Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Regulacja świateł mijania
Autor Wiadomość
dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 17:49   [EAxx] Regulacja świateł mijania

Do regulacji przeznaczone sa dwie zabkowane nakretki / prawdopodobnie /Jedna z boku a druga u gory reflektora.Ktora co reguluje ? Czy aby wkretakiem gwiazdkowym sie to robi ?
Ostatnio zmieniony przez robertdg 12-12-2009, 15:21, w całości zmieniany 1 raz  

dziobass
[Usunięty]

Wysłany: 23-11-2007, 21:38   

Podpinam się pod pytanie. U mnie jeden reflektor (prawy) świeci wyraźnie wyżej niż lewy. Ponadto silniczek się ślizga, więc nie da rady tego ustawić za pomocą elektroniki. A problem polega na tym, że dość czesto kierowcy TIRów błyskają mi długimi, prawdopodobnie myśląc ze ja jade na długich :? Średnio przyjemne. Czy da się to ręcznie wyregulować?

PLPynton
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 10:41   

panowie, tu nie chodzi o wasza przyjemnosc jazdy chyba nie? raczej o bezpieczenstwo jadacych z naprzeciwka. prosze pojechac na ustawienie swiatel tam gdzie sie tym zajmuja. nie kosztuje to duzo i zajmuje moze 10 minut. samemu swiatel sie nie ustawia, to jest nawet karalne i nie mozna na forum namawiac do czegos takiego :-X prosilbym co za tym idzie o poniechanie dalszych pytan w tym temacie na lamach forum.

swees 
Mitsumaniak

Auto: Volvo V60 CC T5 2018
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-11-2007, 11:38   

PLPynton napisał/a:
panowie, tu nie chodzi o wasza przyjemnosc jazdy chyba nie? raczej o bezpieczenstwo jadacych z naprzeciwka. prosze pojechac na ustawienie swiatel tam gdzie sie tym zajmuja. nie kosztuje to duzo i zajmuje moze 10 minut. samemu swiatel sie nie ustawia, to jest nawet karalne i nie mozna na forum namawiac do czegos takiego :-X prosilbym co za tym idzie o poniechanie dalszych pytan w tym temacie na lamach forum.

oui monsieur! popieram

dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 11:45   

Jezeli ktos z panow/pań zna odpowiedz na zadane pytanie -prosze odpowiedziec.

Ci co biora 10zl za ustawianie ;przykrecili mi felgi stalowe na nakretki od alusow,a inni w ASO W-wa Al.Jerozolimskie/ wtloczyli w silnik 5,5l oleju.Jak w Carinie zaczeli regulowac to ukrecili srube regulacyjna.

Tak,ze bardzo prosze bez zbednego filozofowania.
---------------------------------------------------------------------

[quote="PLPynton"]panowie, tu nie chodzi o wasza przyjemnosc jazdy chyba nie? raczej o bezpieczenstwo jadacych z naprzeciwka
---------------------------------------------------------------------
A ja glupi sadzilem,ze do oswietlania drogi przed pojazdem!!!
Ostatnio zmieniony przez dziejo 26-11-2007, 19:33, w całości zmieniany 1 raz  

yrdn 
Forumowicz

Auto: SB 1.8 2009
Wysłany: 24-11-2007, 12:08   

U mnie oba reflektory swieca rowno, ale nizej na najwyzszym ustawieniu
niz w sluzbowej toyocie. Widac roznice, ale nie nastrecza to problemow w
prowadzeniu po zmorku. Innych tez nie oslepia. Z kolei drogowie swiatla
po prostu wymiataja :D

A jesli komus jeden swieci wyzej niech jedzie jak najszybciej do np. okregowej
stacji kontroli pojazdow i wyreguluja :-) Wiecie jak to wyglada, jeden reflektor
daje czesto natezeniem swiatla drogowego i moze byc niebezpieczny.

PS
wczoraj wieczorem jak wracalem z trojmiasta jechalem z przeciwmgielnymi z przodu
[pogoda iscie dedykowana pod tego typu swiatala]i na jednym ze skrzyzowan z
sygalizacja swietlna podbiega do mnie gosc i mowi, ze w lusterkach nie widzi nic
innego procz moich halogenow... wazne bylo jednak to, ze on nie mial w ogole swiatel
pozycyjnych na naczepie z czterema dostawczymi ducato!!! zamknal sie i dal sie
grzecznie wyprzedzic :mrgreen:

taka dygresja mala :P

M4mooT
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 12:40   

ja to zeby ustawic swiatla potrzebuje jakos tanio lewy reflektor bo mocowania polamane ;/ jak ktos ma namiar na tania czesc mocujaca chocby to plz o info. na razie jezdze na opuszczonych w dol tym pokretlem ustawionym na 4 :) wiec raczej nie powinno byc problemow.

dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2007, 16:23   

Panowie-bardzo prosze na temat jak w tytule !!!

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 24-11-2007, 20:49   

PLPynton napisał/a:
panowie, tu nie chodzi o wasza przyjemnosc jazdy chyba nie? raczej o bezpieczenstwo jadacych z naprzeciwka

Popieram :!:
ajesli chodzi o regulację to podstaw pod murem i kręć ą u góry zobaczysz czy idzie góra/dół, czy prawo/lewo i będziesz wiedział która jest która.
Renata
EA5W

dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 13:10   

Swiatla na testerze-wychodza za nisko -pomimo ustawienia na max do gory./ taka odpowiedz fachowcow od regulacji /
Probe ze sciana staralem sie przeprowadzic osobiscie.Mam wrazenie ,ze krecenie nic nie daje.Swiatla nie reaguja rowniez na pokretlo z kabiny / gora /dol /
??????????????????????????

malamb
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 14:20   

pozostaje ci tylko wyjąc lampe i ja rozebrać, sprawdzić czy nie jest zerwany gwint w regulacji. U mnie regulacja w kabinie działa, ale jadąc w nocy na mijania jest znacznie za nisko. Kręciłem też przed ścianą i nic nie dało, sam też zrobie to co Ci zaproponowałem.

dziejo
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 19:51   

No wlasnie .Moze ktos przerabial ? Jaka jest zaleznosc regulacji z kabiny do nakretek w komorze silnika.Skoro nie moge opuscic z kabiny to moze jakis stan ,,zerowy'' zostal zle ustawiony ? Mam wrazenie ,ze moje reflektory mogly byc juz kiedys demontowane.Moze przy montazu ktos ,czegos niedopatrzyl ?
malamb - jezeli razwiazesz swoj problem -daj znac.

Oczekiwalbym technicznych i konkretnych porad-jesli to mozliwe.Popierdaczyc mozemy na forum ogolnym./ to tak na marginesie do panow z PL i Bielska/

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 26-11-2007, 08:49   

dziejo napisał/a:
Do regulacji przeznaczone sa dwie zabkowane nakretki

nie ma żadnych nakrętek ....wystarczy jeden kluczyk ...chyba 6mm i kręcić wystającą "regulacją" ...o tu:

dziejo, dziobass, jak już sobie ręcznie wyrównacie prawą lampę do lewej, czy na odwrót ... to jednak polecam zgodnie z przedmówcami udać się na jakąś stację diagnostyczną i wydać tą dychę.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

roch_27 
moderator
Nutrix Bi-Turbo

Auto: Arteon Shooting Brake R
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 26-11-2007, 09:47   

akbi napisał/a:
nie ma żadnych nakrętek ..
nie prawda :P

poniżej zamieszczam foto z instrukcja regulacji

pozdro

ARMA PACIS FULCRA - Broń dźwignią pokoju

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 26-11-2007, 09:57   

roch_27 napisał/a:
akbi napisał/a:
nie ma żadnych nakrętek ..
nie prawda :P

no to gdzie sa te nakretki??
Ustawienie reguluje się tym kluczykiem z Twojego obrazka (drugiego od dołu), ale tam nie ma nakrętek, tylko coś takiego jak na mojej fotce

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

Odpowiedz do tematu