Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1G] Gdzie jest ECU i jak go wymontować ??
Autor Wiadomość
conti64
[Usunięty]

Wysłany: 24-07-2007, 10:16   

Adaho, znowu mnie straszysz :!: :D Nie chce mi się już nurkować pod deskę :(

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-07-2007, 10:18   

conti64 napisał/a:
Adaho, znowu mnie straszysz Nie chce mi się już nurkować pod deskę

Może warto, mi ECU spalił TPS i Lambadę (sonde lambda) :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Esiek
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2007, 00:01   

Na wstępie przepraszam za poniższy text, bo krytykuję gościa który mi pomógł, ale że przećwiczyłem temat u siebie, ośmielę się dorzucić swoje 2 grosze.
[/quote]Krok po kroku:
1. ODŁĄCZ AKUMULATOR !!!!!!
2. Wymontuj radio-zobaczysz ECU !!!
3. Wypnij wtyczkę od ECU
4. Odkręć śróby mocując ECU
[/quote]
według mnie:
1. jak najbardziej zgadzam się
2. po cholerę wymontowywać radio? tylko żeby zobaczyć ECU? żeby wyjąć ECU przez dziurę po radiu to trzeba ginekologa
3. znowu święte słowa
4. żeby odkręcić śruby od ECU trzeba mieć podejście z boków, zatem trzeba i wystarczy odkręcić "boczki" od konsoli środkowej, w sumie 4 dobrze dostępne śruby, i masz dostęp do śrub od kompa, do wtyczek, i do samego ECU. Po co dodatkowo szarpać się z radiem? Jak ktoś lubi to może sobie wyjąc nawet alternator. Ćwiczeń nigdy za wiele, ale to jak raz nie tym razem.
Jeszcze raz przepraszam Adaho'ego, bo zły ze mnie ptak co własne....

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2007, 07:27   

Esiek napisał/a:
po cholerę wymontowywać radio? tylko żeby zobaczyć ECU? żeby wyjąć ECU przez dziurę po radiu to trzeba ginekologa

Przez otwór po radiu łatwiej jest rozłączyć wtyczki od urządzenia, a całe ECU wychodzi z tyłu. Jeżeli się to robi pierwszy raz to można nie wyjmować radia ale za drugim razem pewnie to zrobisz ;)
Pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 08-08-2007, 12:06   

Esiek napisał/a:
Jeszcze raz przepraszam Adaho'ego, bo zły ze mnie ptak co własne....

Ja się nie gniewam :)

conti64 napisał/a:
Przez otwór po radiu łatwiej jest rozłączyć wtyczki od urządzenia

Dokładnie, po to się wyjmuje radio.

conti64 napisał/a:
a całe ECU wychodzi z tyłu
Esiek napisał/a:
żeby wyjąć ECU przez dziurę po radiu to trzeba ginekologa

Mi ECU wyszło bez problemu przodem bez problemu, tylko oprócz radio wyjołem całą ramkę z półką, która jest na zatrzaskach. 10 sek. roboty a ECU, jak na dłoni. :mrgreen: Pozatym jak wyciągniesz półką z radiem (w sumie mój błąd pisałem o samym radiu, o półce uciekło :oops: ), wszystko jest widoczne i jak robisz to pierwszy raz, to widzisz które śróby odkręcić. Tyle z mojej strony, sorry że dodałem Ci roboty, opisałem jak ja to zrobiłem, masz lepszy sposób, opisz każdy zrobi jak mu bedzie wygodniej, albo po mojemu, albo po Twojemu.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-08-2007, 12:16   

conti64 napisał/a:
Przez otwór po radiu łatwiej jest rozłączyć wtyczki od urządzenia, a całe ECU wychodzi z tyłu. Jeżeli się to robi pierwszy raz to można nie wyjmować radia ale za drugim razem pewnie to zrobisz ;)
Pozdrawiam

Nigdy nie wyjmowałem radia......zawsze tylko boczki + kawałek wykładzinki od strony pasażera przykręcony na jeden wkręt - wtedy dostęp do wtyczek jest rewelacyjny (jak na położenie ECU;) )

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2007, 12:29   

Bartek napisał/a:
awsze tylko boczki + kawałek wykładzinki od strony pasażera przykręcony na jeden wkręt

Bartek, robiłeś to w Eclipse 1G? Bo o ile sie orientuję to tzw. boczki są przykręcone na trzech wkrętach na każdą stronę, a co do wykładziny to nie zauważyłem aby ona zasłaniała czy też w jakikolwiek inny sposób przeszkadzała, a tym bardziej była przykręcona do czegokolwiek. :wink:
Pozdrawiam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 08-08-2007, 13:31   

Nie robiłem w 2g ;) a w 1g co najmniej w 10 szt.;

conti64 napisał/a:
boczki są przykręcone na trzech wkrętach na każdą stronę,

dokładnie pod zaślepkami

conti64 napisał/a:
a co do wykładziny

nie wykładzina, tylko na jednego wkręta przykręcony plastikowa zasłonka obciągnięta wykładziną.....w większości "grzebanych" nie ma jej, w dziewicach jest w każdym ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu