|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9DI-D] Turbosprężarka od benzyny w Di-d??? |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz-czeki [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 11:58 [Cari 1.9DI-D] Turbosprężarka od benzyny w Di-d???
|
|
|
Mam pytanie czy możliwa jest wymiana turbosprężarki na większą od modelu benzynowego do diesla? Czym one się różnią? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 19-08-2007, 12:44
|
|
|
Większa turbawka == większa turbo dziura. Jak już to lepiej założyć turbawkę od nowszego modelu - taką z regulowanymi kierownicami strug - tylko nie wiem czy w tych od nowszych DiD są kierownice regulowane po stronie spalin czy po stronie powietrza czy po obu stronach i czy akuratnie twoje ECU potrafi toto obsłużyć. Ewentualnie jeśli cio zależy na zwiększeniu mocy lub momentu lub charakterystyki wykresów to udaj się do uznanych zakładów tuningowych to ci zmienią oprogramowanie i sprawdzą na hamowni - koszt tej operacji w takim warsztacie wraz z hamownią to ok. 3tys zł.
[ Dodano: 19-08-2007, 12:49 ]
PS. tu masz np. u Marka Goduli ceny na ta usługę i moc/moment uzyskiwany:
kliknij mnie |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-08-2007, 13:24
|
|
|
Mariusz-czeki zastanawiam się po co Ci większa turbina z większym lagiem i związane z tym kłopoty. Na seryjnej spokojnie można udłubać 150 KM a i tak trzeba uważać aby nie przegiąć z momentem bo zaraz wysypie sie sprzęgło i dwumasa. Wierz mi że do tego samochodu 150KM i max 300 Nm aż nadto wystarcza. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
|
|