[Cari 1.9TD] Obrotomierz świruje |
Autor |
Wiadomość |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

Auto: Carisma 19TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Kwi 2007 Posty: 320 Skąd: Gorzów
|
Wysłany: 15-12-2007, 23:34 [Cari 1.9TD] Obrotomierz świruje
|
|
|
Od paru dni zauważyłem że obrotomierz świruje tz że jadąc przy ok 2200 obrotów czasem wskazówka spada o obroty się nie zmieniają a czasem nie 3000 3500 itd idzie równo nawet nie drgnie wskazówka natomiast jak wejdzie na 4500 obr to wskazówka skacze nawet do 3000 i powraca na miejsce i tak cały czas sprawdziłem to dokładnie jeśli przekroczę te 4500 tak do prawie 5000 to idzie równo jechałem ostatnio na autostradzie no i cały czas mnie denerwuje może ktoś wie co jest przyczyną może ktoś zna odpowiedź pozdrawiam
a dodam że od jakiegoś czasu jak to się stało to obroty silnika jak miałem tak na 750 to mam na 900 i chyba są zawyżone nie jestem pewien Cari 1,9 td |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 16-12-2007, 13:32
|
|
|
A sprzęgło się czasem nie ślizga? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 16-12-2007, 14:35
|
|
|
miałem coś podobnego -> opisałem gdzieś tutaj problem - w sumie mi to przeszło po przejechaniu paru km i przeciągnięciu auta na wysokich obrotach. Koledzy z forum podpowiadali mi że to może być wina przepustnicy ( nie wiem jak tam w TD to jest ) ale ja jej nie rozebrałem, a 'to coś' w nim gdzieś uciekło i wsio samo wróciło do normy. |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 16-12-2007, 23:48
|
|
|
Saphire nie przesadzaj sprzęgło?? aż taki debil głupi nie jestem może ktoś powie gdzie jest czujnik od obrotów i która złączka może zaśniedziała lub coś |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 17-12-2007, 19:18
|
|
|
Sprawdz sobie końcówkę na alternatorze. Są tam 3 zaciski dwa przykręcane nakrętkami a jedna jest wsuwka żeńska i ona odpowiada obrotom. Alternator daje impulsy na obrotomierz. Możesz mieć zaśniedziałe styki bądz lużną wsuwkę i dlatego tak Ci skacze obrotomierz
powodzenia
[ Dodano: 17-12-2007, 19:22 ]
kristof, w benzyniaku impulsy obrotów branę są z układu zapłonowego, Ppiotr ma diesla a tu przeważnie w każdym samochodzie (z wyjątkiem może tych nowocześniejszych) sygnały są brane z alternatora bo nie ma innego miejsca gdzie się mogą pojawiać. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 17-12-2007, 20:30
|
|
|
kolego widzę że jesteś zorientowany bo uderzyłem tą cari i miałem zwarcie na alternatorze dopóki nie odpiąłem zacisków alternatora i z powrotem podpiąłem i było ok chyba będę musiał rozebrać alternator coś chyba się tam uszkodziło ale zobaczę złączkę wpierw może to ona ale wątpię bo te styki akurat sprawdzałem . Dzięki bo nie wiedziałem że tam czujnik i poradzę sobie z tym . Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 18-12-2007, 21:42
|
|
|
no to powodzenia w szukaniu usterki i żeby nie była kosztowna. Miej na uwadze kupując jakieś części do alternatora że cały sprawny używany kosztuje ok 200 zł. Wiem bo sam miałem problem z alternatorem i szukałem innego ale usterka sama się naprawiła i został stary |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 19-12-2007, 10:19
|
|
|
[b]kielurkk[/b dzięki za informację teraz już będę pamiętać i sorka za gafę..nie wiedziałem że tym się różnią te silniki... |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
Ppiotr
Forumowicz Ppiotr

|
Wysłany: 20-12-2007, 23:56
|
|
|
Dzięki Kielurkk chyba usterka znikła jutro może będę więcej jeździł i sprawdzę bo jak na razie jest ok zacisnąłem wsuwkę bo rzeczywiście się trzymała i nie spadała ale troszkę się ruszała luźna była jak dalej problemy będą to będę pisał Pozdrawiam i dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-12-2007, 18:03
|
|
|
Proszę bardzo. Po to jest to forum (między innymi ) żeby sobie wzajemnie pomagać |
SHEAKESBEER
 |
|
|
|
 |
Wojtasss
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID '03
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 51 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 12-11-2008, 13:06
|
|
|
Mam podobną sytuację w moim benzyniaku, mianowice obrotomierz wskazuje nieadekwatne obroty do pracy silnika. Rozebrałem już licznik i czyściłem przewodziki, ale to nic nie pomogło. Kielurkk pisał w tym temacie, że obroty brane są z aparatu zapłonowego. Ale gdzie konkretnie szukać usterki i jak ją naprawić?? |
|
|
|
 |
puntspusy
Forumowicz

Auto: CBO SuperCharger i CSO
|
Wysłany: 12-11-2008, 13:55
|
|
|
posprawdzaj wszystkie masy na poczatek |
_________________ too much of my life is spend on the weekend
byly:Trabant 601 kabrio homemade malowany sprayem, Trabant 601 od inwalidy z przyspawanym pretem do pedalu sprzegla, Wartburg 353 Kombi wlasnorecznie malowany, Wartburg 353 z szyberdachem, Biała Łada 2103 z wadliwa instalacja elektryczna, Mitsubishi Colt A150 z tylnym nadkolem przebitym przez amortyzator, VW Passat B2 Kombi diesel pieknie chodzil na oranzadzie, Mitsubishi Colt C50 dojechal i wrocil z UK, Laguna I RHD przerobiona na LHD, Fiat Uno z najglosniejszym tlumikiem swiata sprzedany osobie gluchoniemej, Mitsubishi Lancer CBO 4G92 -kompresor z mercedesa M62, Honda Civic EG5- zawor spotkal sie z tłokiem, Seiceto 900 sciagnalem opone z felgi bez zdejmowania kola, Nissan Almera 2,2 di, Lancer CSO -do teraz,Mitsubishi Colt 2008 do teraz |
|
|
|
 |
Wojtasss
Forumowicz

Auto: Space Star 1.9 DID '03
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2008 Posty: 51 Skąd: Grodzisk Maz.
|
Wysłany: 12-11-2008, 14:06
|
|
|
Ale to chyba wogóle wszystkie wskazówki by nie pokazywały prawdy. A prędkościomierz, choć delikatnie drży, i cała reszta działa poprawnie..
[ Dodano: 07-12-2008, 17:23 ]
W warsztacie powiedzieli mi żebym wymienił cały licznik, ale czy to coś da to nic pewnego. Najlepiej żebym mógł sprawdzić na jakimś działającym.. Tylko kto mi użyczy..
Na allegro jest parę liczników z tym że z cyfrowym wyświetlaczem przebiegu, czy taki by pasował do Cari z '96?? I jak można przekręcić licznik żeby po wymianie pokazywał tyle km ile faktycznie moja Cari ma?? |
|
|
|
 |
|