CHECK ENGINE |
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 25-09-2007, 03:45
|
|
|
viader napisał/a: | . Jakie teraz podjąć kroki aby to wyeliminować? |
Wyregulować, a jak nie pomoże wymienić czujnik. Poza prze&^%&$*^$ dostępem do dolnej śrubki operacja prosta jak wysikanie dziury w śniegu...... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 09:32
|
|
|
viader napisał/a: | wyskoczyła mi 14 czyli czujnik przepustnicy |
błąd 14 pokazuje się jak TPS ustawiony jest mniej niż 5% lub więcej niż 10%. Jak regulowałem klipera lewego źle ustawiłem TPS (poniżej 5%) i od razu aktywny błąd był 14. Przestawiłem i jest super. Żeby odkręcić dolną śrubkę trzeba się lekko spocić. Ale da radę. Mogę Ci to zrobić, ale nie wziąłem Palma do Wawki. Został w Olsztynie. Ale za tydzień w poniedziałek możemy się spotkać w Wawce (pracuję od poniedziałku do piątku) i temat załatwimy z zapaleniem fajki w 15 minut. |
|
|
|
 |
kris1976 [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2007, 21:34
|
|
|
a sprawdz dokladnie szczelnosc dolotu mam na mysli rure laczaca przeplywke z przepustnica przy nieszczelnosci bedzie pokazywal blad przepustnicy nio i oczywiscie proponuje sprawdzic ECU |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 26-09-2007, 20:13
|
|
|
Viader najistotniejsze co trzeba by zrobić to wyjąć komputer i sprawdzić stan elektrolitów. (Organoleptycznie wystarczy) uszkodzenia 5voltowych czujników w eclipsie spowodowane są wylaniem elektrolita i zwarciem w kompie ... temat stary jak sam eclips Wewnątrz, na płytce drukowanej ma być czysto (nie żebyś musiał sprzątać) jakikolwiek ślad "brdu" czy tez czegoś rozlanego powinien zaniepokoić. . Jak to sprawdzisz to dopiero zabieraj się za ewentualną wymianę wadliwego czujnika (w tym tez sondy lambda) inaczej wydasz kasę i kolejny czujnik poleci za chwile. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 26-09-2007, 20:26
|
|
|
cy_cek, palm leży na Solcu i kurz zbiera..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 13:40
|
|
|
Bartek napisał/a: | cy_cek, palm leży na Solcu i kurz zbiera..... |
w poniedziałek przywiozę swojego, bo widzę iż może się przydać. Pomogę kilku osobom.
viader skontaktuj się ze mną przez PW to umówimy się na konkretny termin. Tylko po niedzieli bo na weekend jadę do Olsztyna. A tam już mam umówionego kliperka na naprawę. |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 27-09-2007, 20:59
|
|
|
Super!!!Dzięki chłopaki napewno się odezwę bo kliperek musi działać tak jak powinien Odezwę się po poniedziałku bo muszę zajrzeć jeszcze do mechanika, mam do wymiany uszczelkę pod pokrywą zaworów, kupiłem też nowe świece i kable. No i przepustnica nie wiadomo kiedy czyszczona... |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 22:56
|
|
|
viader napisał/a: | No i przepustnica nie wiadomo kiedy czyszczona... |
sprawdzimy i wyczyścimy. Tylko do Tomasz82 muszę załatwić preparat do czyszczenia.
|
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 04-10-2007, 21:10
|
|
|
Dzięki Dominik za zdiagnozowanie miśka, mam nadzieje, że za tydzień ładnie go ustawimy i będzie śmigał jak trzeba |
|
|
|
 |
|