[Cari 1.9DI-D] Gumowe "przyciski" w drzwiach od la |
Autor |
Wiadomość |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2007, 12:06 [Cari 1.9DI-D] Gumowe "przyciski" w drzwiach od la
|
|
|
Witam.
Problem to nie zapalające się światełko wewnątrz przy otwieraniu drzwi pasażera. Zalazłem na forum ze trzeba te przyciski potraktować wd-40 - tak tez zrobiłem - brak rezultatu. W celu sprawdzenia przełożyłem przycisk ze strony kierowcy na stronę pasażera tez nie działa. Czyli wynikało by z tego ze sam włącznik powinien być dobry - w sumie to muszę jeszcze sprawdzić ten od pasażera w miejscu kierowcy.
Wydaje mi sie ze może jakiś kabelek nie łączy od tej kostki do której sie przypina ten przycisk gumowy - tylko jak sie dobrać do niego bo wystaje tylko tyle ze da sie podpiąć ten cały włącznik.
Czy da sie dotrzeć do tej kostki z jakiejś innej strony?? |
|
|
|
 |
major
Mitsumaniak Major

Auto: carisma 1.6, galant 2.5 V6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Wrz 2006 Posty: 678 Skąd: kalisz i wrocław
|
Wysłany: 25-12-2007, 15:05
|
|
|
sprawdz czy przycisk ma dobrą "mase" |
_________________ Moje autka:
Carisma GLX 1.6 1996 rok
Galant SPORT EDITION 2.5 V6 1998 |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2007, 11:07 jakbys
|
|
|
jeszcze podpowiedział jak to zrobić
bo nie jestem pewien do końca czy dobrze kombinuje a w sprawach prądowych to laik jestem |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 26-12-2007, 18:38
|
|
|
Śrubka która przykręcasz czujnik ma mieć dobry styk z karoseria (metalem) czyli masą.
Ja naprawiłem u siebie przkładajac wnętrze czujnika w obudowie o 180 st. |
|
|
|
 |
adbe1 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-12-2007, 19:35
|
|
|
też tak miałem - trzeba rozebrać czujnik i dokładnie wyczyścić ze śniedzi w środku, teraz WD 40, składamy i przykręcamy na miejsce - u mnie zadziałały po tym wszystkie cztery |
|
|
|
 |
alaskamed [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2007, 01:14
|
|
|
Witam. U mnie też tak było. Powyciągałem wszystkie styczniki, przemyłem, przetarłem, nasmarowałem i pozamieniałem stronami- efekt?- działają super. Ten plastikowy kołeczek trzeba umieścić dokładnie w środku końca karbowanej gumki, i skręcić wszystko razem. Jak w życiu. |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2007, 12:32
|
|
|
Nieraz ten stycznik jest w środku już tak zasniedziały że nic tylko musisz kupić nowu(jakieś30zł).Natomiast z tego co pamiętam to od strony kierowcy jest inny stycznik niż pozostałe.Ale tak jak zalecają koledzy masa musi być dobra,Nieraz śrubka ktura daje masę tak zaedzewieje że niema styku. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 27-12-2007, 12:55
|
|
|
heckler napisał/a: | Nieraz ten stycznik jest w środku już tak zasniedziały że nic tylko musisz kupić nowu(jakieś30zł).Natomiast z tego co pamiętam to od strony kierowcy jest inny stycznik niż pozostałe.Ale tak jak zalecają koledzy masa musi być dobra,Nieraz śrubka ktura daje masę tak zaedzewieje że niema styku. |
poprawka, nowy oryginalny w ASO kosztuje ok 11-12 zl . |
|
|
|
 |
heckler [Usunięty]
|
Wysłany: 27-12-2007, 13:04
|
|
|
Ale nie ten od kierowcy, ten jest droższy.Kupowałem na wiosne. |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 27-12-2007, 13:24
|
|
|
ja tez musze kupic :/
ale jak cos to mam na zbyciu ten od pasazera ( z tylu -nowka funkiel ) bo mi w aso wcisneli nie ten co chcialem, i juz mi sie nie chcialo zamieniac
[ Dodano: 27-12-2007, 13:26 ]
podobno tez, jezeli wlasnie te czujniki sa popsute, to nie bedzie dzialal brzeczek zostawionych wlaczonych swiatel ... no nic zobaczymy, bo u mnie brzeczek ten tez nie dziala ( sie znaczy zyje wlasnym zyciem , raz cos pierdnie jak zapomne wylaczyc a raz nie ) |
|
|
|
 |
Nikon
Mitsumaniak

Auto: 1.8 GDI '99 Comfort
|
Wysłany: 28-12-2007, 15:49
|
|
|
adbe1 napisał/a: | trzeba rozebrać czujnik i dokładnie wyczyścić ze śniedzi w środku, teraz WD 40, składamy i przykręcamy na miejsce |
Też tak miałem z dwoma przednimi, zrobiłem to co adbe1 i po tym chodzą jak nowe |
_________________ Nikon_zx™
Carisma 1.8 GDI '99 Comfort
 |
|
|
|
 |
badmdfk
Mitsumaniak dnb forever

Auto: A4/B6 1.8t s-line,Colt CZ3 1.3
|
Wysłany: 31-12-2007, 11:31
|
|
|
Witam ja miałem ten sam problem więc wszedłem oczywiście tu na forum i się wszystkiego dowiedzialem, ale... po wyczyszczeniu wszystkiego i psikaniu wd-40 nie działało to do końca dobrze tzn przerywało lub nie działało i co się okazało. Więc chyba 4 raz rozkręciłem wszystko na części pierwsze i okazało się, że jest zły styk więc po wyjęciu tej metalowej części została sama obudowa ta plastikowa i między tą obudowę a tą metalową część(sory za nazewnictwo ale nie znam fachowej nazwy tej części) wsadziłem po prostu kawalek papierka tak żeby nieco wystawała i wreszcie działa wszystko ok. |
|
|
|
 |
ukrafal [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2008, 10:54
|
|
|
fiedzia,
Witam.
Ja mialem ten sam problem ,okazalo sie ze w srodku byly zasniedziale blaszki przez co prad nie przechodzil dodam takze ze nie swiecila sie kontrolka otwartych drzwi i oswietlenie w srodku mowa o drzwiach kierowcy no i sygnalizacja pozostawionych wlaczonych swiatel takze nie dzialala.Rozebralem czujnik na czesci drobne przeczyscilem i wszystko gra.
Nie wiem jak jest w DID,ale u mnie jest w czujniku podlaczone informacja o wlaczonych swiatlach.
W chwili obecnej wszystko gra.
Jak bys rozbieral na czesci drobne zeby wyczyscic uwazaj na sprezynke bo jak slabo bedziesz trzymal to potrafi wystrzelic no i dodam ze nie bylo latwo rozebrac czujnika troche sie musialem nameczyc.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
fiedzia [Usunięty]
|
Wysłany: 02-01-2008, 23:39 he he
|
|
|
dzięki za odpowiedzi
muszę znaleźć troszkę czasu i chęci no i będę rozkręcał i smarowal |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 03-01-2008, 10:42
|
|
|
A ja mam inny problem z wyłącznikami drzwiowymi, otóż w czasie jazdy, z reguły na zakrętach lub nierównościach zaświeca mi się kontrolka i oświetlenie wnętrza. Wszystkie drzi pozamykane, bagażnik też. Wie ktoś może jak namierzyc winowajcę?? Bo wszystkich wyłączników nie będę rozbierał (zresztą nie mam pojęcia gdzie jest ten w klapie bagaznika). A i jeszcze jedno, jak samochód jest na podnośniku to też czasami kontrolka i oświetlenie się włączają.
pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
|