Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:29
[Cari 1.8] Chcialbym KUPIC a sie boje
Autor Wiadomość
Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2007, 22:17   

Nie bój się, kto nie ryzykuje ten nie jedzie :badgrin:

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2007, 17:32   

Moomin napisał/a:
Jeździłem już kilkoma japończykami (co prawda kompaktami), ale Carisma jest zdecydowanie najwygodniejsza i jeździ się nią najprzyjemniej.

Tylko, że Carisma nie jest Japończykiem i niestety nie ma wiele wspólnego z Japońską solidnością.

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2007, 17:48   

Ma swoje wady i zalety jak kazde auto. Serce w niej japonskie bije. Ja to auto lubie - jest moim pierwszym - przejalem po ojcu i uwazam za bardzo udane - 10 lat bezawaryjnej jazdy.

A uwazasz ze solidna jest listwa imitujaca drewno w Lancerze znajdujaca sie nad schowkiem pasazera - bo jak ja to zobaczylem i skomentowalem to szef salonu o malo nie oszalal.
Mozna to zaslepic tym plastikiem matowym ale to jeszcze gorsze badziewie.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2007, 17:54   

A co ma listwa do solidności. Do estetyki i owszem, ale ona zawsze szwankowała u Japończyków. Co do silnika to w Grandisie i Outlanderze bije Niemiec, co nie znaczy, że auto jest z tego kraju. Podobnie jak Polonez z silnikiem Rovera lub Citroena nie stawał się Anglikiem ani Francuzem.

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 02-08-2007, 18:02   

No jak dla mnie to najwazniejsza czesc auta - bo jakby mi silnik fiata wpakowali do EVO to bym za skarby tego nie chcial.
A ten silnik w Outlandrze to zdecydowanie za slaby do tego auta :) - w koncu to zauwazyli i bedzie V6 benzynka

Co do solidnosci Carismy - jak na tyle co moja ma na liczniku i tylko po polskich drogach to uwazam ze solidne auto - moja opinia.

sla 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2007, 18:06   

wegiel napisał/a:
No jak dla mnie to najwazniejsza czesc auta - bo jakby mi silnik fiata wpakowali do EVO to bym za skarby tego nie chcial.

Myslę, że wcale by nie było tragedii, Fiat ma całkiem niezłe silniki, szczególnie JTD, gorzej by było gdyby silnik Evo wpakowali do Fiata.

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 02-08-2007, 18:09   

sla napisał/a:
Tylko, że Carisma nie jest Japończykiem i niestety nie ma wiele wspólnego z Japońską solidnością

VW produkuje swoje auta w Polsce to znaczy ze tez nie jest niemicki, opel to samo fiat to samo...moge tak wymieniac jeszcze :?
Dlaczego tak sie uczepiles sla, tej Carismy :? :?
wegiel napisał/a:
Co do solidnosci Carismy - jak na tyle co moja ma na liczniku i tylko po polskich drogach to uwazam ze solidne auto - moja opinia.

moja opinia jest podobna...mam 146 000 KM po polskich drogach i absolutnie nic jeszcze nie robilem (tfu, tfu odpukac w nie malowane) , a pod maske zagladam tylko po to by dolac plynu do spryskiwaczy.
Dla mnie Carisma tez jest japonczykiem (i silnik i skrzynia (GDI) zreszta pochodza z tego kraju) i nie interesuje mnie czy byl produkowany w izraelu czy pakistanie czy holandi...takie czasy Toyki, Hondy robia teraz to samo zeby uciec przed clami i innymi podatkami. Tyle z mojej strony i na tym koncze :P
Pozdroo

sla 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2007, 18:16   

Wcale nie uczepiłem sie Carismy, a te Hondy i Toyoty robione w Europie są takimi samymi Japończykami jak Carisma, czyli żadnymi. Nie rozumiem tylko dlaczego uczepiliscie się nazywać Carismę samochodem japonskim, którym nie jest. Jest to auto firmowane przez koncern z Japonii, a to już nie to samo. Podobnie jest ze sprzetem np. elektronicznym, ja przy zakupie nie sugeruję sie nazwą producenta , tylko miejscem produkcji.To jest dla mnie wykładnia. Honda przeniosła produkcję Accorda do Japonii, nie dla swojego widzimisię tylko dlatego, że nie była zadowolona z jakości produkcji w GB. Nie sadzę aby w Holandii robiono to lepiej.
Robson86 napisał/a:

VW produkuje swoje auta w Polsce to znaczy ze tez nie jest niemicki, opel to samo fiat to samo...moge tak wymieniac jeszcze :?
Pozdroo

Możesz wymieniać, i nie są to samochody niemieckie, włoskie i inne, tylko polskie wyprodukowane przez koncerny pochodzace z tych krajów które wymieniłeś. Proste pytanie - wolisz mieć konkretny samochód jakiejś marki wyprodukowany np. w Etiopii czy Japonii? Dla mnie kraj produkcji jest najważniejszym kryterium.
Ostatnio zmieniony przez sla 02-08-2007, 18:30, w całości zmieniany 1 raz  

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-08-2007, 18:30   

A cóż znowu tak wielkiego w tej Holandii mieli do zrobienia? Budę i podwozie? O wa. Silnik i skrzynię jako cały zespół dostawali gotowe i wprost na montaż. Też mi wielka trudność. Nie desperujmy i nie popadajmy w skrajności. Moim zdaniem w aucie najważniejszy jest silnik i skrzynia, potem hamulce i zawieszenie a na końcu buda. To może pokażcie JAKIE auta w przyzwoitej cenie TERAZ są produkowane NATYWNIE w Japonii przez Japończyków i sprzedawane w Europie - to sobie takie kupię :p ;P :D

sla 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2007, 18:36   

A co ma do tego cena. Za jakość się płaci. Dlatego Holendra nie można nazywać Japonczykiem. Tylko tyle . Ja nie neguje wartości Carismy, tylko nazywanie jej Japończykiem jest po prostu nieprawdziwe. Nie rozumiem dlaczego własciciele Carism piszą, że jeżdżą Japończykami.
saphire napisał/a:
JAKIE auta w przyzwoitej cenie TERAZ są produkowane NATYWNIE w Japonii przez Japończyków i sprzedawane w Europie - to sobie takie kupię :p ;P :D

Suzuki Liana, Subaru Impreza,M.Lancer,H.Accord. Mazda 3 i 6. Nie odbiegaja cenami od swoich odpowiedników w danej klasie

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-08-2007, 18:53   

sla napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego własciciele Carism piszą, że jeżdżą Japończykami

Ja mówie że jeżdżę autem bliźniaczym do Volvo V40/S40 na Japońskich podzespołach wyprodukowanym w fabryce wybudowanej przez Japończyków dla Holendrów :badgrin:

sla napisał/a:
Suzuki Liana,

no nie załamuj mnie... to cos nazywasz autem?

sla napisał/a:
Subaru Impreza,M.Lancer,H.Accord

Szczególnie że ceny bliżej dużej bańki...

sla napisał/a:
. Mazda 3 i 6. Nie odbiegaja cenami od swoich odpowiedników w danej klasie

raczej Mazda 3 niż 6 ale co do ich awaryjności to nic nie będę pisał - wystarczy że trzy znane mi osoby posiadające bądź 3jkę bądź 6tkę strasznie na nie narzekają...

Raczej z aut w typie Carismy to już ta Mazda 6 ale ta cena w okolicach Passata jest kompletnie niezachęcająca...

Jakieś inne propozycje? :finga:

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 02-08-2007, 19:05   

sla napisał/a:
Możesz wymieniać, i nie są to samochody niemieckie, włoskie i inne, tylko polskie

czy my musimy byc tacy drobaizgowi :?:
to Ty tez nie masz japonczyka bo jezdzisz na przykladowo wloskich oponach...ehh :?
bez sensu...
sla napisał/a:
Nie rozumiem tylko dlaczego uczepiliscie się nazywać Carismę samochodem japonskim

a dlaczego ty uczepiles sie nazywac go samochodem nie japonskim :lol: :?:
sla napisał/a:
wolisz mieć konkretny samochód jakiejś marki wyprodukowany np. w Etiopii czy Japonii? Dla mnie kraj produkcji jest najważniejszym kryterium.

przede wszystkim ma mi sie podobac, ma mi pasowac cena, wyposazenie, buda, osiagi, spalanie a to gdzie jest produkowany delikatnie mowiac "lata mi", ogolnie lubie samochody japonskie wiec, fajnie zeby byl "sygnowany emblematem" takiegoz produzenta z takiegoz kraju
sla napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego własciciele Carism piszą, że jeżdżą Japończykami.

bo jezdze z 3ema diamentami na masce a nie z blyskawica(opel) czy innym czyms, dla mnie jest to japonczyk, jak go kupowalem to tez dlatego ze jest japonczykiem...
Poza tym serwisuje ja w ASO Mitsubishi a nie w Volvo czy VW wiec chyba to jednak jest Mitsubishi
Jak kupuje wieze panasonic to dla mnie jest to panasonic a nie np. takaiwa wyprodukowana w chinach, nie rozumiem dlaczego sobie mam komplikowac zycie wchodzac w szczegoly. Jak co tydzien jezdze sobie rekreacyjnie na gielde popatrzec co ludzie sprzedaja i zawsze zatrzymuje sie przy wlascicielach Carism i innych Mitsubishi. I jeszcze nikt z owych ludzi nigdy nie powiedzial mi ze jest to japonczyk wyprodukowany w holandi ble ble ble, kazdy mowi japonczyk i tyle, a to znaczy ze dla nich Carsima jest jednak samochodem japonskim. Zreszta nie chce mi sie juz kontynuowac tego tematu bo jest to dla mnie temat rzeka.... ja zawsze bylem i jestem i bede zwolennikiem Carism i tyle. Ty nie jestes twoja sprawa, ale tak non stop czepiac sie Carismy o byle co to juz zaczyna byc meczoce i nudne :?
Pozdroo

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 02-08-2007, 21:08   

Właściwie wszyscy wszystko już napisali. Ja dodam tylko tyle - sla, nie liczy się dla Ciebie jakie głowy projektowały te samochody? Bo to, że są składane w Europie to jedna rzecz, ale projekt, inżynieria są japońskie, a to ma chyba dość duże znaczenie.
Jestem tu niedługo, ale zdążyłem już zauważyć, że użytkownicy innych Mitsubishi, zwłaszcza Lancerów, patrzą na tych od Carismy z góry bo nie są produkowane w Japonii. Przesiadłem się do Carismy z Mazdy 323 BA wyprodukowanej w Japonii i nie chciałbym do tej Mazdy wracać, wszystko w środku skrzypi, silnik łyka olej w znacznych ilościach, obroty falują i nic z tym zrobić nie można. Wszystkim i wszędzie może coś nie wyjść i nie wszystko co japońskie to zawsze złoto, chociaż ja i tak innym niż japońskim samochodem nie będę jeździł. A Carisma to Mitsubishi więc jest japońska i basta. :)

sla 
Forumowicz

Wysłany: 02-08-2007, 21:11   

saphire napisał/a:

Raczej z aut w typie Carismy to już ta Mazda 6 ale ta cena w okolicach Passata jest kompletnie niezachęcająca...

Jakieś inne propozycje? :finga:

Carisma do segmentu aut klasy średniej pasuje dokładnie tak samo jak Skoda Octawia, pozycjonowana tak w niektórych krajach. Ale to były tylko pobożne życzenia ich producenta. Dlatego nie możesz jej tak naprawdę porównywac do Mazdy6 lub Passata. Współczesny Lancer jest od niej przestronniejszy. Cywilna Impreza i Lancer nie kosztują wcale w okolicach 100tys.,zaś Accord w swojej klasie też nie jest droższy od innych aut.
Liana jest zupełnie przyzwoitym autem w swojej klasie, jest prawdziwym ,aczkolwiek niezbyt urodziwym Japończykiem, w bardzo dobrej cenie. Carismy , powtórzę po raz kolejny wcale się nie czepiam, ale nie widzę też powodów, żeby ją specjalnie gloryfikowac, podobnie jak mojego Lancera i setki innych samochodów. Nie jest to przedmiot mojego kultu, tylko środek transportu, ze swoimi zaletami ale też wieloma wadami.
Moomin napisał/a:
nie liczy się dla Ciebie jakie głowy projektowały te samochody? Bo to, że są składane w Europie to jedna rzecz, ale projekt, inżynieria są japońskie, a to ma chyba dość duże znaczenie.

I tutaj się mylisz , samochód ten projektowali europejczycy, dla europejczyków, mysli japońskiej brak poza silnikiem,(oprócz francuskiego disla) i skrzynią biegów.
Moomin napisał/a:
Przesiadłem się do Carismy z Mazdy 323 BA wyprodukowanej w Japonii i nie chciałbym do tej Mazdy wracać, wszystko w środku skrzypi, silnik łyka olej w znacznych ilościach, obroty falują i nic z tym zrobić nie można.

Rozumiem, że oba miałeś od nowości, ponieważ tylko wtedy takie porównanie ma sens.

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Wysłany: 02-08-2007, 21:33   

sla napisał/a:
Rozumiem, że oba miałeś od nowości, ponieważ tylko wtedy takie porównanie ma sens.

Nie, oba zostały kupione jako ośmioletnie auta. Co z tego? Siedziałem na forum Mazdy i co drugi miał takie kłopoty z silnikiem. Zapieczone pierścienie, ubywający litrami olej i kłęby dymu po odpaleniu rano to norma w tej Maździe.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi