|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E52A 1.8] Licznik przebiegu |
Autor |
Wiadomość |
grzybo [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 18:37 [E52A 1.8] Licznik przebiegu
|
|
|
Witam.
W swoim Galancie (4G93, '94, skrznia manualna) mam problem z licznikiem przebiegu, tzn. od jakiegoś czasu zaniża faktyczny przebieg mniej więcej o 50%. Potrafi się zatrzymać w czasie jazdy, po kilku kilometrach działać normalnie (zależy od humoru). W skrócie: kręci się kiedy chce.
Jeśli ktoś może mi podpowiedzieć w jaki sposób jest napędzany licznik w tym modelu, z góry dziękuję. |
|
|
|
 |
jacek11
Mitsumaniak Yatsu~eku
Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 122 razy Dołączył: 07 Lis 2007 Posty: 11157 Skąd: Radomsko
|
Wysłany: 16-01-2008, 19:25
|
|
|
Chodzi Ci o licznik stanu faktycznego,czy może o ten którego da się wyzerować? |
|
|
|
 |
grzybo [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 19:39
|
|
|
Chodzi mi o jeden i drugi. Zatrzymują się i działają jednocześnie |
|
|
|
 |
burst [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 20:50
|
|
|
Jeżeli prędkość pokazuje normalnie to prawdopodobnie padła zębatka napędzająca liczniki. I tak sprowadza się do wymontowania licznika. W liczniku jest przekładnia ślimakowa napędza licznik przebiegu i ten resetowalny o ile dobrze pamiętam to jest napędzana bezpośrednio z linki. Na wejściu jest też impulsator dla ECU. |
Ostatnio zmieniony przez burst 16-01-2008, 22:30, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
grzybo [Usunięty]
|
Wysłany: 16-01-2008, 22:08
|
|
|
Dzięki. Przynajmniej będę wiedział gdzie szukać. |
|
|
|
 |
dziadek [Usunięty]
|
Wysłany: 17-01-2008, 00:30 licznik przebiegu
|
|
|
Mam to samo. Prędkościomierz chodzi a liczniki oba wtedy kiedy chcą. Najczęściej ruszają w czasie jazdy w trasie. Linki to tam niestety nie ma. Sama elektronika. Tylko kostka do podłączenia. |
|
|
|
 |
jaro 1978 [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2008, 20:23
|
|
|
Witam u mnie to samo ja myślę że może jakieś zimne luty bo jak puknę od góry w obudowę licznika to zaczyna działać ,czy ktoś już tą usterkę usunął? Jak tak to może macie jakieś wskazówki,pozdrawiam.
[ Dodano: 06-05-2008, 21:17 ]
Dzisiaj wykręciłem licznik rozebrałem go i wymontowałem prędkościomierz razem z kilo metromierzem prze lutowałem całą płytkę i wszystko jest w porządku.Problem tkwił zimnych lutach na płytce. |
|
|
|
 |
|
|