|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Hubeeert 22-09-2007, 01:03 |
Pręgierz ortograficzny - zamykamy? |
Zamykamy ten wątek? |
1. TAK |
|
31% |
[ 10 ] |
2. NIE |
|
59% |
[ 19 ] |
3. MAM TO WIADOMO GDZIE |
|
9% |
[ 3 ] |
|
Głosowań: 32 |
Wszystkich Głosów: 32 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Aga
Don't start with me! ;-) __________________

Auto: Toyota RAV 4
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:32
|
|
|
zresztą, jak już tu wielokrotnie wspominano, po to jest ten temat, zeby podobnych uwag nie robić w innych tematach
jak się komuś coś bardzo nie podoba (odnośnie pisowni) to właśnie tu może o tym napisać
a jeśli niektórzy forumowicze są przewrażliwieni na swoim punkcie i nie chcą czytać cytowanych swich wypowiedzi (bo raczej nie jest to krytyka skoro nie ma podanego nicku) to po prostu niech nie czytują tego tematu
to wszystko
ja nie widzę tu żadnego problemu
a mogę się wypowiedzieć w tej sprawie bo moje wypowiedzi również były tu cytowane i zamiast się obrażać zwyczajnie zaczęłam zwracać uwagę na pisownię |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:35
|
|
|
Sam jestem dyslektykiem..... i to jak cholera, żadnych zaświadczeń nigdy nie miałem, przez szkolī jakoś przetrwałem (nie powiem ciężko było), ale teraz w dobie słowników na żywo wychwytujących błędy, zasłanianie się papierkami uważam za czysty brak szacunku do czytających.....
Jestem na NIE |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 17-09-2007, 12:07
|
|
|
Bartek napisał/a: | Sam jestem dyslektykiem..... i to jak cholera, żadnych zaświadczeń nigdy nie miałem, przez szkolī jakoś przetrwałem (nie powiem ciężko było), ale teraz w dobie słowników na żywo wychwytujących błędy, zasłanianie się papierkami uważam za czysty brak szacunku do czytających.....
Jestem na NIE |
cieszy mnie Twoja wypowiedź
tym bardziej, że ktoś tutaj się kiedyś właśnie na Twój przykład powoływał
że niby jak Bartek czy ktoś inny jest dyslektykiem to ma na forum nie pisać bo zaraz ktoś jego błąd wychwyci i wyśmieje
a przecież nie o to tu chodzi..... |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 17-09-2007, 12:23
|
|
|
Aga, co nieco o co innego chodzi......Dla mnie walka z moimi błędami skończyła się po instalacji słownika PL do Firefoxa. Podkreśla mi po prostu podejrzane wyrazy - nie raz to połowa mojej wypowiedzi, ale zadaję sobie trud poprawienia wyrazów z poprzestawianymi literami, zjedzonymi literami, podwójnymi literami itp. (o dziwo walcząc z przypadłością od ponad 20 lat, ortografów walę coraz mniej)....staram się poprawnie pisać....i uważam, że każdy może...... wcześniej często pisałem via Word ze słownikiem...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Mykus [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 12:28
|
|
|
Jestem za NIE.
Daleki jestem od tego, żeby kogoś tutaj (i w ogóle) obrażać - ale zadbajmy trochę o nasz język. Może przyda się post korygujący, albo przykład jak nie pisać. Nie chodzi mi o szowinizm w poprawności ale czasami ciężko jest zrozumieć co autor miał na myśli. A może szkoda bo akurat możę miał coś cennego Zresztą poza w/w funkcjami - przyda się sie trochę samodyscypliny . Sieć wszystko przyjmie i zniesie ale jak poźniej widzę takie ortograficzne "kwiatki" to zaczynam się zastanawiać "jak to było ?" (poprawnie). |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 17-09-2007, 12:30
|
|
|
Bartek napisał/a: | Aga, co nieco o co innego chodzi......Dla mnie walka z moimi błędami skończyła się po instalacji słownika PL do Firefoxa. Podkreśla mi po prostu podejrzane wyrazy - nie raz to połowa mojej wypowiedzi, ale zadaję sobie trud poprawienia wyrazów z poprzestawianymi literami, zjedzonymi literami, podwójnymi literami itp. (o dziwo walcząc z przypadłością od ponad 20 lat, ortografów walę coraz mniej)....staram się poprawnie pisać....i uważam, że każdy może...... wcześniej często pisałem via Word ze słownikiem...... |
no i dlatego jesteś najlepszym przykładem na to, że jednak jak się chce to można
czyli większość użytych w "pręgierzu" argumentów dot. poprawnej pisowni znajduje odzwierciedlenie w Twojej wypowiedzi....
nic dodać nic ująć |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:43
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | no i? |
jak dla mnie generalnie jest OK ... nigdy nie będzie tak, że wszyscy z będą zadowoleni.
Co do zarzutów Arka, to generalnie są one uzasadnione. O ile wady wrodzone to jedna sprawa i nie wiem czy da się je leczyć, czy też nie, ale sprawa niechlujnego pisania na forum to zupełnie coś innego i tutaj muszę się zgodzić z Arkiem, że niestety takowe również u nas na forum występuje.
Wracając jednak do pytania postawionego w temacie, to tak jak pisałem wcześniej, nikt nie jest doskonały, każdy robi błędy i robi je z różnych powodów.
Jeśli ktoś mi zwróci uwagę i dzięki temu mogę się poprawić - być lepszym to super.
Natomiast jeśli nie wykorzystam "uwagi" i dalej będę robił błędy to najprawdopodobniej daleko nie zajdę ...
Myślę, że główny problem w sporach o błędach ortograficznych polega na braku umiejętności przyjmowania uwag od innych, jak również braku umiejętności przyjmowania innych aniżeli własnych opinii na dany temat (ale to nie dotyczy jedynie pręgierza). |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Aga

|
Wysłany: 17-09-2007, 20:17
|
|
|
akbi napisał/a: | Myślę, że główny problem w sporach o błędach ortograficznych polega na braku umiejętności przyjmowania uwag od innych |
nic dodać, nic ująć .... |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
|
Wysłany: 17-09-2007, 20:43
|
|
|
Hubeeert napisał/a: |
FORUM JEST PRZYJAZNE DLA KAŻDEGO UŻYTKOWNIKA
|
Forum przestaje być "USER FRIENDLY" jeżeli wypowiedzi pojawiające się na nim są rażąco niezgodne z zasadami ortografii i gramatyki PL.
"Pręgierz..." ma do odegrania kapitalną rolę edukacyjną i nie sądzę aby ktokolwiek używał go do ataków personalnych. |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
|
Wysłany: 17-09-2007, 22:54
|
|
|
e-gen napisał/a: | i nie sądzę aby ktokolwiek używał go do ataków personalnych |
Proponuję przeczytać.
Jeden z najbardziej aktywnych w tym wątku zarzuca innym lenistwo sam pisząc bez polskich znaków autor wątku nie miał nic złego na myśli ale polecam sprawdzić co oznacza słowo "pręgierz" i za co pod nim stawiano. Dowiedziałem się też z tego wątku, że choroba zwana dysleksją wogóle nie istnieje. A ludzie na nią chorzy są leniami itd.
e-gen bez jaj, jak to było przyjazne to co by było nieprzyjazne?
[ Dodano: 17-09-2007, 22:56 ]
e-gen napisał/a: | Forum przestaje być "USER FRIENDLY" jeżeli wypowiedzi pojawiające się na nim są rażąco niezgodne z zasadami ortografii i gramatyki PL. |
Krzyżak ma zasadę, którą polecam - nie rozumiem - NIE ODPOWIADAM.
Zasady tego forum wyraźnie mówią:
8. Zawsze pamiętaj, że
8.1. Forum jest przyjazne dla użytownika czyli nie bądź nieuprzejmy dla innych
8.2. Nie ma przymusu pisania na forum. Jeżeli coś Cię drażni nie musisz odpowiadać. Jeżeli pytanie było zadane 1000 razy a nie chce Ci się napisać odpowiedzi 1001 raz - nie pisz - "użyj funkcji Szukaj". Albo podaj konkretny link z odpowiedzią, albo weź na wstrzymanie.
Czy trzeba coś do tego dodawać? |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Moominek
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 benz. Intense
|
Wysłany: 17-09-2007, 23:14
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Czy trzeba coś do tego dodawać? |
Tak. Zamknąć temat Dlaczego? Bo każdy szuka usprawiedliwienia swych wad... i nic w tym złego, póki nie wini za to innych...
PS. Hubercie wg mnie pkt. 8 zasad jest niejasny lub wprowadza zbyt dużo treści... wiem, że to nie ten post na dyskusję w tym temacie dlatego jakby co to PW. Proponuję go skonkretyzować. Choroba zawodowa |
_________________ EA5W 2.5 V6 - - już nie pali Oto jego historia
MSS 1,6 Family - ukatrupiony przez kobitkę z podporządkowanej...
CX3A(red) - wjechali mu w tył i wrzucili do rowu...
CX3A(black) - też ukatrupili...
OTII - 250 tys. km z nami i teraz służy dobrym ludziom
OTIII - zryty przez poprzednika ale happy z nami 😉 |
|
|
|
 |
e-gen
moderator

Auto: Clio II ph2 1.4 16v (k4j c710)
|
Wysłany: 17-09-2007, 23:23
|
|
|
Uważam że forum powinno być "przyjazne" nie tylko dla tych którzy piszą, ale także dla tych którzy czytają i próbują się połapać w tym "co autor miał na myśli", a temu przecież służą zasady językowe - także proponuję również w ten sposób pojmować idee "USER FRIENDLY".
Myślę, że nie pomylę się o rząd wielkości jeżeli przyjmę, iż większość z nas tutejszy "pręgierz" traktuje metaforycznie i to z lekkim przymrużeniem oka; uważam, iż tego typu miejsce powinno pozostać na forum i pełnić funkcje edukacyjne.
Hubeeert napisał/a: |
Krzyżak ma zasadę, którą polecam - nie rozumiem - NIE ODPOWIADAM. |
Wierzę, iż Twoją ambicją nie jest strofowanie kolegów i koleżanek za to, iż patrzą na dany problem w inny sposób. |
_________________ Dysponuję skanerem OBDII oraz manomentrem do sprawdzania kompresji - zainteresowanych podpięciem proszę o kontakt na priva |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
|
Wysłany: 18-09-2007, 00:17
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Jeden z najbardziej aktywnych w tym wątku zarzuca innym lenistwo sam pisząc bez polskich znaków |
Popatrz w moje posty z ostatniego tygodnia. Probowalem sie przestawic.
Hubeeert napisał/a: | Dowiedziałem się też z tego wątku(...) |
Dobrze sie dowiedziales. Nie ma choroby 'dysleksja', jest to termin okreslajacy zespol zaburzen wplywajacych na trudnosci z czytaniem, pisaniem, skupieniem, pamiecia, sluchem, mowa, wyobraznia, ruchem. Jednak nadal to nie jest choroba.
Hubeeert napisał/a: | Czy trzeba coś do tego dodawać? |
Oczywiscie.
Z dysleksji nie da sie wyleczyc. To przypadlosc z ktora mozna jedynie nauczyc sie zyc. W sieci mozna uzywac pluginow do przegladarek, ktore jak mozna przeczytac wyzej pomagaja.
Mi plugin pomagal w okresie, kiedy probowalem zaczac na forach poslugiwac sie polskimi literami poprzez wylapywanie, w ktorych slowach polskiej litery mi zabraklo.
Idac dalej ... dysleksja, a wlasciwie dysortografia, bo o niej tu glownie piszemy wykrywana jest na poczatku szkoly podstawowej - 3/4 klasa. Dlaczego wiec w ostatnich kilkunastu latach przyrost dyslektykow objawia sie w okresie przedmaturalnym? Bo to LENISTWO a nie dysleksja. I nadal nie twierdze, ze wszyscy sa symulantami. Nie twierdze, ze nie ma takiej przypadlosci, bo jest.
Dalej, dysleksja to nie tylko mylenie ó/u, psz z prz, ą z om ... to rowniez mylenie u/n, p/b itd. ale jakos nie zauwazam tego u piszacych na forum.
Teraz wniosek po obserwacji pregierza i tego watku, przeciwnikami pregierza sa glownie osoby cytowane na nim.
Mialem wytknac tu kogos palcem, mialem juz napisany tekst, ale jak pisalem wczesniej jestem przeciwnikiem pregierza ze wskazaniem osoby. To nie ma byc 'polowanie na czarownice'.
I zeby nie bylo, ze uwazam sie za lepszego i bledow nie robie. Robie, calkiem sporo jednak jesli mam watpliwosc to posluguje sie http://so.pwn.pl mimo tego, ze pisze bez pliterek. I troche prywatnosci na wierzch, najwieksza dla mnie kara za nieprzykladanie sie do nauki ortografii w szkole podstawowej/sredniej bedzie swiadomosc, ze moja maturalna praca zostala oceniona na 3. Pozniej od polonistki uslyszalem, ze "praca na 5 tylko te bledy...". |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
McDoune
Mitsumaniak Czarny Mesjasz :)

Auto: RL1, EA5W; GC8 GT; V70T5
|
Wysłany: 18-09-2007, 00:25
|
|
|
arekp napisał/a: |
Popatrz w moje posty z ostatniego tygodnia. Probowalem sie przestawic. |
chyba nie próbowałeś |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 18-09-2007, 00:48
|
|
|
Cytat: | 8. Zawsze pamiętaj, że
8.1. Forum jest przyjazne dla użytkownika, czyli nie bądź nieuprzejmy dla innych
8.2. Nie ma przymusu pisania na forum. Jeżeli coś Cię drażni nie musisz odpowiadać.
|
Czy ja nie umiem czytać czy tutaj jest napisane, że "forum jest przyjazne dla użytkownika"(w domyśle KAŻDEGO - także tego, co strzela gafy, sadzi błędy ortograficzne)
Słowo "forum" oznacza miejsce gdzie mogą wypowiadać się swobodnie wszyscy a nie tylko ci,którzy posługują się poprawną polszczyzną. Jeśli ktoś nie wierzy niech sprawdzi w słowniku znaczenie słowa "forum".
Przecież to forum nazywa się Forum "MitsuManiaki" a nie "Forum Mitsumaniaków posługujących się poprawną polszczyzną".
Temat pręgierz ortograficzny jest jak dla mnie tematem, którego być nie powinno, bo na błędy w pisowni i niechlujne pisanie postów można zwracać uwagę choćby w drodze PW.
Chyba,że tu chodzi o publiczne pojeżdżenie po kimś.
Jeszcze jedno... Taka wizja na przyszłość: zacznie się od poprawności ortograficznej, później krok dalej to wymóg zawartości merytorycznej, fachowej i technicznej odpowiedzi a skończy się końcem tego forum, bo nikt nie będzie chciał nic napisać, by przypadkiem nie uchybić regułom ortograficznym czy też innym.
Głosuje za zamknięciem tematu "Uprzejmie donoszę" |
|
|
|
 |
|
|