| Różnice między 2.0 i 2.5 | 

| Autor | Wiadomość | 

| novy   Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
 Kraj/Country: Polska

| 

|  Wysłany: 31-07-2007, 08:49 |   
 |  
               | 
 |  
               | Dorzuce jeszcze swoją opinię: 
 @ tempomat faktycznie zwiększa zużycie paliwa (nie wykorzystuje naturalnego ukształtowania terenu: pod górkę i z górki
  - tak jak pisze BART) @ PZOLTY - spalanie nie spada do zera, tylko do jakiś zupełnie minimalnych wartości po przecinku, których komputer nie potrafi zmierzyć
 @JAGRAB - tak jak mówisz, wszystkie te różnice w spalaniu, poza różną sprawnością silników użytkowników, biorą się z różnych charakterystych "poruszania" się po mieście. Tak więc można przyjąć, że po mało zatłoczonym mieście pali np. 10litrów, a w mega korkach rodem w warszawy z 15 litrów
  no i jeszcze niedzielni kierowcy jeżdzący 500metrów do kościła i spowrotem - 20 litrów     |  
				| _________________ EA5A SE
 N14 SR20DET - Turbo przeciąg

|  | 

|   |  | 

|  | 

| ubek   Mitsumaniak

Auto: Eclipse Cross PHEV 2021

| 

|  Wysłany: 31-07-2007, 10:15 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | JaGrab3 napisał/a: |  	  |  	  | ubek napisał/a: |  	  | prędkość stała ok 60-80(miasto) | 
 No nie dziwie sie , co to za miasto ze mozesz utrzymac 60-80. Tak ze miasto miastowi nie równe. Dla porównania kiedyś miałem cifa i po warszawie palil mi 10 benzyny a po krakowie juz 9. Tak ze poprostu inna charakterystyka jazdy wiele mowi.
 | 

No tak, zapomniałem o światłach, oczywiście staję na nich. Jednak staram się jeździć obwodnicami. Co do jazdy po Krakowie, to mieszkałem tam przez trzy lata a i teraz często zaglądam. Oczywiście ni ema porównania do Bielska. Ale już Katowice ... Jeżdżę tu i tu.
 |  
				| _________________ Tomek
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| M4mooT [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 13-08-2007, 16:01 |   
 |  
               | 
 |  
               | mam 2.5 V6 w automacie od nie calego miesiaca i jak czytam ze komus udalo sie zejsc ponizej 10l to sie mocno zastanawiam czemu mi tak duzo pali zawsze  w mieszanej trasie troche po miescie ale bez duzych korkow (jak to jest podczas jazdy rano w mega korkach i spowrotem do domu) troche w krotkich odcinkach na dzialke itp (po 50 km) spalanie wyszlo mi 11.5l nie jezdze za ekonomicznie ale nie cisne tez caly czas w deche. juz sie boje co to bedzie jak bede jezdzil  tylko po miescie w korkach   
 tak wiec ciezko mi uwierzyc ze mozna spalic cos w okolicach 8 litrow :O chyba sie musze nauczyc jezdzic :]
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bokciu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 13-08-2007, 20:45 |   
 |  
               | 
 |  
               | To uwierz mi ,ze nie pali Ci nieduzo jak na automata. Mi automat w GDI pali po miescie 11 l
 Tez nie udalo mi sie zejsc ponizej 10 l w cyklu mieszanym a zaznaczam,ze to GDI.
 Tak wiec jak w miescie spali Ci 13-14 l to jest katalogowe spalanie tego silnika w automacie.jedna autmat zawsze spali ten litr wiecej.
 natomiast co do samego spalania to ja juz nawet nie zabieram glosu bo to co pisza tu niektorzy wskazuje na silniki 1.6 a nie V6.Pewnie maja inne przeliczniki albo tankuja w galonach
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| Radek86 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 10:27 |   
 |  
               | 
 |  
               | no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już  ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo |  | 

|   |  | 

|  | 

| saphire   Mitsumaniak
 daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 12:13 |   
 |  
               | 
 |  
               | Automat w trasie pali mało bo jedzie na niższych obrotach (inne przełożenia skrzyni) i do tego jeszcze przy jednostajnej jeździe niezbyt obciążonego silnika w tryb ECO przechodzi. Fakt że klima w trasie dokłada zwykle litr do spalania. |  
				| _________________ Bartek `saphire` Siębab
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| bokciu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 18:18 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | Radek86 napisał/a: |  	  | no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie | 
 No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka.
 Jak pojezdzisz na Polskim paliwie to juz moze nie byc tak kolorowo.Ja wracjac z Niemiec Mazda 626 2.0 spalilem 7,2 l i bylem w szoku.No ale niestety juz nigdy wiecej takiego wyniku w Polsce nie udalo sie osiagnąć a i predkosc max spadla o jakies 10 km/h.
 Jak poczytasz posta w ogolnym o spalaniu to taka czekoladka 1981 spala
 2.0 V6 w trasie 6,6 litra.To dopiero wyczyn i to w terenie gorzystym...
   |  | 

|   |  | 

|  | 

| M4mooT [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 20:17 |   
 |  
               | 
 |  
               | ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ? plz nie smiejcie sie
  nie kazdy wie wszystko odrazu :] |  | 

|   |  | 

|  | 

| novy   Mitsumaniak

Auto: EA5A SE

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 20:44 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | M4mooT napisał/a: |  	  | ja moze zapytam tu jako ze jestem nowy w tym temacie, a chodzi mi o roznice miedzy Galantem SE a chyba EA (przy okazji od czego skrot EA? edition avance? bo cos takiego gdzies na forum widzialem). gdzie moge sprawdzic ktora wersje mam(moze na tej blaszce od spodu maski?) ? plz nie smiejcie sie
  nie kazdy wie wszystko odrazu :] | 

EA to jest kod modelu Mitsubishi (rozróznienie generacji modelu: galant 3 generacji, galant 4 generacji, carisma,colt etc.). SE natomiast to jest Wersja Mitsubishi Galant Sport Edition - SE.

[ Dodano: 15-08-2007, 21:45 ]

| Radek86 napisał/a: |  	  | no 2.5 może spalić 8.5 litra to wcale nie jakaś tam wymyślona bajka ale tylko po trasie natomiast w mieście to już  ciężko zejść poniżej 11 no zależy jak kto jeździ ale wiem że można po trasie spalić 8.5litra bo wracając z niemiec i takie właśnie wyszło spalanie na 100km i to wcale nie w żółwim tempie tylko 120-160. nie chcecie wierzyć nie ma sprawy ale prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo | 

No widzę, że zaczynają się pojawiać nieśmiałe głosy, że na niemieckim paliwie, na autobahnie przy prędkości 140-160 można spalić 8 litrów
   |  
				| _________________ EA5A SE
 N14 SR20DET - Turbo przeciąg

|  | 

|   |  | 

|  | 

| czekoladka_1981   Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
 Pomogła: 150 razy

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 21:06 |   
 |  
               | 
 |  
               | bokciu ja wiem swoje a Ty swoje. Nie wiem jak tankujesz , ale ja mam miarodajne dane chcąc się przekonać leję powoli i ruszając tyłem żeby powietrze wyszło , a paliwo bylo widoczne aż po rant wlewu i to samo po ponownym tankowaniu. 10,33Lx156km teraz przelicz.
 |  
				| _________________ 
  Piszę poprawnie po polsku. pozdrawiam
 Renata
 EA5W

|  | 

|   |  | 

|  | 

| M4mooT [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 21:34 |   
 |  
               | 
 |  
               | dzieki novy a jeszcze mozesz mi powiedziec skad mam wiedziec czy to SE czy nie?? to jest napisane gdzies z boku/tylu moze? |  | 

|   |  | 

|  | 

| bokciu [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 15-08-2007, 22:01 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | M4mooT napisał/a: |  	  | to jest napisane gdzies z boku/tylu moze? | 
 Z prawej strony na tylnej klapie

[ Dodano: 15-08-2007, 23:05 ]

| Radek86 napisał/a: |  	  | prawda jest taka jaka jest. 1.6 przy takich predkościach spalił by tyle samo | 
 To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy....
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| Radek86 [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 16-08-2007, 18:42 |   
 |  
               | 
 |  
               |  	  | bokciu napisał/a: |  	  | To po co sie pchac w jakies 2.5 ?Nie lepiej kupic odrazu jakies 3,5 a moze 4,2 -przeciez przy takich predkosciach spali tyle samo,a jaka przyjemnosc z jazdy.... | 

mi 2.5 wystarczy bo żadne 3.5 czy 4.2 nie ma takiego wyglądu w tej cenie

[ Dodano: 16-08-2007, 19:48 ]

| bokciu napisał/a: |  	  | No i tu sie zgodze ,ze po trasie.Ale dobrze ,ze zaznaczyles z Niemiec bo to tez inna bajka. | 

no ja też sie zgodzę paliwo lepsze na pewno sporo a cena po przeliczeniu taka sama. szkoda tylko że tam za 13 euro mają 10 litrów a w polsce za 13 zł 3 litry niecałe w dodatku
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| seba77   Mitsumaniak
 www.cb-Polska.pl

Auto: Galant 99r. 2.5 V6 A/T Tip.

| 

|  Wysłany: 04-10-2007, 19:11 |   
 |  
               | 
 |  
               | No to wam zazdroszcze misiek mi pali w miescie ok 15 ( gazu) i to jazda nie jest  wyżylowana a w trasie  do zakopanego wyszlo mi ponad 10 l bylem juz na regulacjach itp.. niestety nic nie pomaga :(dodam ze to automat ale chyba i tak jest to dolujacy wynik spalania  MACIE JAKIES RADY JAK zmniejszyc spalenie?  dodam ze jest to gaz sekwencyjny BRC. Ostatnia regulacja odbyla sie 2 dni temu czekam na wynik ile przejade na calym zbiorniku gazu ale po gasnacych lampkach widze ze nie bedzie za wesoło.RATuJCIe  jak na 2.0l to spore spalanie       |  
				| _________________ Klub CB-Polska: Charlie Brawo 034 op Sebastian
 cb-radio KPO-DX5000 +SADELTA ME-3 +ss1200
 USB 26.425  AM 27.180
 |  | 

|   |  | 

|  | 

| M4mooT [Usunięty]

| 

|  Wysłany: 05-10-2007, 22:18 |   
 |  
               | 
 |  
               | oj tam 15l gazu to i tak tanio wychodzi przeciez. moj 2.5 pali 13-14k z tym ze benyznki po miescie w wakacje i prawie do 11 na trasie udalo mi sie zejsc ale to pewnie daltego ze w trasie nie jade wolno 100-120kmh. |  | 

|   |  | 

|  | 

|  |