|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Kolizja na drodze ekspresowej |
Autor |
Wiadomość |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-11-2007, 10:49
|
|
|
Cytat: | Oddział 6 Wyprzedzanie
Art. 24. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany przed wyprzedzaniem upewnić się w szczególności,
czy:
1) ma odpowiednią widoczność i dostateczne miejsce do wyprzedzania bez utrudnienia komukolwiek
ruchu;
2) kierujący, jadący za nim, nie rozpoczął wyprzedzania;
3) kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania
innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu.
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a
zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania
pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
3. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony
wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5 i 10.
4. Pojazd szynowy może być wyprzedzany tylko z prawej strony, chyba że położenie torów
uniemożliwia takie wyprzedzanie lub wyprzedzanie odbywa się na jezdnijednokierunkowej.
5. Wyprzedzanie pojazdu lub uczestnika ruchu, który sygnalizuje zamiar skręcenia w lewo, może
odbywać się tylko z jego prawej strony.
6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim
zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika
jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia
wyprzedzania.
7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1) przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2) na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
8. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscach, o których mowa w ust. 7 pkt 1 i 2, na jezdni:
1) jednokierunkowej;
2) dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami ruchu, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża
na część jezdni przeznaczoną do ruchu w kierunku przeciwnym - w miejscu, gdzie jest to zabronione
znakami na jezdni.
9. Dopuszcza się wyprzedzanie w miejscu, o którym mowa w ust. 7 pkt 3, pojazdu sygnalizującego
zamiar skręcenia, pod warunkiem że kierujący nie wjeżdża na część jezdni przeznaczoną do ruchu w
kierunku przeciwnym.
10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy
pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
11. Zabrania się wyprzedzania pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym.
|
|

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 28-11-2007, 11:09
|
|
|
Najczęściej łamane przepisy:
pkt 1
pkt 6
pkt 5
pkt 2
pkt 7
pkt 10
pkt 11 (ale chyba tylko w Warszawie ) |
|
 |
Chili [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 14:06
|
|
|
Akbi napisał:
Cytat: | to po wyprzedzeniu takiego blokujacego lewy pas, ustawiam sie przed nim i zwalniam maksymalnie ... a jak ktos mnie mocno zirytuje to nawet stane w miejscu. |
Wiesz co powiem Ci tak że z Twojego opisu wynika że jeździmy raczej podobnie i nawet cytowane zdanie było mi bliskie ale. . . . do pewnego momentu.Kiedyś napotkałem pacjenta na drodze który notorycznie doprowadzał mnie do szewskiej pasji nie zjeżdżając na prawy pas mimo że luki między TIRami był dość duże, jako że ja mogłem nie zdążyć bzyknąć go prawą stroną najpierw grzecznie włączyłem kierunek aby zobaczył że chcę go wyprzedzić, potem zacząłem migać długimi - NIC. Kiedy udało mi się go już bzyknąć prawą zrobiłem dokładnie tak jak ty to napisałeś czyli przed niego i w hebelek. Szkopuł był w tym że okazało się że to urocza blondynka która za 3 km miała skręt w lewo i bała się że nie zdąży zmienić pasa na lewy w związku z czym jechała nim CAŁY CZAS. Nieszczęście polegało na tym że jak zobaczyła przed sobą ostre hamowanie to zamknęła oczy,wcisnęła hamulec i dosłownie o włos a doszło by do tragedi. Potem z nią gadałem i z uśmiechem jej powiedziałem że niektórzy powinni jeździć taksówką. Od tej pory już nie hamuje przed kimś bo nie chce mieć czyjegoś życia na sumieniu. Urzywam za to takich słów że nawet moja córka która jeździ do przedzszkola je zna |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 28-11-2007, 14:18
|
|
|
Chili, ja nie napisałem, że "daję po heblach" (choć tak też mi się zdarzyło ze 2/3 razy, ale wówczas bacznie obserwowałem wsteczne lusterko ) ... po prostu jak już jestem przed takim "władcą lewego pasa" to spokojnie na przestrzeli 100/200 metrów zwalniam do prędkości np 10/20 km/h (w ekstremalnych przypadkach staję w miejscu na 5/10 sekund) ... oczywiście, robię to tylko wówczas, jeśli droga jest pusta i przez mój "pouczający" manewr nie będzie musiał zwalniać jakiś inny postronny kierowca. |

|
|
|
 |
Chili [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 18:07
|
|
|
No to właśnie tak teraz i ja robię A co do gwałtownego hamowania to już pisałem |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-11-2007, 18:09
|
|
|
ja tez zjezdzam na prawy, ale wtedy wyprzedzalismy ciezarowke i troche ich (ciezarowek) jeszcze przed nami bylo
natomiast wszystko, co piszecie o ludziach 'tarasujacych' lewy pas, o za szybkiej jezdzie, blokowaniu, itd. itp. jest zwyczajnie niezgodne z prawem
lamiac te przepisy robicie podobnie jak pospolity zlodziej czy morderca - w sensie zlamania tego czy owego paragrafu a nie w sensie skali problemu
powiem wiecej - robicie gorzej niz wyzej wymienieni, bo poruszajac sie autem zdawaliscie egzamin i otrzymaliscie prawo jazdy, ktore to obliguje do zachowania sie wg scisle okreslonych wytycznych
jak ich nie akceptujecie, to znaczy, ze problem jest w was, a nie w ludziach jadacych prawidlowo
doby sie nie wydluzy (Patryk), wiec musisz inaczej to zalatwic - moze zmien prace? |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 28-11-2007, 18:39
|
|
|
Częściowo musze się zgodzić z Krzyżakiem w odniesieniu fo wychowywania innych kierowców. nigdy nie będe tego praktykował. I nie chciałbym żeby ktoś to zastosował wobec mnie kiedykolwiek, naprawde. Nienawidze gdy ktoś mnie ogranicza w jakikolwiek sposób. I dlatego ja nie ograniczam innych.
Z tym porównywaniem do przestępców. co prawda nie ta skala przewinienia(wychowywanie innych kierowców) aczkolwiek bardzo brzydkie zachowanie.
Z tą za krótką dobą podobnie. Jeśli ktoś chce wyrobić się ze wszystkim i się spieszy to ja nie będe w tym przeszkadzał. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 28-11-2007, 20:03
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | powiem wiecej - robicie gorzej niz wyzej wymienieni, bo poruszajac sie autem zdawaliscie egzamin i otrzymaliscie prawo jazdy, ktore to obliguje do zachowania sie wg scisle okreslonych wytycznych
jak ich nie akceptujecie, to znaczy, ze problem jest w was, a nie w ludziach jadacych prawidlowo | Czy gorzej to nie wiem, bo oni też łamią przepisy, a jak sam napisałeś nie chodzi o wartościowanie, ale o fakt.
Krzyzak napisał/a: | doby sie nie wydluzy (Patryk), wiec musisz inaczej to zalatwic - moze zmien prace? | Zmień prace, zmień znajomych, zmień rodzinę i zmień życie
To chyba łatwiej tamtemu zmienić pas . Tym bardziej że przepisy go do tego obligują. |
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24321 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 28-11-2007, 21:30
|
|
|
cns80 napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | powiem wiecej - robicie gorzej niz wyzej wymienieni, bo poruszajac sie autem zdawaliscie egzamin i otrzymaliscie prawo jazdy, ktore to obliguje do zachowania sie wg scisle okreslonych wytycznych
jak ich nie akceptujecie, to znaczy, ze problem jest w was, a nie w ludziach jadacych prawidlowo | Czy gorzej to nie wiem, bo oni też łamią przepisy, a jak sam napisałeś nie chodzi o wartościowanie, ale o fakt. |
Chodzilo mi, ze do prowadzenia pojazdu trzeba zdobyc uprawnienia - sam sie o nie starasz, sam swiadomie zgadzasz sie na postepowanie wg kodeksu itp.
Zeby byc bandziorem nie trzeba uprawnien - wystarczy zlym czlowiekiem byc. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
|
Wysłany: 28-11-2007, 21:32
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | natomiast wszystko, co piszecie o ludziach 'tarasujacych' lewy pas, o za szybkiej jezdzie, blokowaniu, itd. itp. jest zwyczajnie niezgodne z prawem |
Jazda lewym pasem, kiedy prawy jest wolny, też jest niezgodna z prawem
I to ona własnie powoduje, że niektórzy na przykład wyprzedzają prawym - nie odwrotnie
[ Dodano: 28-11-2007, 21:47 ]
Krzyzak napisał/a: | Chodzilo mi, ze do prowadzenia pojazdu trzeba zdobyc uprawnienia - sam sie o nie starasz, sam swiadomie zgadzasz sie na postepowanie wg kodeksu itp. |
I świadomie zgadzasz się na to, że w Polsce mamy ruch prawostronny i powinniśmy się poruszać prawym pasem, kiedy tylko ten jest wolny |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Jurop [Usunięty]
|
Wysłany: 28-11-2007, 22:39
|
|
|
A ja powiem tak przedstawicielom zawsze sie śpieszy a to dlatego że ich szefowie bądź kierownicy tak układają im plan dnia bądź listę odwiedzin że wpisują sobie w różnych programach czas przejazdu z pkt. A do pkt. B i ich nie obchodzi że jak TY tam jedziesz to tam jest korek a w mapie jest czas przejazdu w płynnym ruchu i potem to trzeba nadrabiać a poza tym większość koncernów zatrudniających największą ilość PH dość często opłaca im kursy z szybkiej ale zarazem bezpiecznej jazdy. |
|
|
|
 |
krzysio1972
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5W, Carisma 4G92
|
Wysłany: 28-11-2007, 23:14
|
|
|
Matejko napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | - 4 pkt i 200 zl za wyprzedzanie z prawej strony poza obszarem zabudowanym. |
albo ja czegos nie wiem albo mnie pani zle nauczyla, bo z tego co pamietam to jesli mamy jezdnie z dwoma pasami ruchu w jedna i druga strone oddzielone pasem zieleni, to mozemy wyprzedzac z prawej ?? |
W sumie dobrze Cie Pani uczyla, ale mozliwosc nie wynika z ilosci pasow, a dlatego, ze obwodnica jest jednokieunkowa!!! (na obwodnicy jest pas zieleni i barierka, to nie jest droga dwukierunkowa, tam sa dwie jednokierunkowe dwupasmowe jezdnie).
Ja bym takiego mandatu nie przyjal, a w sadzie bym wygral, jest juz calkiem sporo orzeczen w takich sprawach.
akbi napisał/a: | 10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,
przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej; |
A w zwiazku z powyzszym mandat:
Krzyzak napisał/a: | - 6 pkt i 300 zl za spowodowanie kolizji |
tez jest niesluszny, bo to nie PH byl sprawca wypadku, a zmieniajacy pas!
Zreszta ten policjant to wogole jakis popapraniec, nawet gdyby to nie byla jezdnia jednokierunkowa i nie mozna by bylo wyprzedzac to i tak sprawca jest zmieniajacy pas, PH wtedy powinien dostac mandac tylko za wyprzedzanie po prawej i ewentualnie w rozliczeniach ubezpieczen byl by wspolwinnym.
PH przyjal mandat? |
_________________ Krzysio
Carisma 1.6 GL '96
Galant 2.5 V6 '97 |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 29-11-2007, 09:27
|
|
|
Krzyzak napisał/a: | lamiac te przepisy robicie podobnie jak pospolity zlodziej czy morderca - w sensie zlamania tego czy owego paragrafu a nie w sensie skali problemu
powiem wiecej - robicie gorzej niz wyzej wymienieni, bo poruszajac sie autem zdawaliscie egzamin i otrzymaliscie prawo jazdy, ktore to obliguje do zachowania sie wg scisle okreslonych wytycznych |
Darku .... jeśli Ci co są super kierowcami w odniesieniu do przepisów i zawsze się do nich stosują, przestaną mi zarysowywać auto podczas gdy usiłują zaparkować na parkingu, przestaną wjeżdżać z podporządkowanej tuż przed nadjeżdżający samochód (ostatni przykład Firka) i nie będą jeździć środkiem drogi gdy jadą na terenie NIE zabudowanym z prędkością 50 km/h ... to ja też zacznę jeździć z przepisową prędkością i wg pozostałych przepisów.
Póki co, generalnie nie zwracam uwagi na wszelkie znaki mówiące o ograniczeniach prędkości ... Stosuję się jedynie do własnej oceny drogi.
Dodam jeszcze, że jedną z dwóch moich zasad na drodze jest: "Jechać tak, aby nie ingerować w jazdę innego kierowcy, ani w żaden sposób jego nie blokować" ... oczywiście wszystko w ramach możliwości, bo przecież nie jestem przezroczysty ... chodzi mi o to, że moje łamanie przepisów nie może dodatkowo wpływać na innego kierowcę, aniżeli bym jechał w 100% przepisowo. |

|
|
|
 |
gigant87
Mitsumaniak

Auto: BMW 3GT
|
Wysłany: 29-11-2007, 09:28
|
|
|
zaraz zaraz, to wychodzi na to, że to auto zmieniło pas wbijając się w PH, czyli nie popatrzył w lusterka...
nie mówiąc o tym, że powinien dostać mandat za blokowanie lewego pasa
pomijając kwestię przepisów, ale odwołując się do zwykłej kultury na drodze, jeśli ktoś jedzie szybciej w żadnym wypadku go nie blokuję, jak tylko mam miejsce to zjeżdżam na prawy, a to że jadę z max dopuszczalną prędkością ma niewielkie znaczenie... |
_________________ Była:Mitsubishi Carisma '96 1.6 automat HTB
Obecnie: F34 |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 29-11-2007, 10:30
|
|
|
Ograniczenia prędkości są w tym kraju wymyślane na poczekaniu. Przykłady:
Wiadukt na trasie toruńskiej (był tam śmiertelny wypadek) - wiadukt grozi zawaleniem, a wypadek był w zimie przy 160 km/h, ale nasi myśliciele postawili ograniczenie do 40 km/h (nikt go nie respektuje, a Straż m(w)iejska ma zarobek).
ul. Żagańska przy Centrum Zdrowia Dziecka - ograniczenie do 40 km/h na drodze jednojezdniowej dwupasmowej . Są pasy z wysepką, ale nie ma sygnalizacji świetlnej, bo po co ? Lepiej zrobić ograniczenie.
Tunel wzdłuż Wisły - ograniczenie do 50 km/h na trzypasmówce NC
Takich kwiatków jest multum.
Jechałem raz zgodnie z przepisami ciężarówką z Gdyni do Warszawy i zajęło mi to całą noc. Powiedziałem : "nigdy więcej".
Wracając do tematu to PH w mojej ocenie nie jest winien kolizji, a co najwyżej jest współwinny. Ponieważ wyprzedzany nie zachował należytej ostrożności i nie spojrzał w lusterko. Dodatkowo nie respektował przepisu o ruchu prawostronnym. PH może być winny przekroczenia prędkości (jeśli mu udowodnią), nieprzepisowego wyprzedzania i niesygnalizowania manewru (jeśli zjechał na prawy bez użycia kierunkoskazu). |
|
 |
|
|