Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Gumowe "przyciski" w drzwiach od la
Autor Wiadomość
fiedzia
[Usunięty]

Wysłany: 24-12-2007, 12:06   [Cari 1.9DI-D] Gumowe "przyciski" w drzwiach od la

Witam.
Problem to nie zapalające się światełko wewnątrz przy otwieraniu drzwi pasażera. Zalazłem na forum ze trzeba te przyciski potraktować wd-40 - tak tez zrobiłem - brak rezultatu. W celu sprawdzenia przełożyłem przycisk ze strony kierowcy na stronę pasażera tez nie działa. Czyli wynikało by z tego ze sam włącznik powinien być dobry - w sumie to muszę jeszcze sprawdzić ten od pasażera w miejscu kierowcy.
Wydaje mi sie ze może jakiś kabelek nie łączy od tej kostki do której sie przypina ten przycisk gumowy - tylko jak sie dobrać do niego bo wystaje tylko tyle ze da sie podpiąć ten cały włącznik.
Czy da sie dotrzeć do tej kostki z jakiejś innej strony??

major 
Mitsumaniak
Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-12-2007, 15:05   

sprawdz czy przycisk ma dobrą "mase"

Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 :)

fiedzia
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2007, 11:07   jakbys

jeszcze podpowiedział jak to zrobić :)
bo nie jestem pewien do końca czy dobrze kombinuje a w sprawach prądowych to laik jestem

turek61 
Mitsumaniak
Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Wysłany: 26-12-2007, 18:38   

Śrubka która przykręcasz czujnik ma mieć dobry styk z karoseria (metalem) czyli masą.
Ja naprawiłem u siebie przkładajac wnętrze czujnika w obudowie o 180 st.

adbe1
[Usunięty]

Wysłany: 26-12-2007, 19:35   

też tak miałem - trzeba rozebrać czujnik i dokładnie wyczyścić ze śniedzi w środku, teraz WD 40, składamy i przykręcamy na miejsce - u mnie zadziałały po tym wszystkie cztery

alaskamed
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2007, 01:14   

Witam. U mnie też tak było. Powyciągałem wszystkie styczniki, przemyłem, przetarłem, nasmarowałem i pozamieniałem stronami- efekt?- działają super. Ten plastikowy kołeczek trzeba umieścić dokładnie w środku końca karbowanej gumki, i skręcić wszystko razem. Jak w życiu. :thumbleft:

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2007, 12:32   

Nieraz ten stycznik jest w środku już tak zasniedziały że nic tylko musisz kupić nowu(jakieś30zł).Natomiast z tego co pamiętam to od strony kierowcy jest inny stycznik niż pozostałe.Ale tak jak zalecają koledzy masa musi być dobra,Nieraz śrubka ktura daje masę tak zaedzewieje że niema styku.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 27-12-2007, 12:55   

heckler napisał/a:
Nieraz ten stycznik jest w środku już tak zasniedziały że nic tylko musisz kupić nowu(jakieś30zł).Natomiast z tego co pamiętam to od strony kierowcy jest inny stycznik niż pozostałe.Ale tak jak zalecają koledzy masa musi być dobra,Nieraz śrubka ktura daje masę tak zaedzewieje że niema styku.

poprawka, nowy oryginalny w ASO kosztuje ok 11-12 zl .

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2007, 13:04   

Ale nie ten od kierowcy, ten jest droższy.Kupowałem na wiosne.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 27-12-2007, 13:24   

ja tez musze kupic :/

ale jak cos to mam na zbyciu ten od pasazera ( z tylu -nowka funkiel ) :P bo mi w aso wcisneli nie ten co chcialem, i juz mi sie nie chcialo zamieniac

[ Dodano: 27-12-2007, 13:26 ]
podobno tez, jezeli wlasnie te czujniki sa popsute, to nie bedzie dzialal brzeczek zostawionych wlaczonych swiatel ... no nic zobaczymy, bo u mnie brzeczek ten tez nie dziala ( sie znaczy zyje wlasnym zyciem , raz cos pierdnie jak zapomne wylaczyc a raz nie :P )

Nikon 
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
Wysłany: 28-12-2007, 15:49   

adbe1 napisał/a:
trzeba rozebrać czujnik i dokładnie wyczyścić ze śniedzi w środku, teraz WD 40, składamy i przykręcamy na miejsce

Też tak miałem z dwoma przednimi, zrobiłem to co adbe1 i po tym chodzą jak nowe :mrgreen:

Carisma 1.8 GDI '99 Comfort

badmdfk 
Mitsumaniak
dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
Wysłany: 31-12-2007, 11:31   

Witam ja miałem ten sam problem więc wszedłem oczywiście tu na forum i się wszystkiego dowiedzialem, ale... po wyczyszczeniu wszystkiego i psikaniu wd-40 nie działało to do końca dobrze tzn przerywało lub nie działało i co się okazało. Więc chyba 4 raz rozkręciłem wszystko na części pierwsze i okazało się, że jest zły styk więc po wyjęciu tej metalowej części została sama obudowa ta plastikowa i między tą obudowę a tą metalową część(sory za nazewnictwo ale nie znam fachowej nazwy tej części) wsadziłem po prostu kawalek papierka tak żeby nieco wystawała i wreszcie działa wszystko ok.

ukrafal
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 10:54   

fiedzia,
Witam.
Ja mialem ten sam problem ,okazalo sie ze w srodku byly zasniedziale blaszki przez co prad nie przechodzil dodam takze ze nie swiecila sie kontrolka otwartych drzwi i oswietlenie w srodku mowa o drzwiach kierowcy no i sygnalizacja pozostawionych wlaczonych swiatel takze nie dzialala.Rozebralem czujnik na czesci drobne przeczyscilem i wszystko gra.
Nie wiem jak jest w DID,ale u mnie jest w czujniku podlaczone informacja o wlaczonych swiatlach.
W chwili obecnej wszystko gra.
Jak bys rozbieral na czesci drobne zeby wyczyscic uwazaj na sprezynke bo jak slabo bedziesz trzymal to potrafi wystrzelic no i dodam ze nie bylo latwo rozebrac czujnika troche sie musialem nameczyc.
Pozdrawiam.

fiedzia
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 23:39   he he

dzięki za odpowiedzi
muszę znaleźć troszkę czasu i chęci no i będę rozkręcał i smarowal

Werwolf 
Mitsumaniak

Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Wysłany: 03-01-2008, 10:42   

A ja mam inny problem z wyłącznikami drzwiowymi, otóż w czasie jazdy, z reguły na zakrętach lub nierównościach zaświeca mi się kontrolka i oświetlenie wnętrza. Wszystkie drzi pozamykane, bagażnik też. Wie ktoś może jak namierzyc winowajcę?? Bo wszystkich wyłączników nie będę rozbierał (zresztą nie mam pojęcia gdzie jest ten w klapie bagaznika). A i jeszcze jedno, jak samochód jest na podnośniku to też czasami kontrolka i oświetlenie się włączają.

pozdrawiam
Werwolf

Odpowiedz do tematu