Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie grzeje na postoju i potrafi się zagrzać- co to może być?
Autor Wiadomość
marvood
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 11:29   Nie grzeje na postoju i potrafi się zagrzać- co to może być?

Co to może być? Chodzi o Sonate III 97 rok. Auto normalnie chyba się nagrzewa z tym ze jak jest bardzo zimno to zanim się nagrzeje w środku przy ciągłej jeździe ( bez zatrzymywania się ) to nagrzeje się po kilku minutach, choć wydaje mi się ze powinno się dużo szybciej nagrzewać.
A jak tylko się zatrzymam np. na światłach światłach to zaczyna dmuchać zimne powietrze...???!!! Oczywiście włączona jest dmuchawa i nawet jak na maksa ją ustawie to na postoju leci zimne powietrze.
Dodam jeszcze ze potrafi się zagrzać -tzn. temperatura dochodzi do maksimum i zaczyna wyciekać płyn (z tej rurki co zawsze powinno wyciekać gdy właśnie jest nadmiar płynu przez np. przegrzanie)
A gdy tylko ruszę, to zaczyna temperatura momentalnie spadać i jest ok...
No i jak się ruszy to oczywiście zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem w środku.
Co to może być- termostat tylko czy coś innego?

Z góry wielkie dzięki.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-11-2007, 11:39   

Za mało płynu
Zapieczony termostat
Zapowietrzzony układ
Zatkana nagrzewnica

Kolejność według mojej obserwacji częstotliwości występowania :wink:

Ryczymiś 
Nowy Forumowicz

Auto: Sigma 93 \ 3.0 24v
Wysłany: 07-11-2007, 12:35   

Raczej zapowietrzony miałem taki sam problem w Sigmie, drguga ewentualność (wyciek płynu przez przelew) nie trzyma korek chłodnicy są to korki tzw. ciśnieniowe watość ciśnienia to 1,1 bar.

marvood
[Usunięty]

Wysłany: 07-11-2007, 20:25   

ok jeżeli jest zapowietrzony układ to jak mogę to sprawdzić?
korek to chyba raczej trzyma jeżeli nie jak tom sprawdzić?
Jak myślicie jechać z tym do mechanika będzie w stanie sprawdzić to co to jest czy nie da się od razu sprawdzić, bo wolałbym uniknąć wymiany pół auta bo często tak bywa u warszawskich super mechaników...

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 07-11-2007, 22:56   

ja bym jeszcze postawił jak co na pompę wody.być może ona nie działa prawidłowo

marvood
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2007, 19:41   

Wszystko ładnie pięknie , tylko jak to wszystko sprawdzić...?! :(
Bo skoro mam wszystko po kolei wymieniać...
Bo jeżeli jest np. zamulony układ chłodzenia w silniku a w Hyundaiach tak jest często to wtedy wszystkie wysiłki na ,marne nie wiem od czego zacząć.

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 09-11-2007, 21:59   

co do pompy,zapal na letnim odkręć korek chłodnicy dodawaj gazu i patrz co się dzieje z płynem,jeśli pompa chodzi ok będzie widoczny przepływ płynu im większe obroty tym większy przepływ płynu,jak pompa siedzi nie ma takiej reakcji

[ Dodano: 09-11-2007, 22:03 ]
termostat wykręć i wrzuć do garnka z wodą,gotuj i obserwuj czy się otwiera przed wrzeniem

marvood
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2007, 22:24   

ok dzięki Slaw z tym odkręceniem korka od chłodnicy spróbuje jak będe miał czas, ale z tym termostatem to tak można...? :rolleyes: trochę drastyczna to metoda ale widac wiesz co piszesz.

Słyszałem że można w ogóle silnik załatwić na amen jak się coś takiego dzieje jak u mnie... :|
:evil:

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 11-11-2007, 12:13   

ten termostat wykręć i sprawdz tak jak slaw radzi - gdy woda się zagotuje usłyszysz klik w garnku -termostatek się otworzy a jak woda wystygnie zamknie się - to jest najskuteczniejsza i najprostsza metoda.....na głoda ...a jak nic takiego nie wystąpi -to do sklepu po nowy.pozdro/pozbyłeś się sigmy?/

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Wysłany: 11-11-2007, 20:35   

ten silnik lubi dobry olej i dobry układ chłodzenia,płyn też jest ważny,a termostat to tylko dwie śruby ale sprawdz tę pompę. jeśli pytanie było do mnie Zbyszku to swoje autko mam i sprawuje się cudownie.pozdrawiam i życzę bezpiecznej jazdy

Pele
[Usunięty]

Wysłany: 10-12-2007, 19:01   

moge troche pomoge... ten sam objaw mialem w swoim silniku... przyczyna byl zapowietrzony układ...

zrob to szybko bo te silniki bardzo tego nie lubia. ja przypłacilem przegrzaniem i potem paroma wymianami kosztowymi

bernards
[Usunięty]

Wysłany: 20-04-2008, 12:27   

Witam! Pytanie do Pelego. Jak najprościej i skutecznie odpowietrzyć układ chłodzenia?

Odpowiedz do tematu