Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA4A 1.6] Kreci ale nie odpala , czyżby ECU ?
Autor Wiadomość
lolotw
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 12:33   [CA4A 1.6] Kreci ale nie odpala , czyżby ECU ?

Witam
Moj Diamencik (CA4A 4G92 1,6 GLXi) niestety odmowil posluszenstwa.
Rano wsiadam odpalam kreci, kreci i nic. Zdziwilo mnie bo po przekreceniu stacyjki na ACC zaswiecal sie zawsze Check Engine i po paru sekundach gasl ale tym razem wogole sie nie zaswiecil. Zdjalem wezyk z listwy wtryskowej i nie podaje paliwa moje podejrzenie padlo na pompe paliwa , czy slusznie....
Przy bezpiecznikach mam przekaznik ktory zalacza pompe paliwa , sprawdzilem napiecie na tym przekazniku jakie jest podawane na pompe paliwa i 0V zawsze jakies bylo.(podobno jest jeszcze jeden przekaznik od pompy paliwa za radiem)
Przegladalem forum i znalazlem porady na temat wymiany elektrolitow w ECU.
Czy to rozwiazanie cos pomoze w moim przypadku ?
Czy moze jest wina czegos innego np immobilaizera ?
Jesli tak to jak najlatwiej dostac sie i wymontowac ECU ? Wiem ze jest on gdzies w okolicy schowka po stronie pasazera

Bede wdzieczny za jakiekolwiek porady i wskazowki
Ostatnio zmieniony przez harpagan 04-01-2008, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

Tomekp 
Mitsumaniak
A tak wygląda teraz:

Auto: Mitsubishi Colt '95 GLXi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-01-2008, 12:49   

Z własnego doświadczenia wiem że jeśli CE się nie świeci to samochód napewno nie zapali, i pierwszej rzeczy której bym się czepił to właśnie komputer i kondensatory. Immobiliser też może takie coś powodować (u mnie immobiliser odcina właśnie komputer przez co CE się nie świeci) ale zależy to też od tego czy jest fabryczny czy dorobiony.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-01-2008, 12:54   

Na 99% padł komputer, wylały kondensatory i go uszkodziły. Dlatego nie podaje sygnału na pompę. Najpierw wymień kondensatory a jeśli to nie pomoże to ECU naprawi Ci Bartek.

jacobs
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 13:46   

Jezli chcesz wymontoweac ECU to po prostu musisz zdemontowac schowek po stronie pasazera (2 srubki), jakos sie tam wczolgac i zobaczysz ECU (taki blaszany prostopadloscian) Odkrecasz na dole srubki ktore go trzymaja i delikatnie wysuwasz ECU ciagnac do dolu.

PS. A czy jak krecisz to nie zapala sie czasem CE ale po paru sekundach w czasie krecenia? Ja tak mialem ostatnio i padl modul zaplonowy. Zczytales bledy z ECU?
http://www.mitsubishifan.webpark.pl/
Tutaj masz opis jak to zrobic.

Pozdrawiam

lolotw
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2008, 13:50   

elektrolity juz kupilem. Teraz pozostalo mi wymontowanie ECU
Jak najprosciej go wydobyc ?

[ Dodano: 02-01-2008, 13:51 ]
Dzieki jacobs za podpowiedz
Jak kreci to CE ani na chwile sie nie zapala

swireek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 15:35   

a u mnie pojawil sie podobny problem CE sie pali, gasnie, rozrusznik kreci a silnik nie odpala.6 razy musialem dzisiaj krecic az zapalil.jak zdjalem noge z gazu to zgasl.sytuacja podobna podczas jazdy: dojezdzam do skrzyzowania, hamuje i znow silnik gasnie.jak rozgrzeje sie do 90stopni to wszytsko jest ok.macie jakis pomysl Panowie? :?

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 03-01-2008, 15:52   

swireek napisał/a:
macie jakis pomysl

kabelki WN ...ew świece lub kopułka

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

swireek
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2008, 16:58   

kabelki wymienione, swiece tez...kopulka nie. mozliwe, wiec w tym tkwi problem.zobacze w weekend i dam znac.dzieki za sugestie.pozdrawiam

londolut 
jradmin Colt

Auto: FK2
Wysłany: 03-01-2008, 20:15   

Wyczyść najpierw piny w kopułce papierem ściernym i palec podegnij :]

lolotw
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 17:58   

Diamencik juz odpala kondensatory wymienilem.
Poza tym z jednego kondensatora elektrolit wyciekł i przeżarł jedna scieżkę , ale dosztukowałem i chodzi wszystko bez zarzutu

Wszystkim którzy mi pomogli szacuneczek :D

cleos18
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2008, 20:15   

SWIREK taz mialme taki problem az pewnego slonecznego dnia auto zgaslo i nie odpalilo kable wymienilme swiece tez a tu nic z mechanikiem rozkrecilem parat zaplonowy i co sie okazalo padl modul zaplonowy szukalem wszedzie i na niecie tego nie znajdzisz bo Mitacubischi zastrzego produkcje tego i dostepne sa tylko cale aparaty zaplonowe a koszt takiej uslugi to 2800zl a to jest 1/3 wartosci auta wiec kupilem caly silnik bo z rozbitkow juz nic nie byl a silnik za 1100zl a apraty do innych modeli uzywane sa po 300-750 z lz tego co kojarze jak szukalem pozdrawiam i sie nie zalamuj :mrgreen:

swireek
[Usunięty]

Wysłany: 05-01-2008, 14:22   

cleos18 napisał/a:
SWIREK taz mialme taki problem az pewnego slonecznego dnia auto zgaslo i nie odpalilo kable wymienilme swiece tez a tu nic z mechanikiem rozkrecilem parat zaplonowy i co sie okazalo padl modul zaplonowy szukalem wszedzie i na niecie tego nie znajdzisz bo Mitacubischi zastrzego produkcje tego i dostepne sa tylko cale aparaty zaplonowe a koszt takiej uslugi to 2800zl a to jest 1/3 wartosci auta wiec kupilem caly silnik bo z rozbitkow juz nic nie byl a silnik za 1100zl a apraty do innych modeli uzywane sa po 300-750 z lz tego co kojarze jak szukalem pozdrawiam i sie nie zalamuj :mrgreen:

wlasnie o to chodzi, ze mialem wymieniony jakies 2 miescia wczesniej caly aparat zaplonowy.
Kupilem wczoraj kopulke.dzis rano wymienilem, ale akumlator padł i nie moglem odpalic.Wlasnie go laduje.zobacze jak naladuje.

dryblo
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2008, 15:38   

Witam wszystkich !!!
Jestem zalogowany od niedawna ale już wiele razy korzystałem z informacji na tym foroom które były mi bardzo pomocne :) Ale teraz dopisuję sie do tego tematu bo potrzebuję porady. Mój colcik padł podręcznikowo ...
1. przeglądam foroom ( krece rozrusznikiem check engine zapala się po paru sekundach - diagnoza - czujnik położenia wału.
2. kupiłem ( niestety sprzedają razem z modułem ) i co kręce i odpala spoko ale nagle słyszę jakieś pstrykanie w okolicy radia , obroty zaczynają wariować i gaśnie i tak cały czas odpalam , chodzi i gaśnie.
3. czytam foroom : wymiana kondziorków - spoko. wyciagam kompa rozbieram no tak wylane 2 szt . - bingo - wymiana koszt 3 zł :)
4. Teraz po wymianie przekrecam kluczyk - podrecznikowo check engine zapala się gaśnie po 3 sek kręce i brak jakiejkolwiek reakcji ... co dalej ???

pozdrawiam serdecznie

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 14-01-2008, 20:42   

dryblo napisał/a:
wyciagam kompa rozbieram no tak wylane 2 szt .
Elektrolit się wylał, wyżarł ścieżkę i nie ma przejścia. Pstryka przekaźnik od pompy paliwa. Auto nie odpali.
Zdejmij wężyk z listwy wtryskowej i sprawdź czy pompa podaje paliwa. Jak nie to komputer do naprawy lub wymiany.
Który masz rocznik Colta i jaki silnik?

Alexander
[Usunięty]

Wysłany: 14-01-2008, 22:48   

swireek

będę wdzięczny jak dasz znać czy to właśnie kopułka bo mam podobny problem. U mnie trwało to długo i po drodze załatwiłem rozrusznik i kolo zamachowe ale teraz juz jest tylko taki problem ze muszę na zimnym parę razy pokręcić. Wiec mam nadzieje ze odkryjesz przyczynę i da się ją naprawić niewielkim kosztem:)

Odpowiedz do tematu