Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zwarcie w wycieraczkach!!!
Autor Wiadomość
Slawekw_78
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2007, 09:16   [Cari 1.6] Zwarcie w wycieraczkach!!!

WItam wszystkich.

Proszę o pomoc, wywalił mi ostatnio bezpiecznik od wycieraczek, kiedy go wymieniłem i właczyłem wycieraczki zrobiły jeden ruch i bach, znów wywaliło bezpiecznik. Proszę o pomoc, czy to moze być wina przełącznika, czy może jakieś przepięcie w silniczku wycieraczek albo jeszcze gdzieś inndziej.
Czy można odkręcić tylko część prawą (odpowiedzialną za wycieraczki) i jakie jest niebezpieczeństwo wystrzelenia poduszki? Czy wystarczy odłączyć akumulator i będzie wszystko oki?

Za info z góry dziękuje.

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 05-12-2007, 20:55   

Jeżeli zrobiły jeden ruch to raczej nie wina przełącznika, tylko silnika. Po pierwsze odłącz silnik wycieraczek i włącz przełącznik, jeżeli nie wywali bezpiecznika wykluczysz przełącznik wycieraczek. Poprzeglądaj przewody dochodzące do silnika, bo być może któreś z ramion wycieraczek obciera o przewód i robi zwarcie. W końcu podłącz sam silnik wycieraczek do akumulatora bezpośrednio i zmierz prąd. Porównaj go z prądem na tabliczce znamionowej silnika, ewentualnie z prądem jaki jest na bezpieczniku, jeżeli ten zmierzony będzie większy od tego na bezpieczniku, to znaczy, że coś z silnikiem. Podpinając silniczek bezpośrednio do akumulatora odłącz aku od samochodu coby nie spieprzyć czegoś innego, a najlepiej użyj zasilacza.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-01-2008, 08:28   

Mam pytanie, czy przełącznik wycieraczek z hatchbacka będzie pasował do sedana?
Wiem, że ma dodatkowe funkcje, ale może przednie wycieraczki będzie obsługiwał tak samo jak w sedanie.
Pozdrawiam
Andrzej

sibi 
Mitsumaniak

Auto: Chrysler Grand Voyager 3.3 AWD
Wysłany: 07-01-2008, 15:10   Re: Zwarcie w wycieraczkach!!!

Slawekw_78 napisał/a:
WItam wszystkich.

Proszę o pomoc, wywalił mi ostatnio bezpiecznik od wycieraczek, kiedy go wymieniłem i właczyłem wycieraczki zrobiły jeden ruch i bach, znów wywaliło bezpiecznik. Proszę o pomoc, czy to moze być wina przełącznika, czy może jakieś przepięcie w silniczku wycieraczek albo jeszcze gdzieś inndziej.
Czy można odkręcić tylko część prawą (odpowiedzialną za wycieraczki) i jakie jest niebezpieczeństwo wystrzelenia poduszki? Czy wystarczy odłączyć akumulator i będzie wszystko oki?

Za info z góry dziękuje.

Sprawdź silnik wraz z ośką prowadzącą do ramienia wycieraczki może gdzieś jest nieszczelne i wilgoć dochodzi co by mogło powodować zacieranie się ośki lub silniczka

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 06-05-2010, 21:48   

Witam,

Nie działają mi wycieraczki na 1 czasowym biegu. Czasami zadziałają, ale to rzadkość? Pozostałe biegi są OK. Gdzie tkwi problem?

CARAMBA 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 07-05-2010, 09:47   

maxwell61 napisał/a:
Witam,

Nie działają mi wycieraczki na 1 czasowym biegu. Czasami zadziałają, ale to rzadkość? Pozostałe biegi są OK. Gdzie tkwi problem?

Być może, że masz wytarty styk w kółeczku obsługującym odstępy czasowe niestety nie wiem jak się do tego zabrać, ale poczekaj może ktoś bardziej doświadczony z forum będzie ci w stanie pomóc.

bravo99 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
Wysłany: 07-05-2010, 11:05   

maxwell61 napisał/a:
Witam,

u mnie jest podobnie, kwestia w zużytym przewodzie regulacji prędkości na 1'szym biegu; na razie nie miałem czasu dobierać się do tego i tylko wypiąłem kabel spod plastikowej prowadnicy (haczyka) na samym wierzchu kolumny kierownicy z prawej strony, a do tego jak czasem nie łączy wystarczy delikatnie kablami ruszyć - aby się ułożyły w inną pozycję.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 07-05-2010, 20:38   

Możliwe, że to ten problem. Dodam, że czasami wycieraczki blokują się na tym biegu w połowie szyby i słychać "bzyczenie" silniczka... :|

bravo99 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.6GLX 1998r 5d
Wysłany: 09-05-2010, 02:07   

no u mnie też jest 'bzy-bzy' albo jak włączam, albo jak wycieraczki kończą "rundę" - tzn. czasami jak pisałem wyżej

Odpowiedz do tematu