Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Hubeeert
22-09-2007, 01:03
Pręgierz ortograficzny - zamykamy?

Zamykamy ten wątek?
1. TAK
31%
 31%  [ 10 ]
2. NIE
59%
 59%  [ 19 ]
3. MAM TO WIADOMO GDZIE
9%
 9%  [ 3 ]
Głosowań: 32
Wszystkich Głosów: 32

Autor Wiadomość
Hubeeert 
Mitsumaniak
na urlopie

Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-09-2007, 00:56   

arekp napisał/a:
zespol zaburzen wplywajacych na trudnosci z czytaniem
czyli to nie choroba. Eureka...
arekp napisał/a:
Z dysleksji nie da sie wyleczyc.
nieuleczalna ale nie choroba :D

Taki cytat mi się przypomina. Może ktoś rozpozna. Taki o belce we własnym oku :?

arekp napisał/a:
Teraz wniosek po obserwacji pregierza i tego watku, przeciwnikami pregierza sa glownie osoby cytowane na nim.

Ja jestem przeciwny od początku - na długo przedtem zanim mnie zacytował BUBU
Tyle, że dopóki nie zaglądałem za często a wątek nie poszedł w stronę prezentowaną ostatnio jakoś nie miałem nic przeciwko.
Dziękujcie temu co mnie zacytował bo nie byłoby ankiety, tylko bym zamknął z powodów jak w poprzednich postach przedstawione. A ponieważ wytknięto mi błąd (oczywiście nie personalnie no skąąąądże znowu :lol: ) to gdybym zamknął byłby wrzask, że jestem nieobiektywny. Stąd ankieta.

Moominek, takie było założenie tego punktu - ponieważ te Zasady i tak są za długie (IMHO) miał wyczerpywac więcej sytuacji niż tylko jedną. Generalnie chodzi o to, żeby być dla siebie uprzejmym a nerwy wyładowywac poza forum. No i nie spamować ;-)

arekp napisał/a:
Idac dalej ... dysleksja, a wlasciwie dysortografia, bo o niej tu glownie piszemy wykrywana jest na poczatku szkoly podstawowej - 3/4 klasa. Dlaczego wiec w ostatnich kilkunastu latach przyrost dyslektykow objawia sie w okresie przedmaturalnym? Bo to LENISTWO a nie dysleksja. I nadal nie twierdze, ze wszyscy sa symulantami. Nie twierdze, ze nie ma takiej przypadlosci, bo jest.

dysleksja
dysortografia

Dyslektyk o ile mi wiadomo ma problemy z czytaniem i pisaniem ponieważ w uproszczeniu mówiąc wzrok mu skacze po tekście.
Dysortograf ma problemy ze stosowaniem ortografii.

I nie jest to równoznaczne.
Nie znaczy to też, że są leniami nawet gdy odkryto to później niż w 3-4 klasie szkoły podstawowej.

Jednymi z podstawowych kanonów prawa są:
- domniemanie niewinności
- stwierdzenie, że wątpliwości działają na korzyść oskarżonego.

Prawda?

A poza tym skoro ja mogłem edytować jak do tej pory naprawdę sporą ilość postów napisanych niestylistycznie i bez zachowania zasad ortografii to pozostałym moderatorom/adminom też by żyłka pierdząca z wysiłku nie pękła. No chyba żeby :badgrin:
Od nikogo tego broń Boże nie wymagam. Ale czasem tyle samo czasu co wklejenie do pręgierza zajęłaby edycja postu.

e-gen napisał/a:
Uważam że forum powinno być "przyjazne" nie tylko dla tych którzy piszą, ale także dla tych którzy czytają i próbują się połapać w tym "co autor miał na myśli", a temu przecież służą zasady językowe - także proponuję również w ten sposób pojmować idee "USER FRIENDLY".

Ta formuła działa w każdą stronę.
I dlatego polecałem to co Krzyżak stosuje od dawna - nie rozumiem - nie odpowiadam.

A co do tej formuły - jak myślisz kto ją wprowadzał na forum gdy się dopiero zaczynało i było nas raptem kilkanascie osób? My wszyscy. I jeżeli ma tak dalej być wszyscy muszą się do niej w 100% stosować. Również wtedy gdy chcą coś napisać i cytat:
arekp napisał/a:
Swoje zdanie na ten temat wyrazilem - jak zwykle zgodnie z moim JA, ze szczeroscia i otwartoscia w wypowiadaniu swoich opinii. I to jest moja dziura w pupie i jest mi z tym dobrze.
arekp napisał/a:
Nie, to miejsce gdzie wylapane niechlujstwo wychodzi na wierzch.

Jesli ktos czuje sie urazony tym, ze jego bledy zostaly wylapane, niech nie popelnia ich w przyszlosci.

No o to mi chodzi.
To jest user friendly? No jest? Bo jak tak to znaczy, że ja tu nie pasuje.

I niech mi ktoś przedstawi jakieś (jakiekolwiek) dowody na to, że na forum osoby dysortograficzne w 100% są normą (jest ich więcej niż 5% piszących.
Ilu jest stale piszących? No ilu sie pytam? 400? Powiedzmy. A ile osób nowych usłyszało uwagi na temat ortografii? I nie weszło już na forum? Czytałem ostatnio stare tematy. Wyobraźcie sobie, że jest tego sporo. I to mi się strasznie nie podoba.

I jeszcze coś - znaleźć autora takiego słowa jest nadspodziewanie łatwo - wystaczy to słowo skopiować i wstawić w szukaj, więc zasłanianie się niepodawaniem nicka jest moim zdaniem mało przekonujące.

Argumentów chyba z mojej strony wystarczy. Kto nie zrozumiał ten najwyraźniej nadaje na innych falach niż ja. Też dobrze - w końcu jesteśmy różni - jak to ludzie.

Pamiętajcie za to, że to miejsce jest jak to ktoś nazwał ostatnio naszym miejscem a my stanowimy społeczność. Zachowania aspołeczne np.:
- pisanie z błędami
- wytykanie błędów
- krzywdzące uogólnienia
rozkładają tą społęczność.

Pozdrawiam

[ Dodano: 18-09-2007, 00:58 ]
Koton gratuluję - zrozumiałeś jako jeden z nielicznych wypowiadających się w tym wątku o co mi chodzi. :) Chyba zawile piszę swoją drogą :?
Przy najbliższej okazji masz u mnie browara 8)

Thomas Jefferson said:
1. A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have...
2. The democracy will cease to exist when you take away from those who are willing to work and give to those who would not...
Just think...

.

sruba 
m3m&mitsumaniak
football is a drug

Auto: Toyota Auris II TS
Wysłany: 18-09-2007, 07:55   

ten temat coraz bardziej dzieli.
zaczynacie sobie skakać do gardeł (choć jeszcze kulturalnie).
proponuję zamknąć obydwa i bedzie spokój.
jedni (cytujący) i drudzy (cytowani), doskonale sobie bez niego poradzą.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 18-09-2007, 08:45   

Koton napisał/a:
Jeszcze jedno... Taka wizja na przyszłość: zacznie się od poprawności ortograficznej, później krok dalej to wymóg zawartości merytorycznej, fachowej i technicznej odpowiedzi a skończy się końcem tego forum
Nie masz racji kolego. Poprawność merytoryczna a tym bardziej fachowa od dawna już istnieje na Forum. Tym bardziej na forum motoryzacyjnym jest ona wskazana! Koniecznością jest, gdy np. ja napiszę jakieś pierdoły na temat Mitsu to pojawi się ktoś, kto sprostuje moją wypowiedź. Tego również Ty oczekujesz od tego Forum, tak sądzę. Tak więc o jego koniec nie martwiłbym się specjalnie.
Przypominam, że to Forum polskojęzyczne, Forum Klubu polskiego Importera wypadałoby więc posługiwać się poprawną polszczyzną. Fakt, każdemu może się zdarzyć, nikt nie jest omnibusem dlatego też Pręgierz otwarty jest dla wszystkich. Każdy może w nim umieścić znaleziony błąd.
W trakcie pisania postów również widzę ile "sadzę" błędów, literówek, zamieniam "u" z "y" (jestem dyslektykiem :salute: ;) ) jednak z szacunku dla wszystkich czytających patrzę na ekran przed wysłaniem posta i chce mi się poprawić to, co akurat zauważyłem błędnego. Z szacunku dla pozostałych chcę aby post był w miarę poprawny ort. stylistycznie, merytorycznie i wizualnie. Po prostu chcę aby moja wypowiedź była odebrana tak, jak powinna, w taki sposób jaki był mój zamysł.

A pręgierz .... pręgierz jest po prostu miejscem na trochę humoru - to raz, można się przecież pośmiać z własnych błędów i chwilowych zaćmień umysłu oraz ma charakter edukacyjny - to dwa.
To o czym piszesz Hubert, że łatwo znaleźć ten wyraz z błędem wpisując go w szukajkę, pewnie, że tak. Jak ktoś się nudzi i chce urządzać takie polowanie to "voila" - widać ma zadatki na ..... ministra koordynatora np.
Pozdrawiam tych na TAK i tych na NIE :)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 18-09-2007, 09:23   

Hubeeert napisał/a:
Jeden z najbardziej aktywnych w tym wątku zarzuca innym lenistwo sam pisząc bez polskich znaków

Wiem, że nie piszesz o mnie, ale nie mogę się w tym miejscu nie zgodzić z Arkiem, który nazwał kilka osób (anonimowo) leniami, czytając takiego posta:
Cytat:
tylko shel 95v-p albo 100v-p co z tego ze bezyn adrozsza jak spalal nie spada w portfelu jedo a wdla silnika chyb alepiej jak pokarm lepszy

Hubeeert, taka wypowiedź to nie jest kwestia nieuleczalnej choroby.

Koton, ...do całego Twojego postu ... to mogę właśnie stwierdzić, że jesteś osobą mocno przewrażliwioną na swoim punkcie, która nie przyjmuje choćby najmniejszych uwag pod swoim adresem, choćby nawet były anonimowe,
arekp napisał/a:
Teraz wniosek po obserwacji pregierza i tego watku, przeciwnikami pregierza sa glownie osoby cytowane na nim.

Ja byłem przez Jacka kiedyś tam cytowany ... oczywiście anonimowo, no i dzięki temu muszę przyznać, że przykładam większą uwagę do błędów które popełniam podczas pisania ... bo popełniam je niestety w dalszym ciągu, choć myślę, że w mniejszym stopniu. I nadal jestem Za ... a właściwie nie jestem PRZECIW Pręgierzowi.

Poruszając natomiast idee naszego forum ""USER FRIENDLY" to jestem zdecydowanie przeciw "wycieczkom personalnym" a zwłaszcza tych z niecenzuralnymi słowami ... lub "burakami" w zastępstwie. Za takie posty powinny się sypać Ostrzeżenia ... w końcu to "tylko" ostrzeżenie a nie zakaz pisania na forum lub co gorsza wydalenie z niego.
Dodatkowo uważam, że po Adminach tego forum powinno się oczekiwać ciut więcej pokory i kulturalniejszego załatwiania zaistniałych problemów ... zwłaszcza między sobą ... prawda Hubeeert, i arekp :wink:

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 18-09-2007, 11:42   

arekp napisał/a:
Dalej, dysleksja .... ... to rowniez mylenie u/n, p/b itd. ale jakos nie zauwazam tego u piszacych na forum.

u mnie przede wszystkim na tym + przestawianie liter, bo z ortografią.jak wcześniej wspomniałem w miarę sobie poradziłem

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

macia 
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Wysłany: 18-09-2007, 12:38   

Do wszystkich piszących z błędami: pręgierz jest przede wszystkim dla Was(dla Nas!)! Nie rozumiecie tego? No to faktycznie dla Was nie ma sensu by on istniał... Mam jednak prostą radę - nie chcecie poprawić swoich błędów, to nie zaglądajcie do pręgierza (podobna ankieta była kiedyś na forum rozmów kontrowersyjnych. Wniosek: nie chcę czytać - nie zaglądam). Ja tam zaglądam, bo się czegoś nauczę i jako pomoc edukacyjna może być mi potrzebny. Dlatego głosuję za jego zachowaniem.
ex outlander 2.0 Turbo '06
ex gti colt CA5A '94
ex gti galant E33A DOHC '91
ex galant EA2A '01
ex galant E55A '95
Dlaczego kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon.
Jeśli pożyczyłeś komuś 20zł i ten ktoś się więcej nie pokazał, to prawdopodobnie warto było.

Aga 
Don't start with me! ;-)

Auto: Toyota RAV 4
Wysłany: 18-09-2007, 12:39   

ludzie, o czym my tu w ogóle dyskutujemy?!

Hubert i kilku innych forumowiczów zawzięcie próbuje bronić dyslektyków, podczas gdy Bartek jest najlepszym dowodem na to, że "jak się chce to można"

więc o co tu chodzi?
żeby sobie podyskutować i się posprzeczać?

dajcie już spokój

moim zdaniem temat powinien zostać a ci "przewrażliwieni" niech go nie czytają i będzie OK

Hubeeert napisał/a:
Koton gratuluję - zrozumiałeś jako jeden z nielicznych wypowiadających się w tym wątku o co mi chodzi. :) Chyba zawile piszę swoją drogą :?

Hubert, inni też zrozumieli tylko się z Tobą nie zgodzili
musisz wreszcie zrozumieć, że ludzie mają prawo do własnego zdania, niestety niejednokrotnie innego niż Twoje....

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-09-2007, 13:03   

Aga napisał/a:
Hubeeert napisał/a:

Hubert, inni też zrozumieli tylko się z Tobą nie zgodzili
musisz wreszcie zrozumieć, że ludzie mają prawo do własnego zdania, niestety niejednokrotnie innego niż Twoje....
Uff...
Jak to dobrze, że ktoś wyraził swoje zdanie (w tym również moje) w sposób przystępny i "friendly", bo ja już miałem napisane, że w myśl tego co napisał Hubert jestem durniem :badgrin:

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 18-09-2007, 13:15   

JCH napisał/a:
w sposób przystępny i "friendly"

no, no...
nawet ostatnio wyrażam się "friendly" :mrgreen:
jak miło
bo przecież do niedawna obok nicku Aga można było przeczytać nic innego, jak tylko "agresywna" :mrgreen:

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-09-2007, 13:30   

Hubeeert napisał/a:
Jeden z najbardziej aktywnych w tym wątku zarzuca innym lenistwo sam pisząc bez polskich znaków

Nie każdy ma polska wersję systemu, nie każdy pisze z Windows'a nie każdy może mieć pl znaki :badgrin:

Hubeeert napisał/a:
Dowiedziałem się też z tego wątku, że choroba zwana dysleksją wogóle nie istnieje. A ludzie na nią chorzy są leniami itd.

Nadinterpretujesz.

Hubeeert napisał/a:
Zasady tego forum wyraźnie mówią:
8.1. Forum jest przyjazne dla użytownika czyli nie bądź nieuprzejmy dla innych
Czy trzeba coś do tego dodawać?

Uważasz, że totalne olewanie zasad ortografii, poprawnej polszczyzny, składni interpunkcji itp. to przyjazność? Dlaczego mam cierpieć patrząc na takie kwiatki? To niby ja mam się dostosować w dół równając do poziomu kali umieć kali rozumieć kali olewać?

No nie Hubeewrt teraz to już przeginasz z taką argumentacją :badgrin:

DOBRZE że jest ta ankieta i mam nadzieje że jej wyniki nie zostaną przez adminów zignorowane. Jak już to nie trzeba było w ogóle jej robić i zamknąć temat i tyle. Skoro jest już ankieta to poczekajmy na wyniki i dostosujmy się do nich. :twisted:

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 18-09-2007, 13:41   

saphire napisał/a:
Skoro jest już ankieta to poczekajmy na wyniki i dostosujmy się do nich. :twisted:

... i miejmy nadzieję, że będą rozsądne
bo przewrażliwienie i nadinterpretacja (jak ładnie nazwałeś) na tym forum są porażające...
właściwie to niewiele można napisać, bo do każdego zdania zazwyczaj sie ktoś przyczepi....

Koton 
Forumowicz

Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
Wysłany: 18-09-2007, 14:00   

JCH napisał/a:
Koton napisał/a:
Jeszcze jedno... Taka wizja na przyszłość: zacznie się od poprawności ortograficznej, później krok dalej to wymóg zawartości merytorycznej, fachowej i technicznej odpowiedzi a skończy się końcem tego forum

Nie masz racji kolego. Poprawność merytoryczna a tym bardziej fachowa od dawna już istnieje na Forum. Tym bardziej na forum motoryzacyjnym jest ona wskazana! Koniecznością jest, gdy np. ja napiszę jakieś *cenzura* na temat Mitsu to pojawi się ktoś, kto sprostuje moją wypowiedź. Tego również Ty oczekujesz od tego Forum, tak sądzę. Tak więc o jego koniec nie martwiłbym się specjalnie.

Moja wypowiedz była troche na wyrost, tzn. chciałem pokazać że zbyt restrykcyjne podchodzenie do wielu kwestii spowoduje że pewne osoby stracą ochote do wypowiadania się.
Nie jestem przeciwko używaniu poprawnej polszczyzny ani merytorycznemu i fachowemu pisaniu na różnorakie problemu, wprost przeciwnie pdziwiam fachową wiedze wielu osób, ich krótkie konkretne odpowiedzi. I to jest jak najbardziej pozytywne.
Ale ta przemożna chęć by wszyscy wypowiadali się poprawnie realizowana jest w sposób który nie powinien mieć miejsca, bo może obrażać.

Cytat:
Koton, ...do całego Twojego postu ... to mogę właśnie stwierdzić, że jesteś osobą mocno przewrażliwioną na swoim punkcie, która nie przyjmuje choćby najmniejszych uwag pod swoim adresem, choćby nawet były anonimowe,

Sądy wyrażasz bardzo kategoryczne........ Prześledź moje posty z ostatnich 2 miesięcy a przekonasz sie że jest ich bardzo mało i o ile dobrze pamiętam żaden z nich nie znalazł się w temacie "pręgierz" :roll: .

Wg mnie forum nie jest miejscem jeżdżenia po kimkolwiek choćby intencje były najlepsze.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 18-09-2007, 14:05   

saphire napisał/a:
Nie każdy ma polska wersję systemu, nie każdy pisze z Windows'a nie każdy może mieć pl znaki
I to jest dla mnie jedyne uzasadnienie pisania bez fontów. Reszta to przyzwyczajenia, które można dowolnie zmieniać.

Aga 
Don't start with me! ;-)

Wysłany: 18-09-2007, 14:22   

Koton, czytam Twoje wypowiedzi i coraz częściej się zastanawiam, czy Ty w ogóle czytałeś "pręgierz"...
i które wypowiedzi są, Twoim zdaniem, aż takie obraźliwe....

czy cytowanie czyjegoś błędu bez podawania nicku jest takie obraźliwe?
czy pytanie jak poprawnie się coś tam pisze i dyskusja nad trudnością języka polskiego jest taka obraźliwa?
a czytałeś w "pręgierzu" dyskusję na temat dysleksji? czy ona rzeczywiście kogoś obrażała?
oczywiście poza przypadkami typu "uderz w stół....", no ale takie przyznawanie się do swoich błędów jest przecież dobrowolne..

coraz częściej mi się zdaje, że część osób tak mocno tu dyskutujących tak naprawdę nie czytywała "pręgierza" tylko bardzo lubi sobie ponarzekać, bez merytorycznych argumentów

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-09-2007, 14:32   

Skrajności nie są dobre w żadnej sytuacji niemniej jeśli się kogoś delikatnie i dyskretnie poprawia a nie ma efektu i zaangażowania ze strony takiego delikwenta to wtedy można wzmocnić środki perswazji poprzez zacytowanie odpowiednich baboli na pręgierzu. :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi