Styl jazdy.... |
Autor |
Wiadomość |
slawkoa [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2007, 20:45 Styl jazdy....
|
|
|
Wydaje mi sie ze ten silnik i krotka skrzynia zostal zaprojektowany by cieszyc lekko sporowa jazda. Niestety w moim autku jest to niemozliwe ;(.
Po wyczyszczeniu przepustnicy, przmyciu silniczka krokowego (nie bylo zadnej rdzy tylko odrobina sadzy) !!!dwukrotnie!!!, nauczeniu kompa wlasciwych obrotow (zadnego falowania na wolnych) dalej pozostal problem opoznionej reakcji na zdjecie nogi z gazu. Mam 2,5TD Omege z 6 cylindrowym silnikiem i reaguje zwawiej na zdjecie nogi z gazu niz wysokoobrotowy silnik Cari. Problem przysparza klopotow ze zmiana biegow, gdyz w momencie wysprzeglenia skacza one o 500-1000rpm. Sprawdzilem czujnik polozenia przepustnicy i wydaje sie on w porzadku. nawet robiac przegazuwke na luzie bez obciazenia silnik ospale reaguje na puszczenie gazu. Co moze byc przyczyna?? Czy moze Cari trzeba jezdzic jak Ikarusem zostawiajac jej czas na wyrownanie obrotow?? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 22-08-2007, 22:44
|
|
|
Ktos już kiedyś pisał coś o takim objawie w stylu podtrzymania obrotów - poszukaj na forum - ja mam automata więc jakby nie mam tego problemu... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
slawkoa [Usunięty]
|
Wysłany: 22-08-2007, 23:01
|
|
|
ok juz mam zle szukalem |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 22-08-2007, 23:04
|
|
|
slawkoa napisał/a: | gdyz w momencie wysprzeglenia skacza one o 500-1000rpm |
W dół czy w górę ?
U mnie podczas wysprzęglania spadają za nisko(szczególnie przy włączonej klimie) ale już przywykłem do tego.Wprowadzam silnik na wyższe obroty ok. 3 - 3,5 tys. i kiedy wrzucam wyższy bieg przy wysprzęglaniu nie spadają poniżej 2 tys i jest OK.
Jeżeli jednak chodzi Ci o to że przy zmianie biegów(wysprzęglaniu) skaczą w górę to ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem. |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-08-2007, 07:24
|
|
|
turek61 napisał/a: | Jeżeli jednak chodzi Ci o to że przy zmianie biegów(wysprzęglaniu) skaczą w górę to ja czegoś takiego u siebie nie zaobserwowałem |
tez tego u siebie nie zaobserwowalem...
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
slawkoa [Usunięty]
|