[Cari 1.6] Zwarcie w wycieraczkach!!! |
Autor |
Wiadomość |
Slawekw_78 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 09:16 [Cari 1.6] Zwarcie w wycieraczkach!!!
|
|
|
WItam wszystkich.
Proszę o pomoc, wywalił mi ostatnio bezpiecznik od wycieraczek, kiedy go wymieniłem i właczyłem wycieraczki zrobiły jeden ruch i bach, znów wywaliło bezpiecznik. Proszę o pomoc, czy to moze być wina przełącznika, czy może jakieś przepięcie w silniczku wycieraczek albo jeszcze gdzieś inndziej.
Czy można odkręcić tylko część prawą (odpowiedzialną za wycieraczki) i jakie jest niebezpieczeństwo wystrzelenia poduszki? Czy wystarczy odłączyć akumulator i będzie wszystko oki?
Za info z góry dziękuje. |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 05-12-2007, 20:55
|
|
|
Jeżeli zrobiły jeden ruch to raczej nie wina przełącznika, tylko silnika. Po pierwsze odłącz silnik wycieraczek i włącz przełącznik, jeżeli nie wywali bezpiecznika wykluczysz przełącznik wycieraczek. Poprzeglądaj przewody dochodzące do silnika, bo być może któreś z ramion wycieraczek obciera o przewód i robi zwarcie. W końcu podłącz sam silnik wycieraczek do akumulatora bezpośrednio i zmierz prąd. Porównaj go z prądem na tabliczce znamionowej silnika, ewentualnie z prądem jaki jest na bezpieczniku, jeżeli ten zmierzony będzie większy od tego na bezpieczniku, to znaczy, że coś z silnikiem. Podpinając silniczek bezpośrednio do akumulatora odłącz aku od samochodu coby nie spieprzyć czegoś innego, a najlepiej użyj zasilacza. |
|
|
|
 |
apikus
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 25 Sty 2007 Posty: 1929 Skąd: Staniszów
|
Wysłany: 07-01-2008, 08:28
|
|
|
Mam pytanie, czy przełącznik wycieraczek z hatchbacka będzie pasował do sedana?
Wiem, że ma dodatkowe funkcje, ale może przednie wycieraczki będzie obsługiwał tak samo jak w sedanie.
Pozdrawiam
Andrzej |
|
|
|
 |
sibi
Mitsumaniak

Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3 AWD
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2007 Posty: 110 Skąd: Rawicz/Bytów
|
Wysłany: 07-01-2008, 15:10 Re: Zwarcie w wycieraczkach!!!
|
|
|
Slawekw_78 napisał/a: | WItam wszystkich.
Proszę o pomoc, wywalił mi ostatnio bezpiecznik od wycieraczek, kiedy go wymieniłem i właczyłem wycieraczki zrobiły jeden ruch i bach, znów wywaliło bezpiecznik. Proszę o pomoc, czy to moze być wina przełącznika, czy może jakieś przepięcie w silniczku wycieraczek albo jeszcze gdzieś inndziej.
Czy można odkręcić tylko część prawą (odpowiedzialną za wycieraczki) i jakie jest niebezpieczeństwo wystrzelenia poduszki? Czy wystarczy odłączyć akumulator i będzie wszystko oki?
Za info z góry dziękuje. |
Sprawdź silnik wraz z ośką prowadzącą do ramienia wycieraczki może gdzieś jest nieszczelne i wilgoć dochodzi co by mogło powodować zacieranie się ośki lub silniczka |
_________________ No i stało się nie mam miśka mam za to
Chrysler Grand Voyager 3.3 V6 AWD - nie dość że automat to z napędem na 4 łapy |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 06-05-2010, 21:48
|
|
|
Witam,
Nie działają mi wycieraczki na 1 czasowym biegu. Czasami zadziałają, ale to rzadkość? Pozostałe biegi są OK. Gdzie tkwi problem? |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
CARAMBA
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
|
Wysłany: 07-05-2010, 09:47
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | Witam,
Nie działają mi wycieraczki na 1 czasowym biegu. Czasami zadziałają, ale to rzadkość? Pozostałe biegi są OK. Gdzie tkwi problem? |
Być może, że masz wytarty styk w kółeczku obsługującym odstępy czasowe niestety nie wiem jak się do tego zabrać, ale poczekaj może ktoś bardziej doświadczony z forum będzie ci w stanie pomóc. |
|
|
|
 |
bravo99
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
|
Wysłany: 07-05-2010, 11:05
|
|
|
maxwell61 napisał/a: | Witam,
u mnie jest podobnie, kwestia w zużytym przewodzie regulacji prędkości na 1'szym biegu; na razie nie miałem czasu dobierać się do tego i tylko wypiąłem kabel spod plastikowej prowadnicy (haczyka) na samym wierzchu kolumny kierownicy z prawej strony, a do tego jak czasem nie łączy wystarczy delikatnie kablami ruszyć - aby się ułożyły w inną pozycję. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 07-05-2010, 20:38
|
|
|
Możliwe, że to ten problem. Dodam, że czasami wycieraczki blokują się na tym biegu w połowie szyby i słychać "bzyczenie" silniczka... |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
bravo99
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
|
Wysłany: 09-05-2010, 02:07
|
|
|
no u mnie też jest 'bzy-bzy' albo jak włączam, albo jak wycieraczki kończą "rundę" - tzn. czasami jak pisałem wyżej |
|
|
|
 |
|