[CA1A 1.3] Brak cisnienia w cylindrach. |
Autor |
Wiadomość |
bartt21 [Usunięty]
|
Wysłany: 13-12-2007, 21:39 [CA1A 1.3] Brak cisnienia w cylindrach.
|
|
|
Witam. Zostawilem samochod u elektryka, bo mi przerywal, gubil obroty,czasami gasl na wolnych obrotach nie odpalal za pierwszym razem i duzo palill. Elektryk stwierdzil ze w cylindrach mam za male cisnienie i ze zawory moga byc spieprzone. Czy to powazna usterka i ile moze kosztowac naprawa??Warto naprawiac ??
[ Dodano: 14-12-2007, 10:13 ]
Mial ktos podobna sytuacje?? wiecie jak to naprawic??
Z gory dzieki za odpowiedzi bo troche malo ich a dodam ze zalezy mi na pomocy. |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-12-2007, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Milosz_GLXi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 19:25
|
|
|
Po pierwsze to jakis zmyslny elektryk, ze ma miernik cisnienia. 2 zaprowadz auto do mechanika samochodowego jak sam tego robil nie bedzie, on zrobi probe olejowa i Ci powie czy to zawory czy pierscienie. 3 Dziwne ze auto zgubilo cisnienie we wszystkich cylindrach. Jaki przebieg ma ten silnik? Z wlasnego doswiadczenia wiem ze silnik ktory pracuje nawet bez pierscieni bedzie mial na tyle dobra kompresje ze nie bedzie przerywal tylko bedzie mulowaty paliwozerny itd. Ale bedzie chodzil. Masz LPG w aucie?
Koszt naprawy ciezko ocenic bez zdjecia glowicy jezeli faktycznie jest brak cisnienia w cylindrach. Jak mozesz powiedz jakie jest to cisnienie na poszczegolnych cylindrach. Sprawnny silnik benzynowy powinien miec w granicach 12 bar. |
|
|
|
 |
cleos18 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 19:40
|
|
|
Ja w moim Colcie mialem podobne atrakcja, auto mi przerywali i gaslo na wolnych obrotach az calkiem stanelo i okazalo sie ze aparat zaplonowy padl na amen wiec radze sprawdzic kopulke i ja przeczyscic z bialego osadu nawt jak to nie to ale dostac aparat do CAO jest ciezko i musialem kupic caly silnik z aparatem |
|
|
|
 |
bartt21 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 21:32
|
|
|
Auto nie zgubilo cisnienia we wszystkich cylindrach. Dwa sa sprawne, na jedbym mialem wedlug elektryka 4bar pozniej 15, 12, 14bar. Auto ma przejechane 145tys. a kupilem je gdy mialo o polowe mniej. Mam tez gaz zalozony bo palil jak smok i nadal tak pali. |
|
|
|
 |
Milosz_GLXi [Usunięty]
|
Wysłany: 14-12-2007, 21:47
|
|
|
Znajac zycie to 80% takich przypadkow konczy sie wymiana zaworow w tym cylindrze.
Odstaw auto do mechanika z nastawieniem ze min 500PLN wezmie. Ale przerywanie jest chyba sprawa nie zwiazana z brakiem cisnienia
Tak czy inaczej jest to sprawa ktora wymaga interwencji. |
|
|
|
 |
wojmi1
Mitsumaniak lancer kombi i gal

Auto: lancer combi g37 i c12 galE32
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 49 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 1579 Skąd: Oswiecim-Piotrowice
|
Wysłany: 14-12-2007, 22:30
|
|
|
bartt21, zrob kapitalke glowicy tzn wymien wszystkie zawory i uszczelniacze zaworow
kwestja szarpania czy przerywania to pewnie kabli w/n, zrob regulacje instlki LPG |
_________________ lancer 4 wd combi 87, 89 ; c12v 1.5 90, gal E33 90 +e33 |
|
|
|
 |
bartt21 [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 11:04
|
|
|
Paliwo mi zre nawet jak na gazie jezdze, jak zatankuje za 70zl paliwa to mi to starcza na kilika wyjazdow na trasie i na odpalanie. Nie wiem czy warto remontowac czy moze lepiej sprzedac autko chociaz troche mi szkoda. Nie wiem sam co robic bo jak sie okaze ze wywal;a pieniadze na naprawe silnika i okaze sie ze jeszcze cos mam spieprzone. Co do kabli to wymienialem je 3 miesiace temu
[ Dodano: 15-12-2007, 11:06 ]
swiece tez wymienialem w tym czasie co kable. |
|
|
|
 |
Milosz_GLXi [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2007, 13:12
|
|
|
bartt21 napisał/a: | Paliwo mi zre nawet jak na gazie jezdze, jak zatankuje za 70zl paliwa to mi to starcza na kilika wyjazdow na trasie i na odpalanie. Nie wiem czy warto remontowac czy moze lepiej sprzedac autko chociaz troche mi szkoda. Nie wiem sam co robic bo jak sie okaze ze wywal;a pieniadze na naprawe silnika i okaze sie ze jeszcze cos mam spieprzone. Co do kabli to wymienialem je 3 miesiace temu
[ Dodano: 15-12-2007, 11:06 ]
swiece tez wymienialem w tym czasie co kable. |
Powiem Ci tak masz cos popsute z instalacja LPG. Moze przerywac bo przestaje dostarczac LPG i benzyne, jak podaje rownoczesnie gaz i Pb to jedz czym predzej do gaziarzy, albo zaloz wlacznik na pompe paliwa.
Postaraj sie nie uzywac wyrazow uwazanych za nieprzyzwoite
harpagan |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 15-12-2007, 18:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cleos18 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 19:13
|
|
|
u mnie jest podobnie jak przejade sie pare km na gazie i jak silnikl sie rozgrzeje to zapala sie chek engine i nie wiem coto moze byc goscie od gazu powiedzieli mi zebym wymienil laczke elastyczna bo male cisnienie jest a czy bierze mi bezyne to zobacze teraz na ile wystarczy 10 litrow bezyny |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2007, 20:06
|
|
|
cleos18 napisał/a: | u mnie jest podobnie jak przejade sie pare km na gazie i jak silnikl sie rozgrzeje to zapala sie chek engine i nie wiem coto moze byc goscie od gazu powiedzieli mi zebym wymienil laczke elastyczna bo male cisnienie jest a czy bierze mi bezyne to zobacze teraz na ile wystarczy 10 litrow bezyny | Jeśli łącznik elastyczny jest uszkodzony, należy go wymieniać. Nie oznacza to jednak, że CE na gazie świecić nie będzie. W zdecydowanej większości przypadków świecenie kontrolki CE podczas jazdy na gazie spowodowane jest błędnym dobraniem emulatora sondy lambda.
P.S.
Zacznij pisać jak człowiek. Aż odrzuca, gdy widzi się taki słowotok. |
|
|
|
 |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 19-12-2007, 01:19
|
|
|
gregorbu napisał/a: | W zdecydowanej większości przypadków świecenie kontrolki CE podczas jazdy na gazie spowodowane jest błędnym dobraniem emulatora sondy lambda |
A ja bym jednak powiedzial ze blad emulatora wtryskow |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
bartt21 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2007, 22:06
|
|
|
Zalalem paliwa za 50 zl i przejechalem na nim tylko 50km jezdzilem tylko po miescie ale to i tak za duze spalanie. Czy na cisnienie w cylindrach moze miec wplyw zle wyregulowanie zaworow?Auto stracilo na mocy i kiepsko przyspiesza ogolnie chyba umiera jak mu pomoc???
[ Dodano: 27-12-2007, 12:10 ]
Oplaca sie naprawiac silnik?czy na mala moc ma wplyw wlasnie cisnienie w cylindrach i czy to spalanie tez jest od tego takie duze??CO trzeba wymienic pierscienie czy zawory???ile to kosztuje wie ktos? |
|
|
|
 |
lesiooo [Usunięty]
|
Wysłany: 03-01-2008, 17:20
|
|
|
witaj. moje cao 1,6 glxi lpg mialo podobny problem nie palil na zimnym silniku. tzn lapal i tyle po chwili go zalewalo. gdy silnik sie rozgrzal bylo ok. wymienilem filtr paliwa, przeczyscilem wtryski. okazalo sie ze brak cisnienia w 2 cylindrach.przyczyna bylo brak luzu na zaworach. po ustawieniu zaworow pali jak na razie przy -11*C bez problemu. jezeli nie masz cisnienia tylko na 2 cylindrach prawdopodobnie masz ten sam problem . pozdrawiam |
|
|
|
 |
bartt21 [Usunięty]
|
Wysłany: 04-01-2008, 16:32
|
|
|
Cytat: | witaj. moje cao 1,6 glxi lpg mialo podobny problem nie palil na zimnym silniku. tzn lapal i tyle po chwili go zalewalo. gdy silnik sie rozgrzal bylo ok. wymienilem filtr paliwa, przeczyscilem wtryski. okazalo sie ze brak cisnienia w 2 cylindrach.przyczyna bylo brak luzu na zaworach. po ustawieniu zaworow pali jak na razie przy -11*C bez problemu. jezeli nie masz cisnienia tylko na 2 cylindrach prawdopodobnie masz ten sam problem . pozdrawiam |
Tylko ci nie palil na zimnym silniku?? czy miales jakies inne objawy swiadczace o tym ze cos jest nie tak z twoim autem? Napisz cos wiecej jesli mialem ten sam problem co ja to moze mi pomozesz ale musisz napisac dokladnie co ci sie dzialo z autem.[/quote] |
|
|
|
 |
lesiooo [Usunięty]
|
Wysłany: 05-01-2008, 16:20
|
|
|
bart21
tak nie palil tylo na zimnym silniku, po rozgrzaniu bylo wszystko ok. 459719moje gg ozezwij sie bedzie szybciej |
|
|
|
 |
|