|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: roch_27 26-11-2007, 08:10 |
OŚWIETLENIE USTAWIEŃ NAWIEWU I TEMPERATURY GALANT 1,8 96 |
Autor |
Wiadomość |
Peter_s [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 20:03 OŚWIETLENIE USTAWIEŃ NAWIEWU I TEMPERATURY GALANT 1,8 96
|
|
|
Witam wszystkich. Posiadam "Misia" GALANT 1,8 1996, manual. Mam nieoświetlone pokrętła temperatury, dmuchawy i ustawień kierunku nawiewu. Nie wiem dlaczego nie świecą i ewentualnie co i jak trzeba zrobić. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Nie jest to problem największej wagi ale przy jeździe nocnej potrafi wkurzyć. Mam jeszcze jeden problem. Chodzi mi o felgę. w przednim , prawym kole. Chcąc je zdjąć, okropnie się zdziwiłem, ponieważ nie chciało zejść. Po dłuższym waleniu młotem jakoś udało mi się wymieńić na zapas. Po paru dniach prbowałem założyć zrobione koło i to samo. Dopiero w warsztacie rozpierakiem udało sie je zdjąć. Czy ktoś ma na to receptę ? |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 02-03-2007, 20:30
|
|
|
Jeśli chodzi o pokrętła, to zapewne wystarczy zmienić żaróweczki
A co do koła, to ono się po prostu zapieka. Trzeba psiknąć chyba smarem miedzianym (?) na piastę, wtedy się nie będzie zapiekać.
No i dziwne, że tylko to koło tak ma. Sprawdź, czy przypadkiem nie nagrzewa się zbytnio. |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
Peter_s [Usunięty]
|
Wysłany: 02-03-2007, 20:41
|
|
|
Dzięki za pomoc. Tylko może ktoś wie jak się dostać do żarwek? |
|
|
|
 |
kamilek
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.4 A/T '87
Pomógł: 44 razy Dołączył: 15 Kwi 2006 Posty: 1107 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 02-03-2007, 20:58
|
|
|
Po pierwsze - sprawdź bezpieczniki.
Jak już będziesz pewnien stanu bezpieczników, to będziesz musiał dostać się do żaróweczek. W tym celu:
- podważ listwę od dźwigni biegów
- odkręć widoczne śrubki
- podważ panel
- odkręć pokrętła
Z tyłu masz żaróweczkę odpowiadającą za podświetlenie. Niekoniecznie jest zła. Mogą być druciki źle wygięte. |
_________________ Długa historia jeszcze nie mojego Galanta - 100% gotowy, teraz jak nowy
Galant E33 - koniec przygody
"Galant E15 - teraz już nie robią takich samochodów miał 20lat ale takiego komfortu to już nigdy później nie widziałem" - by Burst |
|
|
|
 |
Peter_s [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2007, 16:22
|
|
|
O.K. Sprobuję jak mowisz. Trochę się boję coś uszkodzić ale chyba nie będzie tak źle. |
|
|
|
 |
remkowsky [Usunięty]
|
Wysłany: 03-03-2007, 19:26
|
|
|
nie ma obawy, raczej nie ma co uszykodzic przy wymianie tej zarowki (T5 1.2W), wszystko gladko sie rozmontowuje.... Powodzenia |
|
|
|
 |
fuks [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 00:57
|
|
|
Witam wszystkich!
jestem z Wami od niedawna, bo gala mam od 0,5 roku
po drodze sporo kłopotów ale z auta jestem i tak bardzo zadowolony - Misiek jest wspanialy, a 4D68 na razie spisuje sie ok, zaskoczyl mnie dynamicznoscia pozytywnie choć pewnie z czasem kucyków zabraknie
mam konkretne pytanie - jak zdjąć pokrętła panelu, a wlasciwe jak wyjąć go calego coby żaróweczki wymienic?? bo rozkrecilem alles, linki w srodku odczepilem i co dalej????
niekoniecznie chce cos urwac/ulamac
dzieki za odp, Pozdrawiam i do zo na drogach !! |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
fuks [Usunięty]
|
Wysłany: 22-11-2007, 23:26
|
|
|
Dzięki, na pewno sie przyda w przyszłości ale mojego problemu nie rozwiązuje - chodzi mi dokładnie o dostanie sie do żarówek podświetlenia pokręteł nawiewu i okolic bo rozumiem, że one są wewnątrz całego panelu nawiewu, prawda?
Pozdawiam |
|
|
|
 |
długi [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 09:15
|
|
|
fuks, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ( aktualnie nad tym pracuje i jeżdze z rozebrana deską) jest tyko jedna żaróweczka włożona od tyłu do panelu pokręteł więc nie trzeba zciągać pokręteł chociaż ja to zrobiłem: środkowe pokrętło trzeba tylko mocno pociągnąć a dwa boczne trzeba ścisnąć od tyłu na środku małymi szczypcami (tam mają zatrzaski, które przechpdzą przez panel)
U mnie przerabiam całe podświetlanie na niebiesko diodami, a zaczeło się od licznika |
|
|
|
 |
fuks [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 11:59
|
|
|
długi zupełnie jak ja - tez nie mam całego środka i jeżdżę
chyba będę wiedział co i jak, dzięki wielkie za poradę, też zmieniam całość na niebiesko (teraz panel nie świeci wcale a zapalniczka i okolice miała zwykłe żarówki w niebieskich kapturkach- świeciły na biało
do licznika jakoś boję się zabrać ,ale jak już kupię żarówki (ledy everywhere, myślę ze najlepiej dyfuzyjne, do licznika też prawda?) to i licznik będę musiał rozebrać
jak czytałem wątek o podświetlaniu zegarów to nasunęło mi się pytanko: licznik to 2xW5W oraz 5xT5 ( inaczej zwane 3W), dobrze kumam?
btw. diody dyfuzyjne mam w podsufitce i spisują się bardzo dobrze, polecam, świecą całą powierzchnią
Podrawiam |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 12:27
|
|
|
Widziałem na własne oczy efekt zmiany podświetlenia u długiego. Musze przyznać że byłem pod wrażeniem. Wyglądało kosmicznie tzn super |
|
|
|
 |
długi [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 12:40
|
|
|
fuks, Dyfuzyjne czyli matowe czy jakaś inna technologia (najnowsza technologia azerbejdżańska połączenia gumy z filcem) . Bo ja zakładałem matowe i raczej jest ok .
A z licznikiem nie ma problemu odkręcasz ramkę potem zegary i musisz je do siebie pociągnąć sa wciśnięte w 3 kostki zamocowane w tylnym wzmocnieniu deski. A żarówki w oprawkach, więc tylko wyciągasz żar. i lutujesz diody.Problem tylko z polaryzacja (metoda prób i błędów).
Ostatnio widziałem u contiego w klipsie podświetlanie na dywaniki i zachorowałem na coś takiego (kolor naturalnie niebieski juz mysle jak to zrobić)
Pozdrawiam i życze udanej zabawy
P.S.
Dioda LED niebieska matowa 3mm - 60 gr
Rezystor 1kOhm 0.125W - 2 gr
Cyna do lutowania z kalafonią 1,5mm -2 zł
Zrobić niebieskie podświetlanie w Galu BEZCENNE
Są rzeczy których kupić nie można. Za wszystkie inne zapłacisz swoją ciężko zapracowaną kaską |
Ostatnio zmieniony przez długi 29-11-2007, 19:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
fuks [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 14:35
|
|
|
Zrobić niebieskie podświetlanie w Galu BEZCENNE
oczywiście, dyfuzyjne means matowe.
podświetlenie na dywaniki, masz na myśli neony? bo tą drogą chyba najłatwiej, oczywiście na diodach led, myślę ze wystarcza po 12diod..
jak już uda mi sie zniebieścić całe wnętrze to wrzucę fotky tego zjawiska
Dzięki i powodzenia w kolorowaniu
P.S. do P.S.a
żarówka led wyjdzie podobnie, około 4 pln |
|
|
|
 |
conti64 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-11-2007, 14:43
|
|
|
fuks napisał/a: | podświetlenie na dywaniki, masz na myśli neony? |
W Eclipse jest po jednej na stronę żarówce W5W. Więc spokojnie wystarczy po jednej diodzie |
|
|
|
 |
|
|