [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 19:39
|
|
|
a ja używam tych wskazań do minimalizowania spalania. dzięki temu wartość w moim podpisie nie jest wyssana z palca. |
|
|
|
 |
jaceko [Usunięty]
|
Wysłany: 27-06-2007, 20:42
|
|
|
leugdi napisał/a: | a ja używam tych wskazań do minimalizowania spalania. dzięki temu wartość w moim podpisie nie jest wyssana z palca. |
Ja robie tak samo. I mi pokazuje 6,4 |
|
|
|
 |
Misiek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-06-2007, 16:09
|
|
|
jaceko napisał/a: | leugdi napisał/a: | a ja używam tych wskazań do minimalizowania spalania. dzięki temu wartość w moim podpisie nie jest wyssana z palca. |
Ja robie tak samo. I mi pokazuje 6,4 |
To u mnie w podpisie powinno byc 64 l |
|
|
|
 |
rafad77 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2007, 11:08
|
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, część odpowiedzi mi pomogła.
A wracając do spalania może ktoś z was jeżdzi po 1-2 km gasząc silnik poźniej odpala i znowu gasi i jakie macie wtedy spalanie (oczywiście średnie) |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 04-07-2007, 12:04
|
|
|
leugdi, nie wiem skąd biorą się takie wyniki spalań, często tez podkreślane przy sprzedaży GDI.Chyba tylko wtedy gdy ciągle jesteśmy w trasie i nie jeździmy po zapchanych ulicach miast( ew. za granicą)
Ja jeszcze nie resetowałem wskazań od listopada ub. roku(czyli od kupna) i jeżdżąc w większości po mieście mam śr. wartość 9,2. Myślę, że to jest zadowalający i słuszny wynik ale to :  |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-07-2007, 13:58
|
|
|
Oj to zależy jak a trasą się jeździ - zobaczcie na Spritmonitor to porównanie Carism GDI
[ Dodano: 04-07-2007, 13:58 ]
PS. Ja jestem ostatni na tej liście |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
leugdi [Usunięty]
|
Wysłany: 04-07-2007, 21:58
|
|
|
turek61, rzeczywiście nie jeżdżę zbyt często po mieście. Czasem robię trasę około 90 km, ale głównie jeżdżę do pracy 12 km w jedną stronę.
Kiedyś zauważyłem, że cisnę na pedał gazu bez potrzeby, bo spalanie chwilowe pokazuje nawet do 10l/100km, a auto nie przyspiesza. Puszczam wtedy gaz, spalanie spada poniżej 6l i jadę sobie dalej z tą samą prędkością. Muszę też przyznać, że nie jeżdżę szybko, ale 110km/h to i tak za dużo jak na nasze drogi.
Coś za coś - albo śmigasz, albo oszczędzasz zupę...
Ten mój wynik to i tak lipa. Na Spritmonitorze jest gość ze spalaniem 5,48!!! |
|
|
|
 |
|