Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozmiar opon dla Eclipsa 1G 15"
Autor Wiadomość
Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-07-2007, 11:00   

conti64 napisał/a:
Ale dzięki profilowi "55" to spalanie spadnie :D

Tylko pozornie, w/g licznika :)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Liść
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 14:32   

ja na początu mailem na oryginalnych felgach15'' 60/195 teraz mam 17'' 45/215/225(świetnie trzyma sie suchej nawierzchni na dziurach jest tak sobie) a na zimę kopiłem 15'' 60/195(lepiej trzyma sie drogi na śliskiej nawierzchni większy komfort na dziurach)... odradzam mniejszych opon niż 60/195 15'' :wink:

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 19:26   

Liść, na MEKP jest akurat poruszany temat opon do naszych aut. i nie zgodzę się z Tobą w temacie [...mniejszych opon niż 60/195 15''] zasada jest że na zimę zakładamy węższe opony od nominałów. :wink:

Liść
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 19:42   

hee to wiem ze zima im większy nacisk na płaszczyznę tym lepiej ale miski 1g waza dość duzo a a jeśli wsp. wysokości będziesz mail mniej niż 60 to komfort jazdy spada;/ a co do szerokości to sie zgodzę ze zima lepiej węższe:) teraz smiagałem na 225 tyłek ucieka obrazu na ślizgim;/ ogólnie to nie polecam małych profili na 15'' a szerokość to zależnie od sezonu tak jak mówisz :)

conti64
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 20:15   

Liść napisał/a:
a jeśli wsp. wysokości będziesz mail mniej niż 60 to komfort jazdy spada

Liść, to chyba odwrotnie!! Aby zachować parametry to koła to przy mniejszej szerokości musimy zwiększyć profil - Liść, praw fizyki Pan nie zmienisz ;)
195/60/15 > 185/65/15
Poczytaj sobie na MEKP

Liść
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 02:51   

mi mniejszy profil tym mniejsze wysokość opony.... masz ta sama szerokość i profil 45 a 60 czym sie wygodniej smiga? 45 bedzie twarde;/

ziggi
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 16:44   

conti64 napisał/a:
Liść napisał/a:
a jeśli wsp. wysokości będziesz mail mniej niż 60 to komfort jazdy spada

Liść, to chyba odwrotnie!! Aby zachować parametry to koła to przy mniejszej szerokości musimy zwiększyć profil - Liść, praw fizyki Pan nie zmienisz ;)
195/60/15 > 185/65/15
Poczytaj sobie na MEKP

Powitka conti64, pozdro z MEKP :D
Zgodze sie z Toba, ze aby zachować parametry koła (tzn. promien) to przy mniejszej szerokości musimy zwiększyć profil

Ale jesli chodzi o sam profil to jest odwrotnie:
0.60*195mm=117mm < 0.65*185mm=120.25mm
praw matematyki Pan nie zmienisz :P

No i zgadzam sie z Lisciem - im mniejszy profil tym twardziej, stabilniej ale i mniej komfortowo, im wyzszy profil tym bardziej auto ''plywa w zakretach'' ale i siedzenie ma miekcej na dziurach :D

Liść
[Usunięty]

Wysłany: 06-12-2007, 17:26   

=D> :wink: w końcu ktoś zrozumiał o co mi chodzi :) a jeśli jeśli chodzi o parametry kola to wiem ze to działa w dwie stron:)

Odpowiedz do tematu