Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: roch_27
26-11-2007, 08:10
OŚWIETLENIE USTAWIEŃ NAWIEWU I TEMPERATURY GALANT 1,8 96
Autor Wiadomość
Peter_s
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 20:03   OŚWIETLENIE USTAWIEŃ NAWIEWU I TEMPERATURY GALANT 1,8 96

Witam wszystkich. Posiadam "Misia" GALANT 1,8 1996, manual. Mam nieoświetlone pokrętła temperatury, dmuchawy i ustawień kierunku nawiewu. Nie wiem dlaczego nie świecą i ewentualnie co i jak trzeba zrobić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Nie jest to problem największej wagi ale przy jeździe nocnej potrafi wkurzyć. Mam jeszcze jeden problem. Chodzi mi o felgę. w przednim , prawym kole. Chcąc je zdjąć, okropnie się zdziwiłem, ponieważ nie chciało zejść. Po dłuższym waleniu młotem jakoś udało mi się wymieńić na zapas. Po paru dniach prbowałem założyć zrobione koło i to samo. Dopiero w warsztacie rozpierakiem udało sie je zdjąć. Czy ktoś ma na to receptę ?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-03-2007, 20:30   

Jeśli chodzi o pokrętła, to zapewne wystarczy zmienić żaróweczki ;)
A co do koła, to ono się po prostu zapieka. Trzeba psiknąć chyba smarem miedzianym (?) na piastę, wtedy się nie będzie zapiekać.
No i dziwne, że tylko to koło tak ma. Sprawdź, czy przypadkiem nie nagrzewa się zbytnio.

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

Peter_s
[Usunięty]

Wysłany: 02-03-2007, 20:41   

Dzięki za pomoc. Tylko może ktoś wie jak się dostać do żarwek?

kamilek 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Wysłany: 02-03-2007, 20:58   

Po pierwsze - sprawdź bezpieczniki.
Jak już będziesz pewnien stanu bezpieczników, to będziesz musiał dostać się do żaróweczek. W tym celu:
- podważ listwę od dźwigni biegów
- odkręć widoczne śrubki
- podważ panel
- odkręć pokrętła
Z tyłu masz żaróweczkę odpowiadającą za podświetlenie. Niekoniecznie jest zła. Mogą być druciki źle wygięte.

Galant E33 - koniec przygody

"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst

Peter_s
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 16:22   

O.K. Sprobuję jak mowisz. Trochę się boję coś uszkodzić ale chyba nie będzie tak źle.

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 03-03-2007, 19:26   

nie ma obawy, raczej nie ma co uszykodzic przy wymianie tej zarowki (T5 1.2W), wszystko gladko sie rozmontowuje.... Powodzenia :wink:

fuks
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 00:57   

Witam wszystkich!
jestem z Wami od niedawna, bo gala mam od 0,5 roku
po drodze sporo kłopotów ale z auta jestem i tak bardzo zadowolony - Misiek jest wspanialy, a 4D68 na razie spisuje sie ok, zaskoczyl mnie dynamicznoscia pozytywnie choć pewnie z czasem kucyków zabraknie :D :)

mam konkretne pytanie - jak zdjąć pokrętła panelu, a wlasciwe jak wyjąć go calego coby żaróweczki wymienic?? bo rozkrecilem alles, linki w srodku odczepilem i co dalej????

niekoniecznie chce cos urwac/ulamac :mrgreen:

dzieki za odp, Pozdrawiam i do zo na drogach !! :biggrin:

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 22-11-2007, 20:47   

fuks napisał/a:
jak zdjąć pokrętła panelu, a wlasciwe jak wyjąć go calego coby żaróweczki wymienic??

Może to pomoże:
http://www.mitsubishi-gra...oli+%B6rodkowej
Renata
EA5W

fuks
[Usunięty]

Wysłany: 22-11-2007, 23:26   

Dzięki, na pewno sie przyda w przyszłości ale mojego problemu nie rozwiązuje - chodzi mi dokładnie o dostanie sie do żarówek podświetlenia pokręteł nawiewu i okolic :) bo rozumiem, że one są wewnątrz całego panelu nawiewu, prawda? :oops:

Pozdawiam

długi
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 09:15   

fuks, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ( aktualnie nad tym pracuje i jeżdze z rozebrana deską) jest tyko jedna żaróweczka włożona od tyłu do panelu pokręteł więc nie trzeba zciągać pokręteł chociaż ja to zrobiłem: środkowe pokrętło trzeba tylko mocno pociągnąć a dwa boczne trzeba ścisnąć od tyłu na środku małymi szczypcami (tam mają zatrzaski, które przechpdzą przez panel)

U mnie przerabiam całe podświetlanie na niebiesko diodami, a zaczeło się od licznika :mrgreen:

fuks
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 11:59   

długi zupełnie jak ja - tez nie mam całego środka i jeżdżę :mrgreen:

chyba będę wiedział co i jak, dzięki wielkie za poradę, też zmieniam całość na niebiesko (teraz panel nie świeci wcale a zapalniczka i okolice miała zwykłe żarówki w niebieskich kapturkach- świeciły na biało :)

do licznika jakoś boję się zabrać :wink: ,ale jak już kupię żarówki (ledy everywhere, myślę ze najlepiej dyfuzyjne, do licznika też prawda?) to i licznik będę musiał rozebrać :lol:

jak czytałem wątek o podświetlaniu zegarów to nasunęło mi się pytanko: licznik to 2xW5W oraz 5xT5 ( inaczej zwane 3W), dobrze kumam?

btw. diody dyfuzyjne mam w podsufitce i spisują się bardzo dobrze, polecam, świecą całą powierzchnią :)

Podrawiam

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 12:27   

Widziałem na własne oczy efekt zmiany podświetlenia u długiego. Musze przyznać że byłem pod wrażeniem. Wyglądało kosmicznie tzn super :!:

długi
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 12:40   

fuks, Dyfuzyjne czyli matowe czy jakaś inna technologia (najnowsza technologia azerbejdżańska połączenia gumy z filcem) . Bo ja zakładałem matowe i raczej jest ok .
A z licznikiem nie ma problemu odkręcasz ramkę potem zegary i musisz je do siebie pociągnąć sa wciśnięte w 3 kostki zamocowane w tylnym wzmocnieniu deski. A żarówki w oprawkach, więc tylko wyciągasz żar. i lutujesz diody.Problem tylko z polaryzacja (metoda prób i błędów).
Ostatnio widziałem u contiego w klipsie podświetlanie na dywaniki i zachorowałem na coś takiego (kolor naturalnie niebieski juz mysle jak to zrobić)
Pozdrawiam i życze udanej zabawy
P.S.
Dioda LED niebieska matowa 3mm - 60 gr
Rezystor 1kOhm 0.125W - 2 gr
Cyna do lutowania z kalafonią 1,5mm -2 zł

Zrobić niebieskie podświetlanie w Galu BEZCENNE :D

Są rzeczy których kupić nie można. Za wszystkie inne zapłacisz swoją ciężko zapracowaną kaską
Ostatnio zmieniony przez długi 29-11-2007, 19:55, w całości zmieniany 1 raz  

fuks
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 14:35   

Zrobić niebieskie podświetlanie w Galu BEZCENNE :finga:

oczywiście, dyfuzyjne means matowe.
podświetlenie na dywaniki, masz na myśli neony? bo tą drogą chyba najłatwiej, oczywiście na diodach led, myślę ze wystarcza po 12diod.. :)

jak już uda mi sie zniebieścić całe wnętrze to wrzucę fotky tego zjawiska :)

Dzięki i powodzenia w kolorowaniu :D

P.S. do P.S.a
żarówka led wyjdzie podobnie, około 4 pln 8)

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 14:43   

fuks napisał/a:
podświetlenie na dywaniki, masz na myśli neony?

W Eclipse jest po jednej na stronę żarówce W5W. Więc spokojnie wystarczy po jednej diodzie ;)

Odpowiedz do tematu